Политическият език се вулгаризира и опростачи до недопустима степен

Твърдо трябва да има курсове по езикова култура
24 юни 2024 20:30, Инна Ангелова
60

И в новия парламент ставаме свидетели на колоритен начин на изразяване на депутатите. Думи като “шарлатани” и “некадърници” често се чуват от парламентарната трибуна.

"Йордан Йовков казва: "Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства - бои, линии, форми, звукове. Всичко това, стига да можеш да  боравиш с тези нейни богатства". Езикът на политиците не е такъв, какъвто трябва да бъде. Езикът на българската политика загрубя. Той се вулгаризира, опростачи се до една недопустима степен", каза доц. Кристияна Симеонова от Института по български език към БАН в "България сутрин".

Според експерта, една от причините за новия изказ на депутатите, е, че след 10-ти ноември са премахнати строгите граници, очертаващи официално и неофициално общувне. Доц. Симеонова допълни, че в областта на политиката има два вида вербална комуникация.

“Единият е комуникацията между самите политически субекти. Другият е комуникацията между тях и обществото. При втория тип комуникация се цели не само даване на информация, но и въздействие. Политиците нас нито ни търсят, нито ни чуват", коментира доц. Симеонова пред Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че в политическия език все по-често се използват жаргони, турцизми, диалектизми, вулгаризми и цинизми, благодарение на което езикът на политиката "е изключително груб”.

"Политиците не спазват никакви езикови норми. Твърдо трябва да има курсове по езикова култура за политиците. Понякога политиците си измислят някакъв свой език. Например политик с инициали Б.Б., който употребява глагола "страхувам се" не като възвратен - "Аз няма да позволя на главния прокурор да ме страхува". Няма глагол "ротира", има ротация. Един съвременен български политик едва ли знае повече от 500-600 думи", смята пример доц. Симеонова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Избори 2024
Близнашки: Правителство на малцинството ще се провали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
1
 
! Отговори
Убиец на уиски преди 6 дни
Предпочитам да гледам клипа на фолк певицата Кристиана на който е гола във ваната,отколкото да чета мнението на доц.Кристияна.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Особено, Тошко "късото" е с най -просташкия, уличен, грозен език.Винаги говори като някоя тетка от блока , да съобщава кой какво кога И къде казал.И обиди, след обиди към ПП ДБ.Нещо е фанатично обсебен към тяхи не може да мисли в друга посока
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Когато се ояла въшката, излязла на челото и се пукнала. Дай на глyпака власт и му гледай сеира!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
То само това да беше. Като ги видя в парламента да си гледат в телефоните, когато са в заседание,се възмущавам. Това е недопустимо. Хора на депутатски заплати си цъкат на телефона по време на работа,от която зависи бъдещето на страната.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За да станеш политик, твоето IQ няма значение. Има значение IQ на твоите избиратели!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сори, тази промяна към простотия я направиха първо журналистите, а след това политиците
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами, откъде влизат политици в НС? Най-често от улицата, яхнали някакъв протест. Съответно и езикът им уличен. И дори не считат за нужно да се поограмотят и ошлайфат.
14
3
 
11
 
! Отговори
Германец преди 6 дни
Къвто ви е народът, такъв ви е и езикът ;)
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега пак Путин ли е виновен?
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
простото Киро го опростачи
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На тези, които се пишат политици им липсват първите седем години, че и повече!
10
6
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 6 дни
Айдеее стига театър , сетихте се да се обадите ентелегенцията..отивайте пак на машините скъъъъои бъъългари гласувайте за Румен РАДЕЕЕВ кокарджанкатаа той много е колтурен извика пп ДБ извика възраждане извика величие ехееее големи партии голямо чудо патреоте ееее какво само....Млък и на МАШИНКИТЕ
9
0
 
10
 
! Отговори
Народен Представител преди 6 дни
Скъпи сънародници нов бардак с стари к рви от ДС не се прави а вие го правите нонстоп!Нема да прокопсате гаранция!Само аз мога да ви помогна но в последно време нямам желание !
8
2
 
10
 
! Отговори
Еднокнижник преди 6 дни
Скоро ще говорим на турски. Всякакви курсове по ългарски са излишни!
7
3
 
10
 
! Отговори
Езика ми! преди 6 дни
Е, и за това опростачване кой е виновен ? Сигурно е само , че свестен полУтик не се мярка изобщо в Парламента. Допуснахме отявлени шарлатани да овладеят цялата държава и да ни тикат в пропастта. И ще си падаме свободно , с песни на уста .
6
0
 
5
 
! Отговори
Тошо маймуната преди 6 дни
Каза за ХП че са пи 4ки от трибуната на НС това НС е бардак
5
1
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 6 дни
Важно е , че има банана за матрялоВинаги , за това скачахме по площадите някогаА васко ни пееше -комунизма си отива , спете спокойно деца
4
1
 
14
 
! Отговори
Мхмм... преди 6 дни
"Един съвременен български политик едва ли знае повече от 500-600 думи", смята пример доц. Симеонова. ".... Но пък за сметка на това те са му предостатъчни да си върти схемите и далаверите без да се притеснява от това.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами щом крадец от бандата на Карамански стана премиер какво искаш сега е ред на Брендо да го направим премиер
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Напротив.. Най после достигна своята истинска същност..