Българският износ за ОАЕ е двойно по-голям от насрещния внос

Имало огромен неизползван потенциал между двете страни
14
Българският износ за ОАЕ е двойно по-голям от насрещния внос
Снимка: МИИ

Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от насрещния внос. Това подчерта министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на бизнес форум, организиран от Търговската камара на Абу Даби. Събитието е част от програмата на българската делегация, водена от президента Румен Радев, която включва представители на правителството и бизнеса. Участие във форума взеха 15 български и 30 местни компании.

“Подобни събития са основата за поставяне на дългосрочни партньорства и съм сигурен, че с политическата ангажираност на най-високо ниво, която днес виждаме, е въпрос само на време за постигане на още по-добри резултати в икономическото сътрудничество между нашите две държави”, каза министър Стоянов. Той обърна внимание, че данните за първите шест месеца на 2022 г. продължават тенденцията за ръст на двустранния стокообмен - с 18% или общо 83.2 млн. щ.д. “Българският износ заема около 2/3 от стокообмена, като положителна тенденция е, че съществен дял от него са продукти от машиностроенето; електрическа апаратура и консумативи за медицината”, допълни той.

Според икономическия министър има огромен неизползван потенциал между двете държави, който може да бъде преодолян с повече подобни двустранни срещи. “Светът се намира в поредица от кризи, но всяка от тях е и възможност - в това число да се разширят връзките с добре познати партньори, каквито са България и ОАЕ ”, коментира Никола Стоянов.

По време на официалната визита министър Никола Стоянов подписа два меморандума за сътрудничество – в областта на земеделието и туризма.

На финала са и преговорите по сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Правителството на Република България и Правителството на Обединените арабски емирства, съобщи министър Стоянов. „Липсата на това споразумение е значителна пречка за реализацията на повече арабски инвестиции у нас“, допълни той. През последните седмици в двете държави е задълбочена работата по стратегическия документ, като се очаква формалното му подписване да бъде в най-кратки срокове.

“България е дестинация с огромен потенциал за арабските компании - както със стратегическото си положение, така и с достъпа до единния европейски пазар. На този фон инвестициите от ОАЕ за миналата година са едва 3,1 млн. евро”, подчерта министър Стоянов. По думите му една от причините за толкова ниските стойности е липсата на този документ.

“Реализирани са десетки посещения на българските институции и бизнеса и всеки път когато се е стигало до представяне на наистина големи проекти за инвестиции е поставян въпросът за това споразумение. Въпреки това нищо не е било направено за поставянето на тази административна основа за развитие на икономическите ни отношения”, коментира Никола Стоянов и подчерта, че за първи път двете държави са обединени по конкретни текстове, които ще залегнат в бъдещото Споразумение.

„На фона на милиарди инвестиции в някои европейски държави, общата стойност на проектите на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро. Надявам се след подписването на този документ да увеличим в пъти тези стойности“, каза още министър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: търговиявносизносОАЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Пак ли фирми?!? преди 1 година
Нормалните държави внасят петрол от близкия изток, но ние обожаваме фурмички!
10
0
 
6
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Фурмите много добре вървят
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасяме най-доброто оръжие за ОАЕ.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, някой сети ли се да поиска внос на Васил Божков, по възможност с белезници?
7
1
 
8
 
! Отговори
Шиши преди 1 година
Абе аз и Бойко уредихме едни фурми там, не помните ли :))
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво изнася Бг за ОАЕ?
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали тиквата пазари оттам един самолет с фурми!Кой ги изяде щото аз фурми не видях!Сигурно герберасите ги излапаха по задължение
4
2
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ти сънува ли го тоз газ в ОАЕ
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машиностроене ! Електрическа апаратура ! Това майтап ли е ? Възможно е внесена китайска и изнесена като българска
2
3
 
6
 
! Отговори
Ко преди 1 година
И Ко да внасят от ОАЕ?Кози бибиленки ли?
1
7
 
5
 
! Отговори
Иран пита: преди 1 година
Тая страна, дали ще я има до 5 години?