Плевнелиев: "Величие" е родена в тъмнината на хаоса

Новата партия е следствие на провала на политическите елити
17 юни 2024 19:45, Александър Попов
94
Плевнелиев: "Величие" е родена в тъмнината на хаоса
Снимка: БГНЕС

"Трябва да има правителство. Стига вече с игрички. България има нужда политиците да носят отговорност – това е посланието на избирателите", заяви пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.

Според него има два варианта пред България – гръцки и хърватски.

"При гръцкия има хаос, противоречения и политически елити, които не могат да заемат правилните решения и да направят устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. При Ципрас нямаше инвестиции, половината млади гърци напуснаха. След това дойде Мицотакис. През 2026 година ще стане същото в България. Искате ли това да се случи? В Хърватия политическият елит умее да дава решения, за да се върви напред. Имат си и „Величие“, имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, но Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на "Бентли", каза Плевнелиев.

Според него политиците трябва да запазят различията си, но да работят заедно по стратегически приоритети.

"Това го предложих още преди две години в рамките на "контактната група", но не се случи. Омраза, еманацията на всичко, което беше популизъм, гарниран с незаконен арест на опозиционен лидер, доказан от съда. Видяхме и това. Ако сме научим урока, можем ли да постигнем баланс, който да помогне на България да влезе в еврозоната, Шенген", допълни той.

Той коментира и новия играч в парламента - партия "Величие".

"Когато политическите елити се провалят в това да има дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща. Това са хора, които не припознават демокрацията, а теориите на конспирацията", коментира президентът.

Как вижда бъдещия кабинет?

"Първият вариант е за програмно правителство с пълен мандат и преговори. Да има политици, но да има и програма. Силното правителство е с политици. Едно програмно правителство, което ще бъде подкрепено от минимум три партии, е редно да има политици. Томислав Дончев е перфектен в усвояването на фондове – 99%, а сега сме на нула. Губим 40 млрд. евро, с които България може да се позлати. В това правителство Бойко Борисов не може да е министър-председател. Ще се търси подкрепата от други партии, които да подкрепят програмата. Да няма задкулисие", каза Росен Плевнелиев.

"Вторият вариант е правителство на малцинството. За да няма задкулисие, Бойко Борисов може да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател“, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от Политика
Главчев оптимист за нов кабинет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бледолик комсомолесо с посивялите комунистически коси, лъхащ на работническо-селски текезесар - комбайнер-тракторист, ко ти майна тражиш под суплото на врътулето та ти тати умретидетето?
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Как сциентолозите управляват парите си?" - заснето с Студиото на Тогедер България
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бе, кво въобще се занимавате с тия. Първо да станат хора, величавите хендикапи, после им обръщайте внимание. Те животните са с повече акъл. А, гурусвинята им, да ходи да се гръмне някъде, баси tъпака.
83
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
кой предизвиква тъмноната и хаоса мм? Твоите покровители.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко трябва да си tъп, че да гласуваш за тия. "Войни на светлината", направо да ги наритваме от държавата, тия са срам, даже и за България. Подигравайте им се още малко, че скоро ще ги няма.
81
0
 
2
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 1 седмица
Т.нар. "демократи" от ДБиПП изпраха и вкараха Баце и Шишо във властта през парадния вход! Това е истинското лице на "антимафията", която "мафията" пердаши с 200 последните 9 месеца и така и не можа да забременее, щото т.нар. "демократи" са леворезбари, един вид мъже, скрити в рокли - а те няма как да забременеят /спр. гномчето, шехеразада и издирвания от Карлуково/. Само пишман премиерчето им г-жа денкова и фин.министърчето им г-жа асена василева счупиша шпековете на половината от ДПС и ГЕРБ за тия 9 месеца бременност!
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Величие е родена в Библиотеката! А Банов продължава да взема американски пари и да движи чуждите интереси в България! Е, няма такъв продажник, като Банов!
79
1
 
7
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 седмица
Жалко за педерастиралия и курвоизиран български народ, който е в ЕС от 17 години и в НАТО от 20 години, а все още е с въоръжение от Съветския Съюз и Русия и вече клони към 5 000 000 души от 9 000 000, колкото бяхме през комунизЪма! Жалко за България! ЕС и НАТО не ни донесоха нищо, ама нищо полезно и добро!
78
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Никой не говори за съживяване на някой сектор,за поне един в икономиката,за някакво производство...втълпява се че дори и да работим като волове- всичко зависи от подаянията на глобализма...колко вреден бивш президент
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Типичен пример за едно гонямо НИЩО.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прав е за едно: Томислав е голям експерт в усвояването на еврофондове. Иначе Плевньо как малко не пое отговорност? Ако вярваше в това, което говори, а не само щото е на хранилка, то щеше да каже - да, и аз имам вина за раждането на тия.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой го слуша дози долен ляв съединител?Той е жив политически труп, никой, дошъл от никъде и отиващ в нищото.Завижда на популярноста на Радев.Що не пробаш с рогата бе Расиме?
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плюнка си беше, плюнка си остана.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
..в Хърватска строели завод на Бентли..ами като нямат баце и шиши да им го прилапат ще строят...
72
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До 66 дано да има повече такива зомбита! Много мои колеги работят там, скоро и аз ще се местя при тях.. по голяма комуна от мр ъсната София няма!
71
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЕЛИЧИЕ! ОТ ПЕПЕЛТА КЪМ СЛЪНЦЕТО ДА СИ ВЪРНЕМ ВЕЛИЧИЕТО!
70
1
 
12
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 седмица
а ти си спуснат политически парашутист ,провален и не оставил дори следа в политическата история
69
1
 
14
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
ПО голямо куко няма
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 56, какви руснаци, Етиен Леви пее ода за украйна
67
1
 
12
 
! Отговори
Дебил преди 1 седмица
Хаосът е в главата ти ***!