Какво спечели и какво загуби Русия след 24 февруари?

Руснаците са загрижени най-вече за икономиката
10 сеп 2022 07:30, Петя Славова
363
Какво спечели и какво загуби Русия след 24 февруари?
Снимка: БГНЕС

Путин се интересува единствено от нови територии. За него нямат никакво значение нито смъртта на руските войници в Украйна, нито спадащият жизнен стандарт, нито съдбата на самите руснаци, пише Иван Преображенский за "Дойче Веле".

Владимир Путин във Владивосток (7 септември 2022)

"Ние нищо не сме загубили. И нищо няма да изгубим. Основната ни придобивка е укрепването на нашия суверенитет." Тези думи Владимир Путин изрече по време на Източния икономически форум във Владивосток в отговор на въпроса какво Русия е загубила и какво е спечелила от 24 февруари насам. И повтори тезата си, че досега руската армия още не е започнала сериозно да воюва в Украйна. Може ли да се вярва на оптимистичните изказвания на руския президент?

Още по темата


Сбогом, благосъстояние

Руснаците, повечето от които се преструват, че не забелязват продължаващата война, традиционно са загрижени най-вече за икономиката и благосъстоянието си. Но ако четете кремълските медии, всичко изглежда много добре. Руската икономика изглежда се оказа по-устойчива от очакваното, а приходите от продажбата на енергоизточници са високи, благодарение на драстичното увеличаващите се цени. Дори някои на Запад споделяли тази гледна точка.

Още на следващия ден Владимир Путин бе подкрепен от своя стар приятел, бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той води активна предизборна кампания в Италия и може би затова държи да бъде забелязан. Политикът, в чиято вила Путин е нощувал неведнъж, заяви, че засега не вижда икономически загуби за руския лидер. "Струва ми се, че той е напълно способен да се противопостави на санкциите и на ограничаването на цените на газа", каза Берлускони.

Но достатъчно е да се погледнат прогнозите на самото руско правителство и на Централната банка, а не хвалебствените прессъобщения. Загубите за икономиката от войната и санкциите са огромни и ситуацията постоянно ще се влошава през следващите години. Парите, натрупани преди войната, ще стигнат за около две години. Много скоро руснаците ще бъдат принудени да се сбогуват с авоарите на Руския фонд за национално благосъстояние (в който се съхраняват  средства от бюджета, предвидени за доброволно пенсионно осигуряване на гражданите), защото и те ще се изчерпят.

Всичко това със сигурност ще се отрази на живота на обикновените руснаци, които, противно на триумфалната реторика на Владимир Путин, вече са загубили много: работни места, достъп до валутните си сметки и голяма част от качеството на живот, поради това, че изчезнаха цели категории вносни стоки. Глупаците с радост заявяват, че могат да минат и без западни стоки, но по-умните са се запасили с чуждестранни лекарства още през пролетта.

Независими експерти пишат за дълбока, макар и скрита, банкова криза. Министерството на финансите съобщи за рекорден спад на приходите от петрол и газ през август. Агенция Блумбърг, позовавайки се на секретен доклад на руското правителство, прогнозира дълга и сериозна рецесия.

Путин не брои убитите руснаци

Преките военни загуби на Русия във войната ѝ срещу Украйна са десетки хиляди. Украинското командване говори за повече от 50 000 убити. Журналистите, които анализират броя на молбите за обезщетения за загинали военни, смятат тази цифра за правдоподобна. Но дори и загубите да са малко по-малки, трябва да се имат предвид и десетките хиляди ранени, сред които са и много инвалидизирани за цял живот.

Защо тогава руският президент гордо заявява, че страната "не е загубила нищо"? Първият му мотив е ясен - да убеди всички, че Русия е здраво стъпила на краката си. И то навярно не толкова враговете, а о-скоро малкото ѝ останали съюзници. Ненапразно изявлението бе направено във тъкмо в Далечния изток.

Нека го чуе и Китай, който явно не кипи от желание да помага на подложената на санкции Русия. А Путин заблуждава и когато казва, че е укрепил суверенитета на Русия. От 24 февруари насам тя не е станала по-независима, а тъкмо обратно - увеличила е критичната си зависимост от Китай в много аспекти.

Паралелният свят на Путин

Но Путин очевидно си вярва. Това е човек, лишен от всякаква емпатия. Той живее в някакво паралелно измерение – твърде различно от това на обикновените хора. За него страната явно е някаква територия, ненаселена пустош, където неизвестно от кого се добиват полезни изкопаеми. А от негова гледна точка има дори и прогрес – поне една и половина области вече са откъснати от Украйна и придадени към Русия.

