Какво спечели и какво загуби Русия след 24 февруари?

Руснаците са загрижени най-вече за икономиката
10 сеп 2022 07:30, Петя Славова
363
Какво спечели и какво загуби Русия след 24 февруари?
Снимка: БГНЕС

Путин се интересува единствено от нови територии. За него нямат никакво значение нито смъртта на руските войници в Украйна, нито спадащият жизнен стандарт, нито съдбата на самите руснаци, пише Иван Преображенский за "Дойче Веле".

Владимир Путин във Владивосток (7 септември 2022)

"Ние нищо не сме загубили. И нищо няма да изгубим. Основната ни придобивка е укрепването на нашия суверенитет." Тези думи Владимир Путин изрече по време на Източния икономически форум във Владивосток в отговор на въпроса какво Русия е загубила и какво е спечелила от 24 февруари насам. И повтори тезата си, че досега руската армия още не е започнала сериозно да воюва в Украйна. Може ли да се вярва на оптимистичните изказвания на руския президент?

Още по темата


Сбогом, благосъстояние

Руснаците, повечето от които се преструват, че не забелязват продължаващата война, традиционно са загрижени най-вече за икономиката и благосъстоянието си. Но ако четете кремълските медии, всичко изглежда много добре. Руската икономика изглежда се оказа по-устойчива от очакваното, а приходите от продажбата на енергоизточници са високи, благодарение на драстичното увеличаващите се цени. Дори някои на Запад споделяли тази гледна точка.

Още на следващия ден Владимир Путин бе подкрепен от своя стар приятел, бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той води активна предизборна кампания в Италия и може би затова държи да бъде забелязан. Политикът, в чиято вила Путин е нощувал неведнъж, заяви, че засега не вижда икономически загуби за руския лидер. "Струва ми се, че той е напълно способен да се противопостави на санкциите и на ограничаването на цените на газа", каза Берлускони.

Но достатъчно е да се погледнат прогнозите на самото руско правителство и на Централната банка, а не хвалебствените прессъобщения. Загубите за икономиката от войната и санкциите са огромни и ситуацията постоянно ще се влошава през следващите години. Парите, натрупани преди войната, ще стигнат за около две години. Много скоро руснаците ще бъдат принудени да се сбогуват с авоарите на Руския фонд за национално благосъстояние (в който се съхраняват  средства от бюджета, предвидени за доброволно пенсионно осигуряване на гражданите), защото и те ще се изчерпят.

Всичко това със сигурност ще се отрази на живота на обикновените руснаци, които, противно на триумфалната реторика на Владимир Путин, вече са загубили много: работни места, достъп до валутните си сметки и голяма част от качеството на живот, поради това, че изчезнаха цели категории вносни стоки. Глупаците с радост заявяват, че могат да минат и без западни стоки, но по-умните са се запасили с чуждестранни лекарства още през пролетта.

Независими експерти пишат за дълбока, макар и скрита, банкова криза. Министерството на финансите съобщи за рекорден спад на приходите от петрол и газ през август. Агенция Блумбърг, позовавайки се на секретен доклад на руското правителство, прогнозира дълга и сериозна рецесия.

Путин не брои убитите руснаци

Преките военни загуби на Русия във войната ѝ срещу Украйна са десетки хиляди. Украинското командване говори за повече от 50 000 убити. Журналистите, които анализират броя на молбите за обезщетения за загинали военни, смятат тази цифра за правдоподобна. Но дори и загубите да са малко по-малки, трябва да се имат предвид и десетките хиляди ранени, сред които са и много инвалидизирани за цял живот.

Защо тогава руският президент гордо заявява, че страната "не е загубила нищо"? Първият му мотив е ясен - да убеди всички, че Русия е здраво стъпила на краката си. И то навярно не толкова враговете, а о-скоро малкото ѝ останали съюзници. Ненапразно изявлението бе направено във тъкмо в Далечния изток.

Нека го чуе и Китай, който явно не кипи от желание да помага на подложената на санкции Русия. А Путин заблуждава и когато казва, че е укрепил суверенитета на Русия. От 24 февруари насам тя не е станала по-независима, а тъкмо обратно - увеличила е критичната си зависимост от Китай в много аспекти.

Паралелният свят на Путин

Но Путин очевидно си вярва. Това е човек, лишен от всякаква емпатия. Той живее в някакво паралелно измерение – твърде различно от това на обикновените хора. За него страната явно е някаква територия, ненаселена пустош, където неизвестно от кого се добиват полезни изкопаеми. А от негова гледна точка има дори и прогрес – поне една и половина области вече са откъснати от Украйна и придадени към Русия.

Фактът, че десетки хиляди са загинали, а милиони други са обеднели или са загубили работата и средствата си за препитание, не могат да развълнуват руския президент. Освен ако това наистина не спъне наполеоновските му планове. Човешкото измерение на живота не е в състояние да проникне във вселената на Путин - тя е изцяло пронизана от желанието му да властва. А властта си той далеч не е загубил, независимо от всички грешки и военни престъпления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
10
 
9
 
! Отговори
Дановски преди 2 години
Колективнозападните политици-корифей ни убеждаваха и продължават да ни убеждават, че руснаците всеки момент в един глас ще възкликнат "Сбогом, благосъстояние", но на практика Президентът Путин така виртуозно извъртя нещата, че Русия спечели стотици милиарди след 24 февруари 2022 г, а Еесовската Зона заплака "Сбогом, комфорт, сбогом, чревоугодничество, сбогом, благосъстояние".
241
3
 
