Скандалът се разраства: Радев обяви, че е одобрил друг за посланик в Украйна

Въпреки това външно не внесло предложението към президента за указ
24 юли 2024 08:24, Петър Бойчев
160
Скандалът се разраства: Радев обяви, че е одобрил друг за посланик в Украйна
Снимка БГНЕС

В Президентството е постъпило друго предложение за кандидат за посланик в Украйна, което е било мотивирано и президентът Румен Радев е уважал мотивите на външния министър. Това се казва в позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Тя е в отговор на спекулациите, че Румен Радев е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г.,

„В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър“, се казва в съобщението.

От Президентството подчертават, че установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет /РМС/.

„Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция“, заявяват от прессекретариата.

„Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там“, подчертават от президентската институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като първият кандидат на зеления чорап - Петър Волгин бил отхвърлен, Румен пилона предложил Костя Копейкин. Странно, и него не го искали. Сега Румен пилона седи и се чуди защо така, безмислено стърчейки като пилон.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеления чорап бил одобрил Петър Волгин за посланик в Украйна...
99
0
 
0
 
! Отговори
Демократичен спомен преди 1 месец
Ненчев го запомних с няколко неща - засади си чужда коса на темето и назначи про.с.тут.ка на важен пост в министерството. Обясняваше как се съблазняват секретарки - "Секретарката влиза, аз заключвам вратата и чакам. Ако нещо не стане, след пет минути отключвам вратата. А ако стане пак след пет минути я отключвам" Явно не е имал много мъжка сила, поне аз от опит знам - та готовата секретарка, да се съблече и облече и трябват поне три минути. Остават за любов две минути. Смях!
98
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Колкото е читав настоящия министър на външните работи толкова и незнаещия нищо Ненчев,просто и двамата са пълни некадърници...
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мястото на звездичките отново няма нищо обидно, това е глаголът "иDи", който неясно защо не се допуска да се пише.
96
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 98 преди 1 месец
Освен, че пишеш с явни правописни и смислови грешки, то и да четеш още не си се научил. Беше цитиран текст от КРБ - *** си го прочети. Ако не можеш - дай го на някое дете да ти го прочете и смели. Там пише на български език какви са правомощията на президента, сред които е назначаването на посланици.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пацо Терасата не беше ли дипломат? Аз се чудя защо чужденците ни се смеят....
94
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен а удобрението на посланиците да остави на компетенцията на президента --------- в какво точно е компетентен големоухия освен да изпълнява путлераски поръчки?
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Весела така наречената Нейнски, Румяна Бъчвето - това са посланиците на България. Александър вечния доцент Йорданов разбира от дипломация колкото от атомна физика
92
1
 
8
 
! Отговори
До 102 преди 1 месец
До Анонимен Габриел също беше калинка във външно. Много се подцени дипломацията, а тя е тънка работа, изисква умения и опит. Явно набедените дипломати много обичат да пътуват и да се правят на интересни.
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво се е запънал Главчев? Да оправя пожарите и наводненията, което е неотложно и на дневен ред, а удобрението на посланиците да остави на компетенцията на президента. Необяснимо е защо се нарушават основни дипломатически правила свързани с държавността в страната.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топката отива към Габриел
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото скандално нещо в този случай е,че некадърни и неграмотни хора не знаят и в КРБ какво пише. Само президентът има право да назначава ръководители на дипломатически представителства - чл. 98, т. 6 от Конституцията. За нарушения на КРБ, като това, осъществено от т.нар. министър-председател следва да се носи юридическа отговорност!
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантиците депутати изнасилиха конституцията, и по ирония на съдбата един счетоводител стана премиер, който се само -възгласи и за външен министър. Нещата са така забатачени, че няма оправия ако не се поставят на правилните релси. Не разбирам защо се създава изкуствен скандал с Ненчев. Повече от ясно е, че трябва да се назначават компетентни кадри за посланици, пък било и временно. Не би трябвало да се уронва престижа на дипломатическата служба, нещо с което се гордеехме преди.
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев се прави на улав ... Даваме яко пари за украйнци, но на едно село с 30 човека не можем да помогнем. ---- За всички е ясно, че в България дойдоха само русофилските украинци, които бягат от Зеленски, че са грабили без мяра преди майдана. Затова ги хранят яко по морето - по заповед на Митрофанова. Нормалните украинци, които избягаха от войната, отидоха в Полша и Германия да работят.
86
1
 
4
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Е наш , както Крим е Руски.
85
17
 
13
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Преди години Ненчев разкри как Радев е назначил жена си на тлъста държавна работа, да ходи с него по екскурзии и да получава хубави държавни пари. Сега Радев си го връща на Ненчев. По-мръсен човек от Радев няма в цялата политика.
84
4
 
0
 
! Отговори
92 преди 1 месец
Ударилите минуси, също са ми никакви. Дори не са българи!!!
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев се прави на улав ... Даваме яко пари за украйнци, но на едно село с 30 човека не можем да помогнем. Извинете - 2500 лева за мебели! То къща няма, те мебели! И коя година сме? 2001-а? Тогава 2500 беше адекватна сума за мебели.
82
8
 
12
 
! Отговори
копейка радев преди 1 месец
Радев иска да прати посланник в Украйна вербуван от КГБ!!!!????