Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото

Приемането му е стратегически приоритет
9 юни 2022 18:30, Нели Христова
185
Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", каза Василев.

Още по темата
Депутати от бюджетната комисия, съвместно с комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в България, внесен от Любомир Каримански от "Има такъв народ" и група народни представители.

Асен Василев предложи да се отхвърли този проект на решение, да продължи работата по оперативния план. "А ако НС иска да вземе решение, с което да изиска допълнителни анализи, дискусии и т.н. нека да вземе такова решение, ние сме готови да го подпомогнем по всички възможни начини, за да се случат тези анализи. Така или иначе ние ще идваме в НС поне стотина пъти за промяна на закони, свързани с изпълнението на работата по приемане на еврото, и спирането на техническата работа в момента, според мен, би поставил под риск възможността, ние да приемем еврото на 1 януари 2024 г., а по-добре да си запазим тази опция”, каза вицепремиерът.

Пред депутатите Василев посочи, че стратегическите приоритети на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е заявено и прието от НС още в началото на процеса по присъединяване към ЕС. „Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна-членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това”, каза Василев. Той посочи още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 г. не се е случило сега, не се е случило преди една година, а се е случило 2017 г. и това е направено не само от правителството, а и от парламента.

"За да може да се спази датата, е необходимо да се извършат редица технически дейности. От пренастройване на софтуера на банките до закупуването на достатъчно хартия за печатане на евро, до промяната на над 100 закона, които трябва да бъдат променени, в това число и законът за БНБ, за да може българската законодателна рамка да отговаря на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, между сега и 1 януари 2024 г., когато еврото трябва да бъде прието, парламентът трябва да се произнесе поне стотина пъти за промяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на НС би стопирало процеса”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пак ще направят някаква глупост без референдум....
115
0
 
17
 
! Отговори
НО НИ ДАЛИ 025 ЛВ./Л преди 2 години
КАКВО РАЗБРАХ? ГЕРБ КРАЛИ И ЗАТОВА МНОГО ИМ ЗАВИЖДАЛИ ЕДНИ ХАРВАРДЦИ, БЕСЕПАРИ, ЧАЛГАРИ И УМНОКРАСИВИ ДЕМОКРАТИ? ИЗЛЕЗЛИ НА УЛИЦАТА И СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП С ВДИГНАТИЯ ЮМРУК НАПРАВИЛИ ПРЕВРАТ И ДОВОЛНИ ЗАПОЧНАЛИ ТЕ ДА КРАДАТ! НО СЕ СКАРАЛИ ЗА ПАРИ И РАЗТУРИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО. А НИЕ, КИБИЦИТЕ ВСЕКИ ДЕН ПЛАЩАМЕ СКЪПО И ПРЕ-СКЪПО ОТКРАДНОТОТО ПРЕЗ ЦЕНИТЕ В МАГАЗИНА.
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потенциален затворник дава акъл...
113
1
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Изчезвай кокорчу... =)))
112
2
 
17
 
! Отговори
до 118 преди 2 години
Херо Мусака. За това вече я изритаха от България. След нея си тръгват Киро и Кокорко.
111
2
 
13
 
! Отговори
Погнусен преди 2 години
Колко пошъл, колко мерзък може да бъде един хомосексуалист, после защо са мразени
110
0
 
13
 
! Отговори
Хасан и Киркор преди 2 години
Асенка и аз така виках на изборите "Ще бъде ОГРОМНА грешка ако гласувате за ПП и ИТН" ама ей ни сега в батака!
109
2
 
10
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
ХОРАТА КОИТО ПЛАМЕННО ЗАЩИТАВАХА ПЪПЪ И *** КЪДЕ СА СЕГА КРАДЦИ ЛЪЖЦИ ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ ИЗЛЕЗТЕ ПИКАЕЩИТЕ НА ОРЛОВ МОСТ ПОДМЯНАТА КАК Е ОКРАДЕ ЛИ ВИ ДОСТАТЪЧНО ИЗЛЪГА ЛИ ВИ ДОСТАТЪЧНО ИНФЛАЦИЯТА КАК Е А РАЗРУХАТА А ВСИЧКО ПОТЪНАЛО В САБОТАЖИ КЪДЕ СТЕ РЕВЯЩИТЕ И БОРИСОВ НЕ ЖЕЛАЕ НЕЖЕЛАЕ ДА УПРАВЛЯВА БЛАТОТО НА РАДЕВ И ПОДМЯНАТА Е СЕГА
108
0
 
