Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото

Приемането му е стратегически приоритет
9 юни 2022 18:30, Нели Христова
185
Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", каза Василев.

Още по темата
Депутати от бюджетната комисия, съвместно с комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в България, внесен от Любомир Каримански от "Има такъв народ" и група народни представители.

Асен Василев предложи да се отхвърли този проект на решение, да продължи работата по оперативния план. "А ако НС иска да вземе решение, с което да изиска допълнителни анализи, дискусии и т.н. нека да вземе такова решение, ние сме готови да го подпомогнем по всички възможни начини, за да се случат тези анализи. Така или иначе ние ще идваме в НС поне стотина пъти за промяна на закони, свързани с изпълнението на работата по приемане на еврото, и спирането на техническата работа в момента, според мен, би поставил под риск възможността, ние да приемем еврото на 1 януари 2024 г., а по-добре да си запазим тази опция”, каза вицепремиерът.

Пред депутатите Василев посочи, че стратегическите приоритети на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е заявено и прието от НС още в началото на процеса по присъединяване към ЕС. „Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна-членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това”, каза Василев. Той посочи още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 г. не се е случило сега, не се е случило преди една година, а се е случило 2017 г. и това е направено не само от правителството, а и от парламента.

"За да може да се спази датата, е необходимо да се извършат редица технически дейности. От пренастройване на софтуера на банките до закупуването на достатъчно хартия за печатане на евро, до промяната на над 100 закона, които трябва да бъдат променени, в това число и законът за БНБ, за да може българската законодателна рамка да отговаря на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, между сега и 1 януари 2024 г., когато еврото трябва да бъде прието, парламентът трябва да се произнесе поне стотина пъти за промяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на НС би стопирало процеса”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
33
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 2 години
КРАДЕЦ!!!
95
3
 
34
 
! Отговори
Спестител Български преди 2 години
Кокорчо ,ще висиш на въже на площада ! Искаш час по-скоро да сложиш ръка на спестените ни парици !!! Затова е бързането ! Баламурниците със спестявания пак ще излязат с половин найлонова торбичка продукти от банката си ! Готви се новата кражба на 85 милиарда спестени пари на българите!!!
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 87 Да ме извиняваш но ничия гуша не може да се мери с гушата на Делян Пеевски!!!
93
5
 
30
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Кокореца нещо много бърза. Време е да се връща в портиерната на Харвард !
92
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94Пътувай папагал. Не ме интересуваш нито ти ,нито такива като тебе. Влака и отивайте горе в степите при вожда си. България, ще е в Европа, където е мястото й. А ти си врякай, колко искаш. Сминдух Ако нямаш цифри и показатели да водиш спор ... файда няма от теб. България има валутен борд в Евро. Без него лева щеше да е 5лв за едно Евро сиг. Панелен бек
91
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва час по скоро да влиза в Еврозоната и да може да печата евро!
90
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук някакви хора обясняват, че сме си били имали лее, не ни трябвало евро. А това, че сме във валутен борд изобщо не го казват и няма никакво значение как се казва валутата, след като е обвързана с друга валута 5 знака след десетичната запетая! Много глупав народ!
89
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорец-махай се!!!!!! И *** вече нямате
88
5
 
24
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Ще бъде огромна грешка вие Арвардците да продължвате д ни баламосвате ... Вън....
87
7
 
21
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
щом оцъккления грайндър е за еврото ,кажете ми аз като нормален човек как да не съм против !
86
5
 
0
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Ей пъпчив безработен, как може да сравняваш преди почти 20 год със сега? Има една единствена разлика - ти още си сукал, и като гледам продължаваш да го правиш. Ще ти вадим статистики, щото ти си олuгофpeн и не можеш сам да прецениш
85
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългия му го каза директно, метка едни милиарди на лево на десно, и накрая нема пари, к'о стана с пшеницата, то новата реколта излезна, та в тая връзка наш' кога че ни пуснат в еврозоната с подобен финансов министър
84
19
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Крайно време е да ни приемат вече в Еврозоната!
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
редакзията на днесбг - след като година ни лъжете и ни натрапихте киро измамника и практически фалирахте българия, сега драги журналисти е редно да се извините и да върнете парите например ония 9 милярда за 9 дни, колко от тях ви даде киро ментата да ни лъжете а соросоидчета от днес???
82
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната заплата през 2005г е била около 330лв Ами мерси ..... това са фактите преди ЕС. Скръб
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРИКЛЮЧИХМЕ ПРОМЯНАТА.
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ще го опъндизят :)))
79
4
 
14
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Този за 6 месеца каква гуша направи. Ами ако стои до есента като министър?
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето на евтиното шикалкавене и навеждане приключи,Киро няма повече място във власта!
77
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук нито един *** плюещ Еврото неможа да обясни икономически апокалипсиса, за който говори. Второ нито един не показа , колко е средната заплата преди ЕС :)) Ами какво повече да говоря с такива хора от панелите. Акъл за 2ст нямат седнали да говорят за еврозони и макроикономика :))