Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно

Страната остава зависима от американското разузнаване
24 дек 2022 09:50, Нели Христова
338
Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно
Снимка: БГНЕС

Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия от руските сили, които се укрепват и се учат от грешките си, избягвайки рисковани настъпления.

Според официални представители на САЩ украинската армия - със значителната подкрепа на САЩ - си е осигурила превес срещу руснаците, отблъснала е атаката и е възстановила единствената регионална столица, която руснаците са превзели.

Очаква се обаче развоят на войната да се промени, тъй като руската армия се укрепва и придвижва подкрепления към фронтовата линия. Тези фактори засилват сценария за патова ситуация през втората година на войната, пише в свой коментар "Ню Йорк Таймс".

"За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това", отбелязва Евелин Фаркас, бивш служител на Пентагона и експерт по Русия.

Въпреки че украинската армия постоянно се оказва по-ефективна от руската, украинските официални лица предупреждават за риска от голяма руска офанзива. Западните анализатори обаче настояват, че в момента Русия не разполага с необходимите войски за подобна операция.

Украинските сили се съсредоточават повече на вътрешността на Херсонска област, като американски представители твърдят, че Киев няма да нахлуе в Крим, като вместо това ще избере саботажни операции като тази на Керченския мост. Украинците смятат, че ако намалят натиска на южния фронт, руската армия ще се възползва от възможността да прехвърли сили към други, по-слабо защитени фронтове.

Украйна остава зависима от американското разузнаване, което посочва най-слабите места на руската армия. Украинската контраофанзива край Харков през септември успя, защото пред украинците се изправиха неподготвени руски сили.

Нова стратегия

Американски служители обаче смятат, че Кремъл се учи от грешките си на бойното поле. Путин назначи нов командващ на руските сили, генерал Сергей Суровикин, който ръководи сложни операции по-ефективно от своите предшественици. През последните седмици украинските официални лица признават, че въздушните удари срещу снабдителните им линии са се засилили, което е довело до увеличаване на жертвите сред украинските военни.

В момента руската армия копае окопи и изгражда укрепления на стратегически точки. Отстъплението от Херсон предлага добър пример за научените уроци от руската армия. Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента. Отстъплението позволи на руските сили да използват река Днепър като естествен укрепителен проект. Операцията беше проведена с професионализъм, какъвто руската армия все още не беше демонстрирала по време на войната.

"Той укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, както и защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата", обяснява Дара Масиков, анализатор в института RAND.

От октомври Суровикин прилага отбранителна стратегия и успя да възстанови дисциплината в редиците на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война е ясна, следващата ще е Татарстан, Чечня и Китай срещу Москва
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то СССР не е освободил България, а даже я пороби за 45 г. България беше Освободена от Руската Империя. А това е вече съвсем друга държава. червеноармейците от "червената армия" която сега се сражава в Украйна убиваха нашите Освободители белогвардейците от Имперската Русия Армия.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 71 Е как да не стои на едно място , кравар. Що не напредват в Донбас. Що вече 2 месеца стоят на единия бряг на Днепър при Херсон и не искат да минават на другия укропитеците? Щото знаят че минат ли руснаците ще ги изпепелят. Това ли ти е напредването , кравар? Кефиш от тъпоотия!
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е между НАТО и Китай, ако не си даде гъзъ на едните ще се разпадне. Проблема е че мужика мрази китайци и монголци
51
2
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
По долу в коментарите прочетох един коментар и се замислих - какъв човек трябва да си за да го напишеш .Това е коментара - *Пожелавам за празниците на всички русофили, децата им да и3мрат*.
50
7
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не искам да отчайвам смахнатите русофоби, но руската мечка тепърва започва да се разгръща и тъй украинския Зайо Байо я дразни максимално докато спеше бъдещето на Зайо Байо се очертава доста мрачно и незавидно. Руската мечка е решила да гони Зайо Байо години наред, докато родата на Зайо Байо от 44 милиона зайци не спадне на 4 милиона колкото населението на Хърватия. Няма да има нормален живот за Зайо Байо в в близките десетина години.
49
9
 
8
 
! Отговори
Омерзително преди 1 година
Няма по-голяма мерзост! Руските войници проляха кръвта си за да освободят България, държавата България днес съществува само и единствено благодарение на саможертвата на Русия, и същите тези българи, тази държава България днес снабдява с оръжия нацистите да убиват руснаци. Не че тези оръжия изобщо нещо ще помогнат да променят участта на нацистите, не, но българите трябва да се наведат на фашисткия режим в Брюксел, както се навеждаха на Хитлер и фашистка Германия преди. Върховна мерзост.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евелин Фаркас - от кой пол е? Как ходи по малка нужда (пипи) седнал(а) или прав(а)?
47
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще се освободи от САЩ и Русия чрез Китай
46
7
 
12
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
85% от българите подкрепят и обичат Русия! Само 10% полово неутрални същества с електрически тротинетки подкрепят Украйна и запада!!
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старбъкс, мааарш в Украйна да защитаваш братята си украински фашисти. Казах БЕГООМ МААРШ! ВЕДНАГА, КРАВАР!
44
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото за Русия е, че при всякакъв сценарий, независимо дали ще победи или ще загуби в тази война, планът е тя (Русия) да изчезне. Ще се състои югославският вариант. Западът 10 г. чакаше комунистическият режим в Югославия да убива и насилва, и после се намеси. И тук нещата ще се състоят по същият начин. Сега ще се подпомага отстрани Украйна, но когато му дойде времето Русия ще бъде нападната и болшевиките ще бъдат свалени от власт. И ще следва разпадане на РФ. За жалост в Русия не разбират това.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След втората световна война, САЩ завладяха половин Европа, сега вече владеят цяла Европа. Това се случи заради некадърните руснаци и лакумите немци
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че е нагласен театъра. Как иначе ще ви разрушат икономиката и ще ви накарат да мизерствате, ако не с измислена война и измислена пандемия, и измислена криза? Ако си мислите, че живеете във двуполюсен свят, грешите, всичките са от една страна, страната срещу вас.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45, хахах, копейко, виждам недоволство в теб от развитието на войната, каквото има и в почти всички копейковци, ама те не смеят да си го признаят и за това дрънкат за "ненадминатите успехи" на "могучая", дето превзела две села, един малък град, една нива и един хълм! Паемтна "могучая" наистина!
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се усети на време и обърне гъзъ към САЩ ще живее 100 години. Радев вече го направи
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще спечели войната, а не Украйна. Украйна ще беде поробена от западните си "покровители"
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 55 Кога е спечелила Украйна войната, че нещо май обратното става, а?
37
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До С Русия в сърцето! С глупави декларации и с Русия в сърцето войни не се печелят.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 52 И какво по-мащабно може да направи светът срешу Путин? Вливат денонощно оръжие за милиарди на укропитеците, а те стоят на едно място. Какво по-мащабно може да направи светът? Я ме светни че ми е любопитно??????