Ще падне ли цената на газа през май?

"Булгаргаз" внесе в КЕВР предложение за по-ниска цена с 8,21%
10 апр 2023 17:22, Йоана Цонева
12
Ще падне ли цената на газа през май?
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за месец май от 90,10 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това съобщиха от обществения доставчик.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на "Булгаргаз" за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април. Утвърдената цена за текущия месец пък е 8 процента по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лева за мегаватчас. От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май, при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, информират още от "Булгаргаз". Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май, предаде БТА.

Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак до 7. Аз съм до известна степен съгласен с Вас за дългосрочните договори. И ние имаме такива договори с Русия и с Азербайджан. Но защо с Азербайджан нямаме проблеми, а с Русия имаме? Не мислите ли, че за Кремъл газът е преди всичко политическо оръжие и чак след това изгодно търговско сътрудничество? Има търговски договори и търговски договори с Русия, а това са две различни неща. Путин ни го доказа вече, неговите дългосрочни договори са заредена бомба за упражняване на шантаж.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак до 7. А дългосрочните договори, за които говорите, включват ли едностранна промяна във валутата за плащане? Това изнудване дали е източник на енергийна стабилност? Или е умишлен политически натиск да купуваме рубли за разплащане на руските фондови борси, за да може Путин да си обезпечи финансова стабилност в условията на развързаната от него война.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7. Вие сте прав за сезонните колебания. Но въпросът миналото лято беше в това, че пиковите стойности на цената на газа от около почти 2000 евро за 1000 кубометра беше през юли и август - точно в средата на неотоплителния сезон. Това прави около 400 лева за мегаватчас. А през месец януари същата цена за българския потребител е вече поне два пъти по ниска. Точно обратното на обичайните сезонни колебания. Защото имаше политическо изнудване и скрити надежди, че ще замръзнем, ако не платим в рубли
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо се зарадвах че колективния Запад ще замръзне и то гледай какво стана. Таварищ Путин миналата година 9 месеца вдигаше цените на газа, даже си взриви газопроводите и всичко пропадна тази година заради долните гадни и мpъсни американци. На всичкото отгоре другаря Росен Христов ще отива да посреща в Турция първия американски танкер с газ в сряда 12 април в деня на руската космонавтика не го е срам, уж русофил пък играе срещу таваришч Путттлер и Юри Гагарин кога си летял?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесандрешко: "Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика"
7
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До Анонимен"И така, докато отново цената падне и не последва поредното величаво мълчание."Ама тя цената е различна извън отоплителния сезон, заради търсенето. Освен това се изгавриха с нас, като напълниха Чирен с по-скъпа газ, която доскоро изплащахме.А това подскачане на цената си е чисто пазарно. Днес ти е скъпо, утре може и да не е. За да избегнат подобни колебания, умните правят дългосрочни сделки. Алчните тарикати се целят в пазара, за свръхпечалби. Как беше - да го д***ат бедните.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 2, Ами защо да не го посрещнем със знаменца това "корабче". Още повече, че аз имам опит, когато посрещахме Тодор Живков и Леонид Брежнев на летище София, а тяхната първа работа беше да се целунат уста в уста като върли хомосексуалисти.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато цената на газа пада, проруско настроените мълчат като наакани. Но вдигне ли се цената с няколко пункта и започват да крякат и чуруликат как от Русия щяло да бъде по-евтино. И така, докато отново цената падне и не последва поредното величаво мълчание.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама замръзваме, ама няма да оцелеем, ама животът ни е невъзможен без дядо Иван, ама това, което правим, не е достойно поведение на един братски народ към друг братски народ, ама вразумете се грешни слуги на американския империализъм, ама дайте да му плащаме в рубли, за да не го ядосаме, ама дайте да направим от страната си руска губерния, за да бъдем "патриотично независими". Вече не се ли появи някой нов пропаганден наратив, че следващата зима ще бъде най-студената от 100 години насам?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дружбата с Американския съюз е като въздуха и слънцето за всяко живо същество.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как,нали идва първото американско танкерче през Турция ,всичко е ток и жица.Ще ходим ли да го приветстваме със знаменца?
1
1
 
3
 
! Отговори
24 часа преди 1 година
Газът ще падне, май?