Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?

На пресконференция Герхард Карнер ще даде обяснение
11 дек 2023 11:30, Нели Христова
267
Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?
Снимка: БГНЕС

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще даде пресконференция, на която се очаква да разясни публикациите в местни медии, че Виена е съгласна - България и Румъния да станат част от т.нар. въздушен Шенген - да няма граничен контрол само при пътуване със самолет.

Според публикациите, Карнер е поставил няколко условия. Днес в Словения започва Залцбургският Форум, на който се предполага, че темата за Шенген ще бъде сред основните. На срещата ще присъства и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Още по темата
България може да бъде приета в т.нар. въздушен Шенген, като се спомена евентуално условие - страната ни да приема повече мигранти.

"Няма как чрез двустранни отношения на България да бъде вменено да приема повече мигранти. По-скоро става въпрос страната ни да регистрира всички онези, които влизат на територията на ЕС през страната ни", заяви коресподентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Една от критиките на Австрия беше, че на територията й пристигат много нелегални мигранти, които са минали през България. След тези критики, през последните месеци, България отбелязва повече регистрации.

"Австрия не може да извива ръцете на България. Договорите трябва да бъдат подплатени с документи от Европейския съвет от Европейската комисия. Трябва да бъдат юридически издържани", каза Десислава Апостолова.

България, за да стане част от Шенген, трябва да бъде подкрепена от 27-те държави-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АЛОУ ТОВАРИЩА, ТИ 3 КЛАС ИМАШ ЛИ ВЕ? АЙ МАХНИУ Я ТАЯ ОПОРКА ЗА РОТВЕРДАМ? ВИЖ КАРТАТА ПО ГЕОГРАФИЯ - РОТЕРДАМ Е ПО ДИАГОНАЛ В ДРУГИЯ КРАЙ НА ЕВРОПА БЕ! ИЗЛАГАШ СЕ ВЕ!
65
4
 
4
 
! Отговори
Нищо не е затворено преди 9 месеца
Oт вашето село може да изглежда, че са затворени границите, но имам новина - не са!Никой не ме спирал или връщал отникъде. 6 европейски столици не съм посетил все още вкл. 4 от които и не искам да посетя. Т.е следащата година ще съм ходил навсчкъде в европа където съм искал. Нещо невъзможно при комунизма!!!
64
3
 
7
 
! Отговори
ОЗНАЧАВА ЧЕ преди 9 месеца
АРАБИТЕ ЩЕ СИ ВЛИЗАТ КАКТО СИ ИСКАТ А НАС ЩЕ НИ ПУСКАТ ОТ САМОЛЕТИТЕ БЕЗ ПАРАШУТИ
63
8
 
5
 
! Отговори
Прави са австрийците преди 9 месеца
Руските ни шпиони нямат работа в Шенген. Там ще влезем след края на войната, когато политическата сцена у нас бъде прочистена...
62
7
 
5
 
! Отговори
сетъ преди 9 месеца
Зад всичко това е руската смрад, Жужан ефенди режисира чрез хора в австрийската политика всичко това!! Скоро всичко ще се разбере!!!
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТРЕБЕ ДЪРЖАВНИК, КОЙТО ДА НАТИСНЕ ВЕТОТО ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА, ГОНЕНЕ НА А1, БИЛА И ОМВ И ЦАКАНЕ ПО ВСЧИКИ ЛИНИИ НА АВСТРИЯ!
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо лично, просто бизнес. Тръгнат ли стоките през пристанищата на Гърция, умира далаверата в Ротердам. За тях ние не сме хора, затова по-бързо да се махаме от този извратен уж съюз. Стига унижения
59
6
 
5
 
! Отговори
aer преди 9 месеца
Опитват се да шикалкавят гадните, авто-унгарцо, но няма как-ще го ПОЕМАТ и отзад и отпред!!! ЕС е непреклонен за условията-отговаряме на всички и никоя държава няма причини да ни пречи. Ако Австрия и Нидерландия продължат с лигвенето-много скоро България и Румъния ще въведат ужасен контрол за сички превози с посока ОТ или ЗА споменатите страни и тогава след няколкоседмично висене по границите-ще клекнат! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че Австрия е натискана от руските негодници да ни създават спънки!!!!
58
1
 
20
 
! Отговори
ХХ преди 9 месеца
Гърция и Италия пропускат милиони незаконни емигранти ,Австрия нещо да каже !!
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи немеца като дойде у БГ на почивка ще минава директно, а *** от Русе да иде до Букурещ ще подлежи на засилени гранични проверки
56
0
 
10
 
! Отговори
Хейт преди 9 месеца
Къв въздущен трафик, бе? Нали уж Баце се хвалеше преди години, как вече ни били приели във въздушния Шенген и опашките по летищата щели да са по-малки? Пък сега изведнъж се оказва, че нищо не са ни приели, ама щели евентуално да ни приемат? После пък ще се окаже, че по летищата пак си те пребъркват и пак всички паспортни проверки са си както сега? Цялата работа е бошлаф, ама журналистчетата пишат ли, пишат глупости.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точното условие на Австрия е, че България трябва да приеме 20 000 мигранти от Афганистан и Сирия, за които Австрия твърди, че са влезли през България. А според европейската деректива мигрантите трябва да останат в първата европейска държава в която са влезли. Тоест ще ни върнат 20 000 араби.
54
1
 
9
 
! Отговори
СС преди 9 месеца
До кога Европа ще приема незаконни емигранти ??? България не кани и узаконява талибаните !!
53
10
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
Очевидно България продължава подлата политика на Боко Тиквата, съгласувана с Ердоган и изгодна за Москва - вместо да пази границата и да регистрира навлеците, България тихомълком ги пренасочва към вътрешността на ЕС. В същото време вият за пари, с които след това си купуват изборите.
52
1
 
15
 
! Отговори
РБ преди 9 месеца
Шенген умре , по границите проверяват европейците ,а талибаните влизат незаконно и биват узаконявани от ЕС !!!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що свидетел на латински е тестис? Участваш ама си отвън.....
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И каква точно ще е ползата за България от този "Въздушен Шенген" така или инъче на всяко летище минаваш паспортна проверка, без значение от коя страна си. Дори германци и французи минават паспортен контрол. Нали трябва да си покажеш паспорта за да удостовериш, че си от страна член на Шенген.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз съм съгласен да не пазарувам в OMV, Billa, Aiko, Moemax и A1.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След още 20 години ще дойде и ред на морският Шенген,след още 20 години на подземният Шенген и само след това може би ще ни приемат в пълният Шенген....
47
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Да, Австрия иска едно за бежанците от нас. Ако те, бежанците, са в Австрия, ние да ги приемем обратно :) Де да можеха да ни върнат и работещите българи там, а не да ги държат като втора ръка хора. Едно уно наше правителство щеше да поиска точно това-на един върнат амуджа, двама върнати българи.