Габриел: НАТО може да разчита на България за защита на общите ценности

Свободата и мирът не са даденост, трябва всеки ден да бъдат защитавани
4 апр 2024 13:51, Елка Василева
245
Габриел: НАТО може да разчита на България за защита на общите ценности
Снимка: БГНЕС

Присъединяването на България към НАТО преди 20 години беше не само външнополитическа, а и благородна цел, защото на първо място то е приобщаване към ценностите на демокрацията, свободата и мира. Това заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел в словото си по повод 75-годишнината от основаването на НАТО в централата на алианса в Брюксел.

Това е и ангажимент за принос към общата сигурност. Това е споделяне на опит. Можете да разчитате на България, че ще продължи да поставя в дневния ред стратегическата важност на Черно море и Западните Балкани, добави тя.

Присъединяването на България към НАТО беше също вдъхновение за важни реформи. Благодаря на всички поколения политици, военни, представители на академичната общност и гражданското общество, които допринесоха за това България и НАТО да бъдат там, където са днес. Можете да разчитате на готовността на България да защитава общите ценности. Свободата и мирът не са даденост и трябва всеки ден да бъдат защитавани, добави вицепремиерът.

Тази година се навършват 20 години от присъединяването на България и още шест европейски държави към НАТО, и 25 години от първото разширяване на пакта след края на Студената война. (кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Благодарение на ЕС и НАТО днес ние българите всеки ден можем да ядем банани.
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин ги е хванал за топките. Колкото и да се въоръжават, колкото и пари да отделят, Русия няма намерение да воюва с НАТО, ако се стигне до конфликт, Русия просто ще ги унищожи със ядрени ракети. И сега НАТО харчат пари нахалост, никакви военни бюджети няма да им помогнат.
92
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 83 "... тая продажница трябва да бъде изгонена от България" - прода'жни СТЕ про'с'таците дет гласувате за ЕС. Само мобилизация за такива про'с'таци!
91
1
 
16
 
! Отговори
Начи преди 2 месеца
Начи като зема едно дръво директно в празната и чутура на тая кухорогата. Какви ценности *** кокошке. Събрали сте се там да кръкате Моет, а в Украйна гинат нечии деца. Циници долни!
90
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Числеността на съюзническите сили на НАТО е 3 милиона 200 хиляди души, без да се брои ВСУ, които всъщност също са част от тях. Русия няма шанс да ги разбие с конвенционални средства. Само с ядрени. Русия превъзхожда НАТО както в тактическите, така и в стратегическите ядрени. По Европа - предимно тактически. По Великобритания, Франция - стратегически, като страни с ядрен потенциал - там направо цялата територия на пепел. За САЩ също стратегически.
89
1
 
13
 
! Отговори
До 77 преди 2 месеца
Така е. Точно НАТО трябва да ни плаща, че сме външна граница, я не ние да плащаме на НАТО. Дадохме 20 милиарда на НАТО за 20 години. Нищо няма да получим. Те се подиграват с България.
88
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Браво! Про'с'таците дет гладуват за ЕС и НАТО ТРЯБВА задължително да бъдат пратени на фронта! Към два милиона гласуваха така и АЗ лично ще даря пари за найлонови чували за тях да ги върнат!
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войната между НАТО и Русия ще бъде ядрена, без никакъв преход. И първите цели ще бъдат Европейски обекти. Защото удар по Европа оставя "зазор" - свободно пространство до решение за взаимно унищожение между САЩ и Русия.
86
9
 
5
 
! Отговори
Споко преди 2 месеца
Споко, ако Русия удари с ракети американски бази в България, НАТО ще задейства петата и ще започне 3св и 350 милиона американци ще умрат за България, но и милиони руснаци също ще умрат.
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като ви вкарат във войната и се изпокрият по бункерите, ходете ги търсете след това да протестирате. Сега е времето за протести и революции, ама вие го проспахте. Много заспал народ. Същите сте като украинците и ще им последвате съдбата.
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички тези които са НАТОофци сега един ден ще бъдат издирени и наказани ,както Мосад издирва ССовци. Справедливостта ще възтържествува.
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая е в конфликт на интереси мъжа е висш Европейски чиновник в едно интервю тя разправяше как щяла да, унищожи българското село нацяло какво било учудването и как още се гледало прасета и кокошки по селата нямало да, остави един домат в градината на, село така било в, Европа тая продажница трябва да бъде изгонена от България
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът на ЕС Жан Мишел прозова икономиката на ЕС да мине на "военни релси"? А НАТО? 3% БВП - 1 трилион военен бюджет за НАТО, а Русия само 70 милиарда! ЕС има военен бюджет 300$ милиарда - 4 пъти повече от Русия! Защо сега тепърва на военни релси да минава? Русия щяла напада страна от НАТО - ами тогава какво ги грее Швеция и Финландия че влязоха в НАТО, като Русия с 15 пъти по малък бюджет напада страна от НАТО и ЕС е в паника и минава на "военни релси".
81
0
 
14
 
! Отговори
Кой е този Габриел преди 2 месеца
Бил ли е в казармата? Има ли военно обучение, опит и.т.н.? Аман от недоносци в управлението! Ще има ли някога в тази бананова република експерти на власт или всички са розови слончета?
80
3
 
6
 
! Отговори
Мир = смърт за ЕС преди 2 месеца
Европа е бедна като мишка - няма си нищо! Нито плодородни земи, нито води, нито гори, нито енергии, нито полезни изкопаеми. Без ресурсите на Русия Европа бавно умира. Европа не трябва да се страхува от война с Русия, защото без достъп до ресурсите на Русия с Европа я чака cмъpт.
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една сбирщина от готованци с големи заплати се събрали на празни приказки да симулират дейност за пред стадото
78
0
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
На мен да не разчита
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България трябва да работим за излизане от ЕС и НАТО и за разрушаването на тези съюзи. България излезе ли от НАТО и НАТО ще се разпадне. Сухопътен коридор на Русия до Сърбия и до Бондстийл означава моментален разпад на НАТО и ЕС. Военна съюзническа ос Сърбия-България-Русия от запад на изток - НАТО е свършено, и ЕС, моментално. Не виждам защо се оставяме някакви извратеняци хомосексуалисти да ни подритват и да ни третират като хора втора ръка, държава с хилядна история и култура, създала писменост и някакви содомити ще ни размахват пръст.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре сигурният мир, отколкото да се разчита на победи от НАТО.
75
0
 
10
 
! Отговори
Леле! преди 2 месеца
НАТО трябва да знае, че може да разчита НАПЪЛНО на баняджийската рота на БА!!! Най боеспособната българска единица! Сега в момента се води доокомплектоване с теляци и кесета за нуждите на транссексуалните.