Любомир Кючуков: В европейските общества има дефицит на сигурност

Времето на противопоставяне не е спирало, смята бившият зам.-външен министър
19 май 2024 17:37, Красимир Ангелов
51

Седмицата беше белязана от покушението срещу словашкия премиер Робърт Фицо. Какви са реакциите?

"Времето на противопоставяне не е спирало и то се превръща в постоянен елемент от политическия живот както в Словакия, така, за съжаление и в цяла Европа. Обществата са дълбоко разделени, не просто разделени, а конфронтирани, в резултат на което имаме елемент на неприемане и на стигматизация на чуждото мнение, което в крайна сметка доведе до този опит за покушение, за политическо убийство", каза бившият зам.-външен министър и директор на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Брюксел 1".

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че логиката в политическите тенденции, случващи се в Словакия, е в това, че в обществата има ерозия на много сериозни политически фактори, които водят до това дълбоко разделение, защото непрекъснато се говори за това, че на европейските избори се очаква дясна вълна, но стигаме само до констатации, а не си задаваме въпроса "Защо това се случва, какви са причините?".

"Когато говорим за ерозия на тези фактори, на първо място, аз има предвид това, че в европейските общества има много сериозен дефицит на сигурност. Не само на национална, а дори на  персонална сигурност, става дума дори за чисто житейската сигурност на хората и как те виждат бъдещето си. Вторият елемент е задълбочаване на неравенствата, не само между държавите, но и вътре в обществата, което стана предмет на обсъждане дори на структури като Международния валутен фонд и  Световната банка, защото това също дестабилизира обществото.

И третият фактор е ерозия на доверието в управляващите, която тласка хората към търсене на алтернативи в крайни мнения. Според мен това ще бъде една от основните характеристики на предстоящите избори за Европейски парламент, защото център-лявото и център-дясното станаха трудно различими. В момента дори противоборството на тези избори няма да бъде идеологическо, няма да бъде между леви и десни идеи, а по-скоро се очертава противоборство на геополитическото и националното, граничещо с националистическото в много случаи. Това обяснява защо бягството от центъра е на дясно, а не на ляво. Ние виждаме, че навсякъде, практически, е в посока крайната десница", уточни Кючуков.

На въпроса на Милена Милотинова дали покушението ще има отражение върху евроизборите, специално в Словакия, бившият зам.-външен министър отговори, че позитивното в ситуацията е, че президентът Зузана Чапутова, чийто мандат изтича, и новоизбраният президент Петер Пелегрини, направиха съвместно заявление, въпреки че принадлежат на двете противоборстващи политически течения в страната.

"Аз нямам спомен премиер на страна членка на Европейския съюз да е бил атакуван по такъв начин. Преди време имаше покушение на шведския премиер, но то беше отдавна, имаше също и покушение във Великобритания преди Brexit, но то беше срещу депутат от лейбъристката партия, която беше убита отново по политически причини", даде пример Любомир Кючуков с аналогични случаи.

Според него очевидното в ситуацията е, че този тип политически подходи, при които диалогът липсва и не се търси решаване на проблемите, не работи и разделя обществата и ги дестабилизира. Въпросът е да се търсят решения, а не да се атакува противника, защото вече не се говори за политически опоненти, а за политически врагове.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Избори 2024
Доц. Стойчев: В България гласуваме предимно партийно или за нови лица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Само да вметна преди 4 седмици
Г-н Кючуков.Сякаш Не " смееш" да кажеш в прав текст Нещата ?-:( Европейските граждани след 2989 г,Заложиха на ЕС! Макар и по късно във времето,разбраха че Източна и Западна Европа,имат различни виждания и Политики! Източна Европа се надяваше на Ново развитие,и политическо и икономическо след 1989 г! Виж Западна Европа мислеше по Съвсем друг начин уви! И точно Различията им Разделят не само ЕС но и Европа като. Цяло Днес!!!Източна и Западна Европа,нямат Обща " политика"! И всичко е Лицемерие!-:(
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Добре че се намери някакъв миризлив балканец да обяснява на западняците това-онова.Ужас !!! " Не си в час, драги, там вече не е толкова добре, тук толкова зле. Ако тенденциите продължат, не след дълго те ще са миризливи, а ние ухаещи на парфюм. Е ми ли вярваш, направи една обиколка, но внимавай да не те доберат, защото в градината много се краде.
37
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Този е агент на ДС.
36
1
 
