Фармацевтите започнаха да се държат като търговци

Разхищаването на публични средства е рисково за баланса в НЗОК
4 юли 2024 15:06, Инна Ангелова
60

От вчера фармацевтите спират за няколко часа работа в знак на недоволство срещу нова методика на Здравната каса за отпускане на лекарствата. Пациентската организация “Заедно с теб” обаче не подкрепя протеста.

"Хората с тежки хронични заболявания и трудноподвижните, отивайки до аптеките и виждайки, че тя е затворена, може да останат без лечение. Фармацевтите винаги са казвали, че не са търговци, но направиха така, че звучат единствено търговски и бизнес интереси в публичното пространство”, заяви Пенка Георгиева от "Заедно с теб" пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че протестът може да бъде изразен с плакати и знаменца. Трябва да имат среща с институциите, където да изложат своите доводи. Допълни, че цифрите не са в интерес на фармацевтите. По данни на НЗОК за 2023 г. таксите за финансираните лекарства от Касата са 34 млн. лв., като от тях са усвоени 30,7 млн. лв. Бюджетът за 2024 г. от НЗОК е над 45 млн.

Повече от два пъти се увеличиха приходите на фармацевтите, изтъкна Георгиева и добави, че промените в наредбата са в интерес на пациентите, а новите рецепти са много по-лесни за изпълнение.

"Лекарствата по НЗОК и 100% реимбурсирани са 2-3 и много по-рядко - 4. Допълнителните в рецептата, които са за съпътстващите заболявания, не са включени и на тях фармацевтът си слага печалба. Фармацевтите не са честни и морални с обществото. Само две или три ще бъдат от Касата на 100%, за останалите си получават печалбата. Неморално е медицински специалисти да отказват достъп до лечение на пациентите", подчерта Пенка Георгиева в "България сутрин".

Георгиева допълва, че разхищаването на публични средства е рисково за баланса в НЗОК. Липсваше диалог между НЗОК, МЗ и Българския фармацевтичен съюз.

Пенка Георгиева е на мнение, че трябва да се увеличат компетенциите на помощник-фармацевтите, които в момента нямат право да продават лекарства с рецепта. В графиците в аптеките са, но при проверка се скриват и не се показват, алармира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Общество
"Малката Русия" отстъпва по Черноморието на млада България и застаряваща Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
ТИЯ преди 1 ден
АЛИБАЛИСТИКИ НА НЯКОЙ ДРУГ-НЗОК НЕ УПРАВЛЯВА ФИНАНСОВИЯТ РЕСУРС С КОНТРОЛ ,ТЕ ЗНАЯТ ,ЧЕ СЕ КРАДЕ НО СИ ТРАЯТ-ДОВИЖДАНЕ КАСА
51
1
 
1
 
! Отговори
Търговец:) преди 1 ден
Законово, както аптеките, така и лечебните заведения са търговски дружества.За справка- средна БРУТНА печалба на лекарствени продукти отпускани по Здравна каса за юни 2023 - 16.5%, съответно за юни 2024 - 9.8%.Сами си направете груба сметка - ръст на инфлация, на работна заплата, консумативни разходи...Вместо да изказвате фалшива загриженост за пациентите, лобирайте за фиксиране на цените и спазване на 24 часовия срок за доставка от търговците на едро.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От говора на Госпожата Георгиева за съжаление чухме само глупости, тез милиони дето ги говори нямат никакво значение , когато ти купиш едно лекарато от склада за милион и го дадеш за милион пак на фармацевта му остава кръгла нула, ако е толкоз умна що тя не направи една аптека и да да подарява, ще я видам тогава когато и стигнат сметки за ток, вода, наем, годишна такса за програмата, такса СЕСПА, ТАКСА ЗА ВСЯКА РЕЦЕПТА, такса НЗСИ, осигуровки за заплата, счетоводител, телефон,интернет...
49
0
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 2 дни
Много интересно исказване на таз госпожа която няма никакво понятие от това какво е търговско дружество, и искам следващия път тез журналисти да я питат дали има друго такова търговско дружество което да закупува продукти на една цена и да ги издава на същата, да я питам таз госпожа колко и струва нейния работен час, колко ток харчат компютерите за един час и отделно подръжка на програмата и плюс обработка на рецептата струва 13 стотинки, нека да сметне колку струва всичко и тогава да говори
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Щом Марешки ги разби с 1-2 аптеки в града, що да не може държавата да отвори 2-3 аптеки? Много ли е сложно? Марешки академик ли е? Искайте му ноу-хауто. Той ще помогне. Той искаше да се отворят държавни бензиностанции.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всеки иска сигурни клиенти и сигурна печалба. Държавните аптеки ще работят на сигурна печалба и редовни клиенти по изписаните всеки месец лекарства. Това е най-добрият бизнес и всеки частник мечтае за него. А онези частни дрогерии на Алчните хиалуронизирани аптекарки с мерцедесите да си продават хомеопатията и хранителните добавки.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Щом Марешки направи аптеки, другите частни аптеки изляха тонове обвинения срещу него. Защото продаваше на по-малка надценка. Преди Марешки аптеките бяха ужасно скъпи и никой не сваляше цената. Деряха на дребно всеки човечец. И защо да чакаме някой друг частник да спасява пак народа? Че държавата по-слаба ли е и по-неможеща от един частник? Нужна е конкуренция, частните картели се обединяват срещу държавата. Всички собствености в държавата са равни - държавна, общинска, частна.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще отворим аптеки държавни само за лекарства по НЗОК. Голяма работа да продаваш лекарства от списък, без накичените менте добавки и менте хомеопатии в частните аптеки, които заприличват на супермаркети. Аптеките станаха супермаркети и клиентът сам си избира лекарствата, слага ги в количката и отива на касата. Касиерът ги сканира. Работата на тези измамници ще е като на касиер с супермаркет. Сериозните лекарства ще се продават в сериозни аптеки, не в частните супермаркети аптеки.
44
0
 