Фактът, че десетки хиляди са загинали, а милиони други са обеднели или са загубили работата и средствата си за препитание, не могат да развълнуват руския президент. Освен ако това наистина не спъне наполеоновските му планове. Човешкото измерение на живота не е в състояние да проникне във вселената на Путин - тя е изцяло пронизана от желанието му да властва. А властта си той далеч не е загубил, независимо от всички грешки и военни престъпления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, младите руснаци ще се срамуват от тази война, както младите германци се срамуват от ВСВ.
261
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще загуби много , но ще спечели много повече от всичко това ! Който има интелект , следи събитията и има познания ще ме разбере веднага , който не може - си е за негова сметка !
260
0
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Много просто - на 45 години извратено общество. Ще трябва да минат 3-4 поколения за да се изчистим.
259
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Антикомунист - По тази логика , веднага те питам : Българския "елит" който те управлява 32 г. с " цвета на СИНЬОТО небе " и който мнго скоро пак ще "избираш" да те води към "светлото бъдеще" на "демокрацията " , Еврозоната , Клуба на богатите и Развития Капитализъм - ТЕ ЧИЯ РОЖБА СА ?!
258
1
 
8
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Иване, може да няма социализъм в Русия, защото беше разтурена партийната мрежа за да се концентрира властта в бандитите от КГБ, но не може да отричаме, че Путин е рожба на комунизма...
257
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия колабира. Украинската армия влезе в градовете Балаклея, Купянск, Изюм и Лиман. Като Купянск е град от стратегическо значение за логистиката на руската армия.
256
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е империя която си търси загубеното,като такава тя не може да съществува ако не търси постоянно разширение!Всякакви аналогии с "комунизъм и социализъм"са безмислени!
255
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Toни - Това е фундаменталната грешка на 95% от Българите , че правите аналогия на днешна Русия със СССР и 44-та г. , а те нямат нищо общо ! Човек трябва да е наясно за какво спори и и защо го мрази ,, но това е въпрос на обарзование и интелект ( все дефицитни стоки в МОЛА ) - Ти не си изключение ! Рзберете го веднъж за винаги : "комунизъм " или " социализъм " ( както щете ) в Русия отдавна НЯМА ! Това мислене и приоми на действия останаха само в Бг !
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
военни части на Россгвардия се придвижват към Балашиха, град-предградие на Москва.
253
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русия загуби и много други неща - например колосално количесто муниции и техника. Така способността на държавата да се защитава всъщност намалява.
252
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен266 - Като те слуша човек , веднага разбира че си ЗАБЛУДЕН и не много знаещ , и затова ще те отворя : Това което печели Германия след Хитлер , е че става една от най- дисциплинираните нации , най- великата икономика в Европа и една от водещите в света !
251
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 269 - Това ни говори , че Бъгарите масово се изнасят от България , докато никой нбе остане , а русия пак ще си е милиони !
250
2
 
14
 
! Отговори
Емигрантъ преди 2 години
Ръсия е велика, богата, просперираща държава, в която ходят да живеят само индивиди с видими психични отклонения. Нормалните хора се изнасят на Запад, за да се измъчват в гнилий капитализъм. Що тъй? Има индивиди, дето плуват из капиталистически те страни, но смело възхваляват руската демонокрация, а това е форма на словесен курветизъм.
249
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Toни Само дето не разбирам какво говори статистиката- нси- май пътуващи Българи за Русия- 0, месец юни пътуващи бг за Русия 207- служебно пътуване, м юли 450 бг граждани в Русия в същото време пътуващи Българи към Европа над 1 600 000 човека , картината е същата и за останалите месеци-това какво трябва да ни говори- защитаваме Русия но рядко ходим там- защо
248
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спечелиха омразата на света, погубиха много млади хора, много хора не знаят своето бъдеще, много хора останаха без настояще...
247
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото спечели Германия с Хитлер, това ще спечели и Русия с Путин.
246
9
 
9
 
! Отговори
Toни преди 2 години
До До 254Всеки който е имал връзка сЪС СССР-Русия след 1944 така или иначе не се е развил особено.И няма как-на рус развити не и трябват.Гледай писанията във този форум-30 години след социализма колко хора се жалват за Русия и защитават тези из-вер-ги.Здраво е въжето на руската идеология.
245
6
 
6
 
! Отговори
До 261 преди 2 години
Това! Точно така Грузия също води война с Русия по времето на Саакашвили, сега той е в заалтвора! Дълги години украинците го криеха, а САЩ му осигуриха пост на губернатор на Одеса! Но в момента когато напусна Украйна беше даловен и е в затвора! Грузия си научи урока и не се вклячва в санкциити срещу Русия! САЩ не и даде затова катдидат членство в ЕС!
244
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди Крим си вървяха добре с газа и петрола, сключиха много договори с Европа, но Путин явно иска да ги изолират, мисли си, че са си самодостатъчни :))
243
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 256Догодина на 9 май, Зеленски ще дефилира на Червения площад качен на магаре, възседнал го наобратно. Да ти напомня ли съдбата на другото американско протеже в района, Саакашвили? И той се направи ербап, само че на откиването на Олимпийски игри в Пекин, но летни. И къде се скри след войната за Южна Осетия от грузинското правосъдие? В Украйнаааа! Грузия след войната за Ю.Осетия да са е имала проблеми с РФ? Нямааа! Та опорките за агресията на Путин и заграбване на територии....