Захарова: Не целим сваляне на украинското правителство

Обясни и защо са превзети Чернобил и АЕЦ в Запорожие
343
Захарова: Не целим сваляне на украинското правителство
Снимка: БГНЕС

Захарова: Русия няма намерение да сваля украинското правителство

Русия заяви, че преговорите с официалните лица от Киев за разрешаване на конфликта в Украйна бележат напредък и подчерта, че войските на Москва не работят за сваляне на украинското правителство, съобщава АФП.

"Постигнат е известен напредък", заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова по време на брифинг за медиите, като се позова на трите кръга преговори с Киев.

Тя заяви, че руските военни нямат за задача да "свалят сегашното правителство".

"Целите на специалната военна операция са да се защитят ДНР и ЛНР, демилитаризиране и денацификация на Украйна, както и премахване на военната заплаха за Русия, която идва от украинската територия, тъй като тя е развита от страните от НАТО и е напълнена с оръжия. Тя няма за цел да окупира Украйна, да унищожи нейната държавност или да свали настоящото правителство. Тя не е насочена срещу цивилни граждани", каза дипломатът.

Русия се надява, че следващите кръгове от преговорите с Украйна ще направят по-значителна крачка напред, добави Захарова.

"На практика споразуменията често не се спазват. Призоваваме украинската страна да направи всичко възможно, за да осигури безопасното преминаване на цивилното население, и се надяваме, че следващите кръгове от преговорите ще направят по-значителна крачка напред", каза тя.

Още по темата
Русия е поела контрола над редица ядрени съоръжения в Украйна, за да предотврати ядрени провокации от страна на бойци, като заплахата от това е реална, каза още Захарива.

"В хода на специалната операция руските въоръжени сили установиха контрол над Чернобилската и Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите им територии. Тази стъпка беше предприета изключително с цел да се предотврати използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от чуждестранни наемници, за извършване на ядрени провокации, а такива рискове съществуват", заяви дипломатът.

Ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала в момента се контролира съвместно от руски военнослужещи, украински специалисти и Националната гвардия.

"В момента ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала се наблюдава съвместно от руски военни, украински специалисти, цивилен персонал на централата и Националната гвардия на тази страна", каза Захарова.

Тя подчерта, че твърденията на украинската страна за предполагаемо двадесеткратно увеличение на нивото на радиация в Чернобилската централа са неверни.

Запорожската атомна електроцентрала също работи в нормален режим, а ситуацията в град Енергодар е спокойна.

"Действията на руските военни в тази опасна ситуация бяха продиктувани от необходимостта да се предотврати ядрена провокация от страна на украинските националисти, които очевидно няма какво да губят. Всъщност те са обучени да правят това. Ето защо руските военни поемат контрола над украинските съоръжения за ядрена енергия", заключи дипломатът.

"Като собственик на развита ядрена индустрия, Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко възможно, за да гарантира правилната безопасност на ядрените съоръжения в Украйна", каза тя.

По-рано МААЕ съобщи, че Украйна е уведомила агенцията, че е загубила контрол над Чернобилската атомна електроцентрала, която е окупирана от руски войски, и че е завзета територията около Запорожската електроцентрала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще си остане на власт, а Русия ще се справи и с тази криза, за ужас на тези които се надяват на обратното. Русия не ви е Либия, Сирия, Ирак или Афганистан. Лъжели били, а те пък хамериканците все истината ви казват. Затова ни затвориха по домовете за две години и ни фалираха. И това беше пробно, скоро може да дойде и по-страшен вирус както ни предупредиха експертите от СЗО и вече се работи за ваксини. А вие вярвайте
242
1
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 2 години
Такава безподобна наглост може да прояви само комунист ! А явно комунизмът на Русия си е същият от 1917 г. - ленинския комунизъм !
241
2
 
7
 
! Отговори
вярва ме преди 2 години
ти. То нямаше и да влизате в Украйна, само маневри уж правихте :))))))
240
3
 
