Владислав Горанов на заден ход за втората пенсия

В момента събираме мнения, обясни финансовият министър
Обновена: 26 апр 2016 09:00 | 26 апр 2016 07:00, Петя Славова
101
Владислав Горанов на заден ход за втората пенсия
Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов е готов да отстъпи от предложените от ведомството му промени в Кодекса за социално осигуряване за начина на изплащане на парите за втора пенсия.

"Каквато теза надделее тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията. В момента събираме мнения и дебатът ще продължи", заяви Горанов.

Финансовото министерство предложи парите, които плащаме за втора пенсия, да не се унаследяват, ако пенсионерите починат, преди да са изчерпали набраната сума през годините, а да се влеят в общ пул, от който ще се изплащат пенсиите на онези, които не са събрали достатъчно пари.
Още по темата
 
Българска стопанска камара и пенсионни дружества се обявиха срещу промените в КСО заради липса на оценка на въздействие.
 
"На фона на влошеното състояние на пенсионно-осигурителната система вместо цялостна концепция за стабилизиране, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб. Огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера. За 16 години, от влизането му в сила, КСО е променян 117 пъти., пише в позицията на БСК. Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще излезе с позиция по въпроса до 10 май", заяви пред "Труд" председателят й Никола Абаджиев.
 
"В момента се запознаваме с проекта, в него има и принципно нови моменти. Нямаме представа кой е автор на проекта, ние не сме участвали в подготовката на текстовете. Не е публикувана и оценка на въздействието, а мотивите не са много ясни", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
37
 
2
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Нека да послушаме министър Горанов и да не се противопоставяме на идеята му за национализация на вноските по пенсионните фондове. Това че вноските ще се национализират и ще отидат в общия пул, не означава че няма да има пенсии, дори напротив. Така фондовете ще могат по-добре да планират и прогнозират отпусканите пенсии и системата ще върви по-гладко. Нека да не бъдем контра на всички нови идеи, все пак реформи трябва да правим за да вървим по пътя на прехода.
33
0
 
38
 
! Отговори
Аха преди 8 години
Значи един тарикат, с подкрепата на стотина сребролюбци искат да ограбят труда на 2 милиона българи?! Ей така, просто защото са некадърни да измислят нещо свястно!?Май искате да видите колко са това 2 милиона, а?! Ей ще изметем площада с тебе, ***!ОСТАВКА!
32
0
 
14
 
! Отговори
Тъжно е но вярно преди 8 години
Целта на пенсионното осигуряване в България е да ти дават месечна пенсия за преживяване докато си жив, Колкото по-малко си жив, толкова по-добре за касата и тези които решават какво става с твоите пари. Съвсем логично е да се разбере защо доказани престъпници с криминално минало са на свобада и избиват стаи хора. Това е част от крадливата система на варварската държава България. Звучи тъжно, но е вярно. социалната система на държавната мафия нямат сметка да подържат стари хора.Кражбата е план!
31
0
 
16
 
! Отговори
Серафим преди 8 години
Тези ни управляващи им хареса да се движат на заден ход със свалени ***, може би ДПС или ДОСТ ги ухажват?Само по тази му предложения можете да заключите какъв "кадърник" ни управлява финансите и бюджета? Да се месиш в личните пенсионни осигуровки на хората от поста на финансов министър е меко казана глупаво.Явно правителството ни е в паническа криза, и поради тази причина иска преждевременни избори.Като ни ти е работа не се захващай.
30
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 8 години
Опита на Горанов да национализира втория пенсионен фонд на хората е хиляди крачки обратно към комунизма. Това не трябва да се случва, защото е кражба от сега работещите хора и техните спестявания. Никъде по света държавата не национализира втория фонд, а хората могат дори да си направят и трети...Това, че някои не работят сега в трудоспособната им възраст е техен проблем. Пенсиите им на старини не трябва да се плащат от тези, които трудолюбиво са си събирали пари във втори/трети фонд.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПрофесорКакви комунисти те гонят бе. Тука става въпрос за личните ни средства които сме събирали и накрая ще ми ги изсипят в една бездънна яма на държавата и ние пак ще го духаме. Ще раздават наляво и надясно от нашите пари. По скоро това е комунистически подход. А тоя Горанов да си подава оставката защото само простотии прави.
28
0
 