4
 
! Отговори
До 256 преди 2 години
Как така наричаш Путин мусор, казвасе гарбидж на английски! Хем американски тролей, хем не днае английски?? А знае руски!
240
5
 
6
 
! Отговори
До 258 преди 2 години
Всички сменарии на Зелето са написани в Холивуд и имат идин и същи хепи енд- Украйна побеждава..не си прави труда, те снимат сайънс фикшън!
239
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 250 Какво? Зеленски и сценари за бъдещи филми ли публикува? При Изюм настъплението е спряно. Даже на места укрите са върнати малко назад. Това е от снощи, към 18 часа наше време. И руското подкрепление идва със страшна сила. А укрите са ползвали и резервите си. Та....
238
3
 
7
 
! Отговори
До 254 преди 2 години
Е то и китайци и японци са примитивни азиатци но някак имат втората и четвърта най развити икономики, а ние и благородните украински славяни ( цитат от Българин) изпаднахме от списъка на ООН на развитите държави!
237
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски стана герой А Путин е мусор ... презрян от целият свят
236
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как как примитивните буряти , дошли в Украйна за да се сдобият с кафеварка ули пералня да спечелят войната срещу украинците които се бият '' за родину ''
235
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как руснаците да спечелят тази война , щом на украинците са им в помощ целият демократичеен свят Не може да спечелят срещу съвременните оръжия на САЩ и Запада '' Колективният запад'' просто ще размаже примитивните азиатци - чеченци и буряти ,осмелили се да нападнат Европа
234
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Долу ПутинНе знам за"болния Путински мозък", но за тази неолиберална ванхалия знам. Чети история! След какво идват Мусолини, Хитлер, Франко? Защо военните взеха властта в Турция 1980. при каква обстановка Пиночет взе властта в Чили. Едно и също! Без сантименти и пристрастия. Факти и трезв анализ. Средната класа иска сигурност, ако трябва и посредством диктатура! Та Европа я чака вълна от нео, ама не либерали!!!
233
11
 
3
 
! Отговори
До 250 преди 2 години
Извинете, но Саддам и Кадафи бяха убити от свойте не на международен трибунал! Може и Зеленски така да свърши..
232
6
 
5
 
! Отговори
До Зозо преди 2 години
Ами ако беше отишъл да защитаваш Украйна на фронта, вместо само да лаеш по форума, щеше да знаеш какво става в Изюм!
231
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците бягат от фронта с ... велосипеди Откраднати от домовете на украинците '' Могучая красная армия '' Пръц ... А генералът хвърлил униформата , облякъл друг аза да не го познаят и той върти *** към руската граница ...
230
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще свърши пред военен трибунал Като Саддам , Милошевич или Кадафи И разбира се с другият изкуфял пенсионер -Лавров И разбира се с травестита -алкаш Захарова
229
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Кво става в Изюм бря руски? Бегайте крачета :)))))))))))))))))))))
228
0
 
6
 
! Отговори
Зомби преди 2 години
Да, всички сме зомбирани. Вместо да мислим и творим бъдещето, ние го разрушаваме с войни и убийства, денацфикации политически каламбури.
227
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте статията във Фактор бг -'' Москва изпраща 1300 чеченци на фронта в Херсон '' Вижте снимката , стара снимка от началото на войната Двама чеченци с автомати , на фона на ... джип Порше Дори чеченците не харесват да се снимат с Лада например Това е много показателно Русия е некадърна във всичко Руснаците са патриоти н думи , но умират за западни стоки ... Това не може да бъде ''Велика страна '' , '' Империя '' За да си ''Велика страна '' трябва да си богата страна ...
226
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля престанете да ни убеждавате, че България от 33 години била под САЩ и ЕС. Нито САЩ нито ЕС бяха сложили шефа на Внешторгбанк за заместник министър на финансите. Нито те стоят зад черепа, Пеевски, Цветан Василев и т.н. България се управлява от бившите комунисти фенове на русия, а не от САЩ. Нашите комунисти слушат САЩ и ЕС дотолкова доколкото да не ни наложат санкции за да не станем Сомалия (няма да остане за крадене), но вътре в държавата си правят каквото си искат и често в полза на Москва.
225
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анализатор 245Правиш ли разлика между СССР и РФ. Между руснаци и рускоговорящи. Кой руснак е управлявал СССР? Еврейн, грузинец, най-вече двама УКРАИНЦИ, литовец и беларус! От тактиката в Сирия и сега в Украйна прилагани от руснаците виждаме, че живата сила се подлага на минимален риск. Увеличи ли се риска, веднага я изтеглят. Докато гледаме какво става от другата старана. Безумни, самоубийствени атаки с пропагандна цел.
224
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много смешно как Украйна печели? Проста математика, дори да са върнали 2,500 км, им остават още 122,500 км. Пак ка на минус и то голям!
223
6
 
7
 
! Отговори
Долу Путин преди 2 години
Тази война ще отвори големи социални, икономически и политически дупки в Русия за години напред, ефектите ще се проявяват бавно и дълбоко на много нива. Болния путински мозък не може да проумее сложността на съвременния свят и факта, че енергийните ресурси и диктаторската им система са наркотик... а, наркоман не става нито за работа, нито за приятелство, само потъва и потъва в илюзии, злоба и нещастие, ако и да има всички ресурси и пари на света