7
 
! Отговори
Торба преди 2 години
Торбата с жъжите пак се отвори. Не съм вярвал, че може да се лъже така, че и сам да си вярваш!
239
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тази блондинка кой я слуша вече, нали тя каза преди месец, че Русия никога нама да напдне Украйна, нали тя каза преди 2 седмици, че влизат в Украйн да свалят фашисткото правителство, а сега не искали да свалят правителството.Само си пуснете в нета клипчетата от сраженията на украинците с Путин, и ще видите, че нищо от това което казват от Кремъл не е истина, имали 494 убити?, има клип от дрон с престрелка на 5 украинци и 20 руснаци-интересен е.Явно очакваха че ще ги посрещнат с хляб и сол.Ама
238
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тогава, чий го дирите в Украйна?
237
7
 
35
 
! Отговори
hawk преди 2 години
Русия е в икономическа стагнация вече 10 години плюс чудовищна корупция!!!а сега тоя иdiот путин я довърши!!!
236
4
 
24
 
! Отговори
hitko преди 2 години
Toва звучи като лозунгите за военни тренировки на границата с Украйна...Да ви пер ра в паотологичните лъжци.
235
29
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Украйна не трябва да съществува като държава,за да не изпълзят отново западните нацисти.Просто е,но трябва време за да се реализира това.
234
4
 
24
 
! Отговори
Справедливия преди 2 години
Е, малко е позагубила от свежата си красота, но бръснещият ѝ ум все още ме покорява! Всъщност Милия Самодържец провежда едновременно няколко специални операции... едната е тази в Украйна с денацифи... дрън, дрън... Другите са в собствената му страна. Поради влошеното здраве на руския народ Путин е решил да приложи теорията за лечебен глад напрактика! Другия аспект на специалните операции е запълване на легловата база в лагерите в Сибир! В здравословния Сибир има място и за наши русопоклонници...
233
5
 
38
 
! Отговори
Питър преди 2 години
"Само луди хора могат да си помислят, че русия ще нападне Украйна" каза тоя дръгел горе само преди две седмици и половина.... Договорките с Руслямската джамахирия струват по-малко от мастилото, с което са подписани.... Преди съм ги подкрепял, но вече мисля, че заслужават само високоточен ядрен взрив, в средата на кликата измамници, намърдали се в кремъл
232
2
 
31
 
! Отговори
тодор живков преди 2 години
Още една седмица и от Крим и Донбас ще се откажите .Позор ! Тръгвайте сами за Хага може да ви намалят присъдите !
231
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглата и усмивка нещо се позагуби... но море Лазурен бряг, а? Но море Париж, но море мъни, чака ме само екскурзия до Хага.
230
3
 
38
 
! Отговори
россия = изверги преди 2 години
Тази ведма имала ли е някога чувство за срам или са й го ампутирали, като са я назначили за говорителка на главорезите?
229
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не целим сваляне на украинското правителство" -- целим сваляне на американското правителство.
228
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е допустимо, да лъже лъжливите журналисти. Няма как да не свалят правителството,защото ако не го свалят след 5 години пак трябва да нахлуват.
227
6
 
33
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Безочлива,грозна и лъжлива говорителка на джуджето Пипи!
226
8
 
31
 
! Отговори
И какво се оказа преди 2 години
Че Русия отстъпва,по точно..панически бяга,като се старае да не изглежда чак толкова унизително смешна. Ура!Украйна взе страха на Путин! Помнете ми думата.... Русия ще благоволи да преговаря с нацистите и бандеровците и ще постигне споразумение до 10-15 дни. Толкова е жалък Путин!
225
32
 
7
 
! Отговори
Ивайло преди 2 години
Страхотна е!! Много красива, и много добре говори, и много вярно и в очите директно! Обожавам я!
224
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денацификацията и демилитаризацията къде ги забравихте ? Ще говориш на друго място за целите ви .