Средната заплата в страната и кои са градовете, привличащи младите

Фокусът трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори
20 май 2024 11:25, Инна Ангелова
219

Разликата в средната работна заплата у нас между отделните сектори достига до 1600 лева. Данните са на НСИ. Според доц. Косьо Стойчев тази разлика е съвсем нормална, а в някои отношение дори се очаква и да е по-голяма.

“Ако се влезе в по-голям детайл, на секторно ниво, ще се увеличи тази разлика, имайки предвид, че представените данни бяха на областно ниво. Регионалната география винаги смекчава и средната претеглена изглажда диференциацията, която вече обективно съществува в нашата страна", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчев в студиото на "България сутрин".

По-голям разполагаем доход обаче не означава по-добър начин на живот, отбеляза доценът, тъй като в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот. Стойчев отчита, че за младите специаисти релокацията и вътрешната миграция в страната е сриозен стимул.

“Анализът доказва още едно нещо - имаме едно силно ядро там където имаме успех, например в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което консумира трудово ресурсите на своята периферия и тя запазва своята структурна слабост", отбеляза още доц. Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта поясни, че чисто географски причина за дисбаланс в средните заплати също има. “Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които вдигат нивата на заплащане. От друга страна Пловдив, който отчита една идея по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите впечатления от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив определено е с по-високи нива от Варна и други градове", каза Първанов.

Той посочи, че в България пазарът на труда страда и от липса на кадри, които да запълнят работните места в страната. "Хората ги няма и другият голям проблем е, че фокусът ни трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори, на работа по отношение на демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 човека. Чисто физически тези хора, които са необходими, тези 200 000 ги няма и в тази посока трябва да се работи", заяви Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
София преди 1 седмица
Пловдив, Бургас и Варна се развиват.....................останалите градове загиват!!!
201
0
 
6
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
Няма да ни има...защото България е ненормална държава...управлявана от ненормалници!!!
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом имате време да се оплаквате значи още ще ви доя.
199
1
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 седмица
Напишете нещо и за богатия етнически произход и нереална представа за качествата на работника от страна на така наречените работодатели .Тези хора са на най- ниското ниво във целия Европейски съюз .
198
0
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До 202 : Не съм споменал и една цифра. За какви заплати бълнуваш?
197
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значе Карменке те кефи кафявоморието брава
196
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А е пак програмИстУ мотукарис взе да се изявява кви заплати взема, сега ще ни каже и за термопомпата.
195
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Градовете които привличат младите са Хамбург, Милано, Барселона, Париж, да продължавам ли да изброявам градове.
194
4
 
8
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 седмица
София и останалите "български" градове са ужасни
193
3
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 седмица
Много обичам Варна и Златните пясъци, да си почивам и да си се рзхождам и....не ми говорете моля ви се за работа....
192
3
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 1 седмица
Трябва да си доста зле за да бъдеш привлечен от български град. там отиват само най отчаяните. Нормалните хора бягат от градовете.
191
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пловдив е много назад от София..
190
3
 
12
 
! Отговори
Истина преди 1 седмица
Какъв Бургас какви 5лв, там няма ако си млад няма къде да изхарчиш 100лв ако не е единствената чалга в града! Благодарение на Митьо фафлата нещата стават по-зле но нека Бургаските бабички да си го преизбират, после внучетата защо не са при тях ами в София или чужбина.... на изкуфяли хора не трябва да им се разрешава да гласуват!
189
6
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Анонимен 192 : Няма как да си ми шеф. Работя В2В от собствена фирма. Нямам шефове, имам клиенти. А и когато имах шефове, не смееха и дума да ми кажат накриво, защото знаеха че аз им трябвам повече, отколкото те на мен. Ти си просто поредният завистлив и озлобен opъфляk, който се мисли за много остроумен.
188
3
 
15
 
! Отговори
пиян програмист преди 1 седмица
Колкото и да се засягам на патриотизъм, трябва да призная че на запад условията са пъъъъти по добри.
187
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заплатата и работното време се крият в много от обявите за работа. Получава се така, че младите кандидатстват и на интервюто им кажат че ще вземат минималната заплата и после те се отказват.
186
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Анонимен 191 : Ранната ми възраст беше преди 30 години. Тогава ги нямаше модите с хапчетата. Благодаря за загрижеността все пак.
185
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да вися цял ден по форумите значи че мога да си го позволя , ти неразбираш че аз може да съм шефа ти и да се гъбаркам със теб сега.
184
5
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Анонимен 189 : Така е, евтин съм. Взимам само по 70 паунда на час, и до 120 часа на месец. Много съм евтин, и на англичаните им харесва.
183
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички чуждестранни компании наемат евтини източно- европейци защото според тяхния стандарт това което им плащат се равнява на торбичка със печен нахут.