Архимандрит Никанор: Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес

Патриарх Даниил му подал ръка, бил за обединението
6 юли 2024 21:50, Нели Христова
121
Архимандрит Никанор: Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес
Снимка: БГНЕС

Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес. Това е борба срещу Константинополската патриаршия, която изразява единството на православната църква. Нейното богослужение е базисно – като пръв между равни и понякога като пръв без равни. Московската патриаршия иска за измести този първи и да застане на негово място, но не като пръв между равни и право на апелация, а като един нов източен папа, обвинявайки в своите врагове опонента. Това каза архимандрит Никанор пред NOVA NEWS.

За избора на Даниил за български патриарх архимандрит Никанор каза, че е смятал това е "най-крайният от едната страна" и че неговата фигура ще вещае разделение и ескалация. И допълни, че точно поради тази причина е подал своето заявление за напускане. "Но човекът ми подаде ръка, той показа, че не е за разделението, а за обединението", каза Никанор. "Действията му оправдаха очакванията ми", поясни още духовникът. Той уточни, че стъпките на Даниил може би ще дадат основата на единството.

"Нека не обвиняваме другите, световната конспирация. Проблемът на българите е, че не можем да излезем от спиралата на политическата криза, защото не гласуваме съобразно моралните критерии, а според пристрастие, интереси, пропаганда. Не гласуваме за честни хора. Когато видим един политик в лъжа, трябва да му обърнем гръб. А когато продължаваме да го подкрепяме, как искаме да имаме напредък и добри политици. Ако не поставите общочовешките добродетели като критерии пред политиците, никога няма да имате добро управление. България може да излезе от кризата. Не гласувайте за човек, който ви е излъгал", заяви архимандрит Никанор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Тон преди 2 месеца
Патриаршията в Константинопол е супер нагла и продажна,това което стана при *** украинци, искаха да стане и в българската църква, и идеята е да не спазваме картони важното е да натрием носът на Москва !
93
0
 
3
 
! Отговори
Мамка ти преди 2 месеца
Сус бе куче
92
1
 
5
 
! Отговори
Преслав Български преди 2 месеца
Гигантският манастир е реставриран с пари от мафията и монасите са гърци шослушно изпълняващи заповедите на Вартоломей Безбожника. А Никанор само за пари плсче. Вървете да го видите! Абсолютен ***.
91
0
 
6
 
! Отговори
Несъгласен преди 2 месеца
Никанор май не разбира, че той се опитва да разделя православните християни. Не трябва да се вживява толкова във възгледите си, а да се смири. Православни има навсякъде и няма значение дали са руснаци или араби.
90
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали се покая, още ли продължаваш да мътиш мозъците на хората, които влизат 2 пъти в църква годишно. Като толкова ти е на сърце турският патриарх ходи при него, дано те направи епископ. Ти ще си го получиш... Господ поругаван не бива!!!
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя не миряса. Защо се бориш с Бога??? Да си ходи там от където е дошъл....
88
1
 
13
 
! Отговори
Троян преди 2 месеца
Тия може да ги оправи само Архангел Михаил.. Заради тия не ходя на църква.
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да са живи и здрави възрожденците, че на времето ни измъкват от властта на "Константинополската Патриаршия". От много отдавна последната е гнездо на масони и британски агенти, целящи да унищожат църквата.
86
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредният злобен интригант в БПЦ. Ще има съдбата на Христофор Събев.
85
3
 
26
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Екзекутирайте този ненормалния или го върнете в Ню Йорк...
84
2
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
По природа този си избрал да бъде отшелник, отцепник и всичко друго,което не е в унисон с каноните на БПЦ. Хвърляш расота, остригваш руното, започваш да се трудиш в социалната сфера за да ядеш.
83
4
 
46
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Това духовно недоразумение Никанор е крайно време да му свалят расото.Шизофренията му е по голяма от духовността.Не е работа на един монах да виси по фейсбук и телевизиите и да показва болна мисъл, а е длъжен да стой , да си гледа манастира и да пребивава в молитва.Изваратеняк!
82
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българските Богове, живеещи по Балканите превърнахме сами вярата в нашия Бог (((СЛЪНЦЕТО))) в Християнска като Едно, след като поколението на Българинът Исус и неговата съпруга Диана родиха на Българска земя близнаците Петър и Павел и дъщеря им Синтия и от тях произлязоха всички Римски Императори и Българският Род Дуло - създател на всички народи по света и бяхме "БогоМили" След като Борис I по заповед на Византия изтрепа Българската Аристокрация и БогоМилите се появиха Парични Попове по Храмове
81
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Либералите се пукат от яд и злоба, че не надделяха, а имаме честно избран патриарх, молещ за България и вярата!
80
6
 
5
 
! Отговори
КаскетЯ преди 2 месеца
И отгоре на всичко късокракия "Вярващ" обединител на праавославието се кръсти като католик!
79
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е Бог? Българинът е Бог! Когато се изкачиш горе на Рила планина при седемте Рилски езера. Ти ставаш Бог и Аз ставам Бог. Затова Аз те уважавам и Ти ме уважаваш, понеже и двамата сме Богове! Едно време Исус Христос е носел Дървен Кръст! Много от тия попове дето са по църквите, с тия Златни Кръстове се смятат за Богове и Раята ходи да им се моли! Всеки Бог - Българин си носи Кръста в тялото до края на живота със Слънчева Жива Енергия в Храната - перпендикулярна на гравитацията на Земята!
78
43
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уж руснаците 70 години обясняваха на Света, че религията била опиум за народа, а сега станаха много набожни. Все същото руско лицемерие и лъжа.
77
30
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
Да направи алтернативна църква по стъпките на Всебългарски архиепископ Христофор Събев.
76
16
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
украйна - измислена държава създадена от ленин- прочетете историята - украински князе никога не е имало- киевска рус - а не киевска украйна е създадена от скандинавците то си е написано- понятието украина се появява по нремето на полското господство над киев след отвоюването му от татарите- покрайнината на полско литовското княжество- тя като македония е инструмент на англосоксите за разделяне на народи - разделяй и владей
75
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И този се е самоназначил за последна инстанция и морален стожер! Пуста завист и мераци за власт! ***! Подал оставка, ама се надявал и очаквал да не я приеме Патриарха! Що за лицемерие!