САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците

В Украйна е имало мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории
9 мар 2022 14:43, Елка Василева
708
САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че в Украйна има обекти за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон сега работят за предотвратяване на натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили, съобщи РИА Новости.

Още по темата
На изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия.

„Украйна има обекти за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските войски може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да не допуснем попадане на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които са участвали в американска военна биологична програма.

Във връзка с фактите за военни биологични дейности на САЩ в Украйна Русия не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Джао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Преди ден руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от САЩ.

„На територията на Украйна е била сформирана мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории, които може да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, заяви на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на армията на Русия Игор Кирилов. По думите му тези обекти, намиращи се в Лвов, Харков и Полтава, са работели с опасни причинители на инфекции „в рамките на военно-биологична програма под ръководството на САЩ“.

Поръчител е управлението за намаляване на военната заплаха към американското министерство на отбраната. В проекта е участвала свързаната с Пентагона компания Black and Veatch. Кирилов посочи, че в Лвов са се занимавали с причинители на чума, бруцелоза и антракс, а в Харков и Полтава – дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Това съобщи и говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия разполага със съответните документи, посочва още РИА Новости.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Биолабораториите са били закривани набързо, обясниха от руското министерство, поради опасенията на Пентагона, че „руските експерти ще потвърдят, че Украйна и САЩ са нарушили Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
20
 
25
 
! Отговори
Ностардамус преди 2 години
Съобщават ни за съществуването на такива лаборатории защото вероятно смятат да взривят няколко от тях и да обвинят за това руснаците . Хем информация за опитите там няма да бъде пленена от руснаците , хем могат да ги обвинят че рашките са ги взривили по погрешка и са причинили биологично замърсяване . С един куршум два заека ... Руснаците ги изпревариха и завзеха трите атомните централи преди бандеровците да ги повредят ...ама 30 лаборатории... Ще има силно БУМ от към Украйна ..... Скоро .
470
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия има собствени биологични лаборатории за експериментални оръжия. Все повече подозрения падат върху Путин за произхода на ковид 19.
469
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая вещица за втори път избушва кофата.Първо си призна,че ФАЩ са спонсорирали майдана.А сега си призна и за биолабораториите.Е,кажете сега кой е за Хага.
468
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разправях ви аз, че прилепите в лаборатории работят, а не на пазара в Ухан :) И ваксините са оттам, а не от файзер, модерна и др. Ама прости сме били. Явно не сме, щом се усетихме :) Ама нямали сме доказателства. Ето, ги къде са :) Сега защо мълчат всички? СЗО-то, фаучито, бил гея, "науката". Само, дето убихте Люк Монтание :( Истината винаги излиза наяве.
467
3
 
43
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Между другото като българи можем да се гордеем че нашта журналистка Диляна Гайтанджиева им невороятно разследване по темата ,което се цитира от редица западни геополитически анализатори!Ей днеска по Алекс Джоунс беше поканил един голям американски международен експест Джоел Скалсен и той спомена Диляна и нейната работа по разкриването на био-лабораториите на ФАщ не само в Украйна аи у нас даже и благодари човека за труда !Малко поне да се острамим пред братушките!
466
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
The Great reset е стартиран,искат да ни "занулят"
465
2
 
26
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Oбяснявам аз на наште русофоби ястребители ,че ще дойде време на колене да молят за прошка Путин ,ама не ми верваха!'Руска пропаганда било "теория на конспирацията " било незнам си какво хахо хихи на ви сега:)
464
1
 
22
 
! Отговори
...ти да видиш.... преди 2 години
...то май е имало за какво да се стигне до тук.......
463
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Европа мълчи за лабораториите защо ли мълчи защото и те са в играта с пилето от англия и пак ще се правят на приятно расеени а прилепва се оказ украиноамерикански бре какъв кътър се родил бандервски трумански. И накрая Путин им искара керливите ризи на всички защо ли.
462
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрахте ли защо не вярваме в науката? Защото няма морал в нея.
461
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С умиление си спомням как ковид трроловете ни казваха, че няма как някой да лъже целия свят :) и само п.р.остите българи да сме се усетили :) Какво ли стана с тези трролове :)
460
0
 
41
 
! Отговори
Мисията преди 2 години
Министър на здравеопазването на Украйна до 2019г. е бил американски гражданин на когото скоропостижно е дадено украинско гражданство. Хамериканецът е бил биолог и мисията му е била да изгради 30-те лаборатории в Украйна.
459
0
 
41
 
! Отговори
странно преди 2 години
евробюрократите няма ли да вземат отношение дали може на територията на европа да има такива лаборатории извършващи експерименти с опасно вируси ...бактерии а бе биологи1но опсани вещества !! то добре да са загрижени за живота на украинците но няма ли да се загрижат и за живота на останалите европейци , че едни такива разработки в нелицензирани и неконтролирани лаборатории е по опасно и от путин !!
458
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по най висока вероятност, Президент Зеленски е кандисал да пошепне с цяла уста на Розведките от Москва къде са лабораториите. Това като обещание че три дни рашките няма да пуцат по хиликоптери летящи наЗапад, за да може Зеленски да спаси себе си, семейството си и парите си. Нашият ще направи ли едно ало "Ало Ваняя" и тва онова.А?
457
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До срамота. Изпуснал си че самата Нолън бе разпитвана от умни хора и там тя изнесе офицялно с което подтвърди фактите че такива лаборатопии са работили. Сега обаче бе ме изкефило ако се врътнат и кажат че руснаците ги разкрили, нападнали и завлядяли за да МОСТЛАЙКЛИ използват вирусите за атака на тия които некупуват газ-нафта-ток-кему-дърва по 6000$ за всеки тон от горивата.
456
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли спихна ковидът :) Няма кой да ни го пуска :) Какво каза главният прилеп - бил гей,тс :) И кои са п,ростите сега :) тези, дето вярваха в науката :) а тя така да се гъбарка с тях :)
455
1
 
52
 
! Отговори
Ало Хага преди 2 години
Американците извършват престъпления срещу човечеството в украйна!!!
454
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътят от Иракската ампула, показана в ООН, до био лабораториите в днешна Украина минава през носа, по късия или презГъзЪ по дългия път като от двете страни са строени КАТджите на Стамбуския правилник.
453
1
 
35
 
! Отговори
Американците готвят преди 2 години
използването на химическо оръжие в украйна!!!!
452
1
 
30
 
! Отговори
предлагам на Викито преди 2 години
Още от сега да си глътне хапчето с Арсен, че на процеса ще изглежда глупаво!!!