Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си

Русия или се изтегля организирано, или бяга
782
Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си
Снимка: БГНЕС

Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи! Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. ... През шестте месеца на войната основно фокусът беше къде Русия атакува, къде Украйна удържа и как, след като вече не може да удържи дадени позиции, се изтегля и заема нови отбранителни позиции. През последните 10 дни това се смени изцяло, вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала".
Това каза пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Още по темата

По думите му Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост.

"Може би сме свидетели на много умела, маскировъчна - по руските термини, кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. ... Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм. Има вече информация, че украинските сили наближават Лисичанск - там беше единствената голяма руска победа в последните 4-5 месеца", посочи той.

Според проф. Тагарев политическите сили, които стоят и зад служебното правителство, са на позицията да не се оказва военна помощ за Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия.
"Газът е оръжие. Доставката на енергийни ресурси от Русия е оръжие и винаги е било разглеждано така. Това стана абсолютно ясно на всеки. ... Да, ще си сложим един пуловер вкъщи, но ще спасим човешки животи. Постоянното фокусиране върху социалния аспект и то от хора, които са военни, защото управляващите у нас сега - президент, премиер, министър на отбраната - всички са военни и се разсейват по въпроса, че газът е оръжие. Руското влияние в енергетиката ни и в икономиката ни е оръжие. Всички се опитват да скрият руското влияние върху България", каза той.

Проф. Тагарев посочи, че на Запад се разбира много добре, че икономиката на Шрьодер и Путин води до зависимост.
"Американското разузнаване е имало много убедителна информация за руското нападение в Украйна още през октомври 2021 г. Започнали са да споделят тази разузнавателна информация с всички основни съюзници. Може би това забави пускането на "Северен поток - 2". На Путин не му издържаха нервите и тръгна в Украйна, без да е готов. Сега самият той спира газа по "Северен поток – 1", твърди той.

В контекста на годишнината от терористичните атаки на 11 септември в САЩ, военният експерт коментира, че атаките срещу Пентагона и Световния търговски център са променили възприятието и вниманието на САЩ и на много други е било насочено към терористичната заплаха и "може би това е помогнало на Путин да укрепи своите позиции в Русия и да се опита да възстанови нейното имперско величие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По етноси най-много военни жертви през ВСВ е дала Украйна 9 милиона след нея е Беларус 4 милиона, докато руските меки китки са се скатавали през цялата ВСВ и са служили изключително в СМЕРШ и НКВД.
407
7
 
9
 
! Отговори
ПОБЕДИ ЛИ УКРАЙНА преди 2 години
.. комунистите и русофилите у нас , ще бъдат натирени за всичките им далавери и злоупотреби с власт и пари! ВЪЗМЕЗДИЕТО ЩЕ БЪДЕ ГРАНДИОЗНО --ГОТВЕТЕ СЕ!
406
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо "Саня" Поредния путинист, който ще бъде съден за подкрепа на фашисткия режим в Кремъл.
405
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS 'Но определено има военни съветници генерали !" В Русия употребата на ядрено оръжие я решава Путин, не съветниците му.
404
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
да,прегледах набързо последното му видео..Според него /Саня/ ,а и според мен,"отстъплението" наистина е стратегическо .."Огъни се за да победиш!"..-Девиза на "жиу-жицу"..Право е типчето:..-Предстоят трудни природни условия и определено се готвят за продължителна "статична" война..Препоръчвам на всички,които вдяват руския език,да следят тоя "Саня"..Все пак липсата на различно мнение е изобщо ЛИПСА НА МНЕНИЕ!..А е просто ..ПАПАГАЛЩИНА!
403
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще изгони кремълските окупатори от цялата си територия.
402
5
 
8
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА ! преди 2 години
Това са хората изнесли на гърба си цялата ВСВ и няма изобщо да се огънат пред Путинския фашизъм и опит за ЗАВЛАДЯВАНЕ НА УКРАЙНА!..Не се заблуждавайте---Украйна може да увеличи армията си на 2-млн.щика защото има 40-млн. население ---МОТИВИРАНО ЗА КРАЙНАТА ПОБЕДА И МРАЗЕЩО РУСКИЯ ФАШИЗЪМ И КОМУНИЗЪМ !РУСИЯ---НЯМА НИКАКЪВ ШАНС В ТАЗИ ВОЙНА!!
401
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 424: Всичко това е много хубаво и е чудесно, че си чел военна тактика, ама вземи да прочетеш и малко военна стратегия, по принцип стига и малко здрав разум. Та въпросът от гледна точка на стратегията е: с какво ще го нанесат този основен удар, след като най-боеспособната част от армията им е анихилирана? Един резервист минал двуседмично обучение и пратен на фронта от немай-къде, не е като обучен в продлжение на години професионален боец.
400
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе щом Лавров почна да приканва за преговори, значи 2-та армия мира е станала на създарма)
399
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 446 Аланкоору, изясни си най-напред какво е фашизъм и след това повтаряй кремълските простотии.
398
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашистите избягаха от почти цяла Харковска област. Някой от тях напускат напълно територията на Украйна. Същевременно Путин води преговори с Макрон. Войната ще продължи още малко. Рашистите са разбрали вече че е време за преговори.
397
5
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ОСВОБОДЕНИ СА ОТ РУСКИТЕ ГАДОВЕ ---ВЕЧЕ 3,000 кв.км и пробивите продължават в няколко направления!---РУСКИТЕ ФАШИСТКИ СВИ НЕ , ИЗОСТАВЯТ ОРЪЖИЯ , БОЕПРИПАСИ И НАГРАБЕНОТО ОТ ХОРАТА В ПАНИЧЕСКИЯ СИ БЯГ!!....ЩЕ ИЗБИЯТ ЦЯЛАТА ТАЗИ РУСКА С *** , И ЩЕ ОСВОДЯТ УКРАЙНА!---СЛАВА НА УКРАЙНА И НЕЙНИТЕ ЮНАЧНИ СИНОВЕ!
396
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 444 Путин не е военен ! Той е бил в КГБ ! Но определено има военни съветници генерали ! А в Русия ако не си воювал трудно можеш да станеш генерал ! Не е като тука !Армия няма паркетни генерали бол !
395
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 447 Русия е класически фашистки режим, та е интересно, защо говориш за Украйна.
394
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казват ТОС 1А "Солнцепек" здраво поработил край направлението Изюм-Балаклея,резултатът 5000 смелчаци в небитието!
393
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS Путин не е военен.
392
6
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Радостта на русофобите ще е много кратка.
391
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия се прегрупира в поза надупване със свалени ***.
390
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тагарев е мало--мен.Напускане на позиции или отстъпление много често означава победа.
389
3
 
8
 
! Отговори
русия е в ступорт преди 2 години
Даже провисналият Лавров взе да призовава за преговори.