3
 
! Отговори
Хахахах преди 1 месец
Точно пък българин да ми говори за сигурност оправи си своята ***!
35
0
 
3
 
! Отговори
ВИЕ ПУСКАЙТЕ ВЪТРЕ преди 1 месец
ИСЛЯМИСТИТЕ, И ЩЕ ИМА ДЕФИЦИТ НА ГЛАВИ
34
3
 
10
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
Има дефицит на сигурност, защото има една държава, която постоянно иска да налага своята " демокрация " на всички останали държави. Където хората не искат тази държава следват различни цветни революции и майдани. За да поддържа своята демокрация тази държава има около 100 военни бази по света. Скоро тази държава ще загуби икономическата битка с друга голяма държава и ще има нова демокрация.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че под диктата на САЩ, Европа погубва идентичността си и домъкна, много социални тежести от Азия и Африка ще доведе до възраждането на националистите !!! САЩ и Русия ги е страх от силна Европа, защото изчезва двуполюсния модел, а при силен Китай и Индия, диктатурите им ще паднат !!!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Европейските ценности" показват истинското си лице. Убийството на опозиционни политици е нещо правилно и добро.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава няма проблем да бъде остреляна европейската комисия, киято прави това, което тези лъжци обвиняват Фицо, че прави.
30
1
 
0
 
! Отговори
Dj dance machine преди 1 месец
Много е кофти да се унижават хора свикнал съм целия ми живот мина в това да съм добър и да си нося последствията от добрината а сега бъдете здрави горния гледа и вижда всичко дано някои ден не опрете до мен никога нищо се не знае
29
1
 
0
 
! Отговори
Dj dance machine преди 1 месец
Аз го питам наи нормално и станах виновен защо съм го питал я да го попитам защо не видиш проблема къдее че съм го попитам нормално пари искал ли съм му че то изяви желание не после що се отметна това не ме интересува и после защо излезнаха виновен че сме питали бе какъв е проблема нито сте идвали нито пари сте давалиама да изкарвате виновни хората и на бои да намирате знаете
28
0
 
3
 
! Отговори
парите са в крадците преди 1 месец
Сигурното е, че ще се увеличат бездомните и бедняците. Толкова си може българското племе !
27
0
 
0
 
! Отговори
Dj dance machine преди 1 месец
Дано някой ден добрината ми бъде призната от горния винаги съм гледал да дам най доброто от себе си какво получаваме дърво и куп ядове.Оставям вие да си прецените що за благодарност има да си виновен затова че го вадиш от калта и то се натиска в нея.Дами и господа питам аз докога първо то пита после ти ставаш виновен е в кои е проблема аз не знам вие ми кажете
26
0
 
0
 
! Отговори
Dj dance machine преди 1 месец
Искам да попитам едни хора в град Ловеч дали съвестта им е чиста след поредното им унижение спят ли спокойно *** ли им съвестта дано им *** ако не горен има
25
1
 
6
 
! Отговори
при демокрацията преди 1 месец
Важното е, че има банани и тоалетна хартия !
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бушитата нямат право да идват в Родината ми и да си натпрапват кирливите,,ценности"! Ние сме скъсали с тая цивилизация! Татко и леля са ми казвали как са им взели земите и животните и са гладували с години! Заради тия урути!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петоколонник
22
1
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Това не беше ли този който искаше да преименуват храм св. Александър Невски!!??
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сущо има дефицит на морал и европейските ценности направили Европа значима на световната сцена.
20
5
 
2
 
! Отговори
Кючукпариж преди 1 месец
Кючукмосков