27
 
! Отговори
РОРЕЛ преди 2 години
КОИ НЕ-НОРМАЛ-НИЦИ ПОВЕРИХА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПАРИТЕ НИ НА ТЕЗИ ДВАМА ДУШЕВНО БОЛНИ - КИРЕТО И АСЕНЧО? КОЙ ГЛАСУВА ЗА ПППП, ЗА ИТН, ЗА БСП И ДБ?
107
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тая огромна инфлация аз лично не искам евро! Еврото само ще надуе още цените! Пък е кво се изказва тоя, да се махат, ние все някакси ще се оправим !
106
2
 
18
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
КОКОРЧО ЩО НЕ ИЗЛЕЗЕШ СЕГА ПО ТВ СТУДИЯТА И ДА ЛЪЖЕШ ПЛАМЕННО ЗА ТЕЧОВЕТЕ 8 МИЛИАРДА БИЛИ АЙДЕ КОКОРЧО ЛЪЖИ ОКРАДОХТЕ ОНЕЗИ 9 МИЛИАРДА ЗА НЯКОЛКО ДНИ ИЗЧЕЗНАХА ПШЕНИЦА КУПИХТЕ ЛИ А ПАРИТЕ КЪДЕ СА САБОТИРАХТЕ УМИШЛЕНО СТРОЕЖИ ПЪТИЩА ПРОЕКТИ ОКРАДОХТЕ ГОТОВИ ЗАДЕЛЕНИ ПАРИ ЗА ХЕМУС А ПАРИТЕ ОТ ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА А ЗАЩО СЛОЖИХТЕ ПОСРЕДНИЦИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГАЗ И ОЩЕ И ОЩЕ РАЗСЛЕДВАНЕ СЪД ЗАТВОР
105
0
 
23
 
! Отговори
аз преди 2 години
Огромна грешка бе, че ви избрахме. И вие стопирахте всичко в държавата. Хората ще ви го покажат на избори. Как пък за 5 лева работа не свършихте...
104
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемането на еврото ще е грешка. Тази валута няма бъдеще, така ми се струва. Предлагам да изчакаме поне още 3-4 години. А най-добре първо за дойдат F-ките, пък после да приемаме еврата.
103
1
 
4
 
! Отговори
до номер 101 преди 2 години
Нещастни човече, ти осъзнаваш ли каква велика ГЛYПOCT си сътворил??? Май не, а? Не се ли бъзикаш? Толкова ли си зле? Майко мила, спаси България!!! ХОРА! Вижте в youtube клипа "Русские окупантiь" - пародия на германския марш Wenn die soldaten..." да разберете за какво иде реч, и кои са истинските нацисти!!!КОШМАР!!!
102
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама къде пише , кога трябва да го приемем еврото . Може и след 1000 години . Защо бързаме толкова , Асене ???
101
1
 
12
 
! Отговори
Бездарници сър преди 2 години
#вънпидалитеотвластта
100
3
 
14
 
! Отговори
Ококорчо преди 2 години
Ши си направим наша американска жълтопаветна партия . Майната им на парите . За нас ценностите са важни . Иначе ши си умрете като българи а не като евроатлантици в дългове.
99
5
 
24
 
! Отговори
Адолф преди 2 години
Този е много долен човек. Бойко е ангелче в сравнение с тоя ***.
98
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка-мрешка филмът свърши.
97
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махай се ококорен аскьойски психопате! Не ни трябва Еврото - и Стийв Ханке и Варуфакис предупредиха да не го приемаме!!!