16
 
! Отговори
Предложение преди 8 години
Съгласни сме с промените, ако другаря Горанов се подпише, че имотите му няма да се наследяват, а ще се изземат за общо ползване!Какво ще кажеш, Горанов...?Де тояга, де...!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех Владо, ех Горанов, не така бе пич. Сложете ни трета пенсия, нея приберете! Да не си сетил досега. А простотиите ти идват отръки!
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предвид, че половината от хората умират преди да са дочакали изобщо мършавата ви пенсия, това е направо безобразие! В една нормална държава пенсионната партида би трябвало да е на практика партида с лични спестявания. В България вноските се крадат още при внасянето им!! Нагли обирджии! До кога? Родителите ми цял живот са внасяли, сега получават колко да не умрат от глад.
25
0
 
18
 
! Отговори
цецо преди 8 години
за пореден път доказа че си некадърен, нагъл и ***.
24
0
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
ГЕРБГрабим Едновременно и Равномерно БългаритеГЕРБ
23
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Допълнителното пенсионно , както и здравно осигуряване не са социален компонент, за да се разпределят по равно ! Сливането на основното с допълнителното осигуряване реално е КРАЖБА!Основният проблем е, че 2 милиона българи са емигрирали заради ***, в която е превърната България от мутро-олигархията на БКП/ДС, а това включва и политическото им представителство - ГЕРБ,ДПС,БСП,АБВ !Невъзможно е 2 мил. работещи да издържат 2 мил. пенсионери, 0.5 мил. безработни и 1.5 мил. непълнолетни !
22
0
 
23
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 8 години
Затвор за Вас българоубийци ! Затвор за това боклуче на снимката доживот без замяна !
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо нова под слънцето, Дянков открадна парите от здравните осигуровки, а наследникът му от парите за пенсия.
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е една,държавата няма пари,милиардните заеми са пръснати и окрадени,без никаква ефективност за икономиката,мазна лъжа е,че в бюджета влизат повече приходи,скоро няма да има пари за пенсии.
19
0
 
30
 
! Отговори
шопи преди 8 години
дорде не ги изколим, като пилци нема се оправим
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледаш го прилича на човек - а в душата ***...нищо поне за бежанците пари има!
17
0
 
25
 
! Отговори
ОЛИГОФРЕНСКО преди 8 години
ТОЯ МИНИСТЕР ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛ ПРИТЧАТА С ОБЩАТА КАЦА И ТОГАВА ДА ПРЕДЛАГА ДЕБИЛЩИНИТЕ СИ. С КАКЪВ СТИМУЛ ЩЕ СЕ ИСКАТ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ КАТО НИКОЙ НРЗНАЕ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИ, А И МИЗЕРНИТЕ ПОДАЯНИЯ ВЪВ ВИД НА ПЕНСИИ СЕГА НА ОТРУДЕНИТЕ ХОРА НАПТАВО ОТКАЗВАТ И ВЪРЛИЯ ОПТИМИСТ ОТ ИНВЕСТИРАНЕ В ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ. ЩО НЕ ПОМИСЛИТЕ КАК ДА ГАРАНТИРАТЕ КОЛКО ЩЕ ПОЛУЧИ БЪДЕЩ ПЕНСИОНЕР ПРИ ВНЕСЕНА СУМА Х, а неброите колко години ще живее ако се пенсионира, НО ЯСНО И БЕЗ ВРЪКИ? ЩОТо НЕ ВИ ОТЪРВА КРАДЛИВИ КОПЕЕЛета
16
0
 
36
 
! Отговори
Ицо Контрабандата преди 8 години
Вижте хубаво на снимката как изглежда обикновеният герберастки кpeтен.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще даде и още как. Общия пул не е нищо повече от една обикновенна кражба. Все едно депозитите в банките да се сложат в един общ пул и да се даде осреднена сума на вложителите.