Скандалът се разраства: Радев обяви, че е одобрил друг за посланик в Украйна

Въпреки това външно не внесло предложението към президента за указ
24 юли 2024 08:24, Петър Бойчев
160
Скандалът се разраства: Радев обяви, че е одобрил друг за посланик в Украйна
Снимка БГНЕС

В Президентството е постъпило друго предложение за кандидат за посланик в Украйна, което е било мотивирано и президентът Румен Радев е уважал мотивите на външния министър. Това се казва в позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Тя е в отговор на спекулациите, че Румен Радев е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г.,

„В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър“, се казва в съобщението.

От Президентството подчертават, че установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет /РМС/.

„Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция“, заявяват от прессекретариата.

„Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там“, подчертават от президентската институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата са трагични и комични. Хаосът е след корекциите на конституцията. На ред е КС който час по- скоро трябва да преустанови това политическо безумие и позамисли за съдбата на държавата.
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Той- Той създаде моделът Баджанаците щото народът не харесвал ГЕРБ- обаче Баджанакови ни донесоха инфлация от 28.8%, а при тия лоши от ГЕРБ беше 0.6%, а лятото на 2021г дизелът стана 3.90лв- справка ФУЕЛО- и това ти харесва ли- 1л мляко стигаше 5.80лв, сиренето мина 28лв, хляба 5.60лв- и това ти се харесваше ли.....и затова каза той и Ниночка са виновни ГЕРБ- помните ли опашките пред Кауфланд- червените се бяха върнали, а олигарсите си прибраха милионите за платените протести!
39
3
 
12
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
До Хаха: няма келепир да те утрепят в Донбас. Виж, в посолството може и да намажеш някоя друга пачка покрай Зеленчука и укро-н-а-цист-ите.
38
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно е като бял ден, Митрофанова активира Радев срещу назначението на Ненчев.
37
19
 
11
 
! Отговори
смеехххх преди 1 месец
И това нещо ако е президент
36
6
 
32
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Чудно защо има опашка за посланици в Украйна а няма опашка за доброволци от евроатлантици за фронта в Украйна
35
25
 
12
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Зеления чорап още го е яд на Ненчев, че не можа да си вземе комисионна от сделка за скапаните Грипени, за които така лобираше. Тогава и руската агентура заведе дело срещу Ненчев, че бил дал бракмите МиГ29 на ремонт в Полша, а не във враждебна нам Русия. Злобно и отмъстително човече е вставленикът на Решетников.
34
23
 
12
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Не е президент
33
24
 
12
 
! Отговори
Тва руско прокси преди 1 месец
Що се обажда
32
14
 
23
 
! Отговори
Той преди 1 месец
Президента остана единственият който се бори с "евронацистите"и предателите.
31
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей ви на моделът Баджанаците- нали след 10 юли 2020г олигарсите плащаха милиони за платени протести а след това си ги прибраха от 30% инфлация и договорът Боташ- Благодаря ти Гадев че с такова удоволствие ни подритваш към дъното!
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герои на Чалгария, изпратете Мишо Шамара за посланик в Украйна! Слава Тортелини!
29
3
 
25
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
то само като видиш "интелекта" на главчев, ти става ясно как се ръководи МВнР! Но, нали ППиДБ + ДПС + ГЕРП промениха Конституцията, и главчевия е единствеия възможен премиер - ще си сърбаме попарата - да благодарим на Христо Иванов, Делян Пеефски и Баци за кашата, която забъркаха!
28
5
 
20
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Посолството реди нашите посланици - това е ясно, нали Асена Василева разправяше, че еди кои си са одобрени от Посолството /на сащ, ако не е ясно някому/
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като Пеевски отказа везирската работа за султаната, сега Радев се е прицелил в нея.Алчен,. подъл, става за везир на падишаха.Същите мръсни характери.Политическата криза почна с грешния избор на една жена за президент.Извод:по - малко жени в политиката , религията, бизнеса, .Иначе ще станем като средните училища и висшето.Дето уж са там, а ги няма.
26
5
 
20
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
Скандала е че едно НПО на ционисти реди листи за посланици.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това външно министерство стана за смях. Много непрофесионалисти по политически причини се упражняват волно и неволно. Ама дипломацията е тънка работа и не се прави така. Трябва спазване и уважение на институциите. Подкараха я съвсем през просото.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли нещо нормално в тая държава/България/?
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят орезидент с еказва Радев интой назначава посланици. В момента премиер нямаме.
22
15
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Рундев е просто една маша на Инициативният си ДС/КГБ комитет. Той не решава нищо сам. Чака заповеди от Мордор.