Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с първия или с втория мандат
30 юни 2024 13:46, Елка Василева
205
Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Още по темата
"Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", уточни тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат формула за управление. "Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".

Според Йорданова в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият. “Живеем в изключително рискови и тревожни времена. Знаем за случаите, когато Делян Пеевски с такъв устрем е тръгнал за завладява една или друга фирма или институция, всичко е катастрофирало.    Представете си, ако този модел се приложи върху държавата", коментира тя.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия  (КПК).

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи", каза Йорданова.

Тя подчерта, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). "Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".

Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, "чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от Политика
Дянков прогнозира: Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Никога вече Хойко,никога вече ГРОБ. След като изпраха тОлупа, ПП едва ли ще направи втори път тая грешка. А тОлупа е като *** ,колко пъти народа го гони ,той пак се появява и иска да ни ,,управлява''
78
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Никой образован човек не е гласувал за ГЕРБ,освен шайката и техните роднини,натегачите от държавната администрация,олигархията,получавали обществени поръчки,гербавите кметове и малцинствата срещу 50 лв.В чужбина навсякъде печели ПП,а ГЕРБ са последни.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това е истината колкото и да обиждате по сайтовете Кой е твоят любимец Киро ли или Асенчо
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тая ми се вижда да е фригидна,друго си е да видим онова мустакато палаво парче-мис Парапет!
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тази е на Христо Бойкикев парапета. Изобщо не е фактор да прави изводи. Акъла и е между краката.
74
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Борисов 22 години е в политиката Лидер Държавник Политик мога само да го поздравя С обиди нищо не постигаш Борисов пише история Омразата обидите към мен и Борисов какво показва според твоите съждения
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе къде е Льоня общичката няма ли и тя да яхне метлата,или е заета да яхва кожените мамули?
72
16
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 6 дни
Да твърдиш,че Борисов е най-успешният държавник на прехода,значи си по-елементарна и от него.Друго обяснение няма.
71
3
 
14
 
! Отговори
до 68 преди 6 дни
Не 4 или 5 милиарда, а 40 или 50 милиарда по сметките на онзи кръчмар по-надолу. Защо им обяснявате като те не са в сектата на Пуделите с Пачките?Само знаят да лаят по Боку.Ако не е Боку тези няма какво да кажат.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
61 бълнува 61 защо Лъжеш така плоско 61 то верно че невежи драскат но чак толкова невежеството
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 65 обърках се и без да искам сложих минус
68
1
 
13
 
! Отговори
До 61 преди 6 дни
Ако е имало 100 милиарда в повече за 10 г. и са били откраднати, сега трябва да има 4 или 5 милиарда в повече по вашите сметки. Къде са тези милиарди сега? Защо кабинета на Денков изтегли нови заеми? Онзи ден Главчев изтегли още заеми. Кой ще ги връща тези пари? Борисов 4 г.не управлява. Финансовият министър е Асен Василев през последните години. Щом ГЕРБ са крадяли, къде са сега парите щом тези не крадат? Айде, моля Ви се, сметки без кръчмар всеки може да направи!
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тези свалиха ГЕРБ от власт след протести и сега ги обвиняват в това което те самите направиха.
66
3
 
6
 
! Отговори
До 65 преди 6 дни
Алоууу,"образованата",не чувстваш ли колко си жалка?
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Кои точно промени в Конституцията имат отношение към борбата с корупцията? Приехте промени, които да обслужват силните на деня. И сега ревете, че сте никои в обществения живот. Сами си го направихте. Самозванци.
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега най вероятно тая кокошчица ще ни припява оная приспивна песен за съдебната реформа и промените в конституцията!
63
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Лели ГЕРБ пак яхнаха метлата.Злобата ви няма да помогне на тулупа да се върне на власт.Неговата песен вече е изпята.А дружбата му с Пеевски ще го довърши.
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Коя, по дяволите, е тази?
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Борисов най успешният държавник на прехода а жалките шарлатани си остават облачни но успяха да разграбят държавата
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Имат формула за препарат за миене. Алхимика Денков има формулата на saпyнa, с който сами се пързулнаха. Кеш, меш, ала, бала, пудели с пачки. Не ги е срам! Всичките шарлатани си завели любовниците в НС. Колко още ще блокират държавата? Едни нищо и никакви измамници ли ще ни правят на врабчета. Айде, чупка и нови избори!!!