0
 
! Отговори
Баба Гица преди 2 дни
Много сте болни и с промити мозъци. От аптека здраве не чакай! Този с лосиона за пъпки, като яде *** не рева. Изприщвате се от диетата, която следвате. Ако си давате парите за свежа и жива храна и сте близо до природата, няма да ви е нужно да закусвате, обядвате и вечеряте в аптеката. 90% от здравните ви проблеми са от лоша храна и постоянен стрес. Ограмотете се малко. А хищните хиени -аптекари са ясни. Колкото повече толкова повече. Ненаситници. Че и се считат за богове, а най-нагло тровят
43
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 дни
Алчни фармацевти, алчни доктори, алчни търговци, алчни ресторантьори, алчни хотелиери, алчни банкери, алчни политици......., и ние останалите търпим ли търпим и им пълним не наяждаштите им гушки.! Докога ли...?
42
0
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 2 дни
Като ми триете коментара - по -розово няма да стане ...... Знаят ли пациентските организации , че от ДДС-то на лекарствата се дават пенсиите в България??? Осигуровките не стигат....
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"И 450 кошера... И трактори и изобще не ми се занимава с глупости. Получавам пари от ЕС и да ти кажа стигат ми. Не се оплаквам. Само дето мн горещо и ще заминавам някъде на теферич..." - Човек, който се издържа от субсидии тръгнал да се жалва, че аптеките взимали пари от държавата хахаха ... Личи си, че си жи_вотновъд. Разсъждаваш като такъв, държиш се като такъв, абе чист жи_вотновъд. Да си жив и здрав, че живо_тните трябва някой да ги гледа.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"И 450 кошера... И трактори и изобще не ми се занимава с глупости. Получавам пари от ЕС и да ти кажа стигат ми. Не се оплаквам. Само дето мн горещо и ще заминавам някъде на теферич..." - Радвам се за теб. Та ако ти намалим субсидията и я дадем за по-евтини лекарства доволен ли ще си? Ето го решението. Намаляме субсидията и я даваме на фармацевтите. Хем аптекарите ще са доволни, хем и лекарствата ще могат да са по-евтини. Имаме ли сделка?
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И 450 кошера... И трактори и изобще не ми се занимава с глупости. Получавам пари от ЕС и да ти кажа стигат ми. Не се оплаквам. Само дето мн горещо и ще заминавам някъде на теферич...
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До баба мара - Ами хайде де, нека държавата да направи държавни аптеки, да видиш ти тогава като назначат разни калинки да ги менажират, колко повече ще плащате за лекарства, защото загубите на тези държавни аптеки ще трябва да ги плаща някой и този някой ще сме всички ние. Но нека... Мен 1-2-300 лева повече или по-малко на месец няма да ме бъркат толкова много. Разни баби Мари обаче ще трябва да стоят на студено зимата. Нека го направят. Заслужавате... :)
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Проблемът е точно в 5-те лева. Аман от благородници! Частните болници опоскват касата за сметка на държавните, сега и аптекарите се борят за своя пай. Ако имаш 2-3 аптечки с по стотина рецепти на ден *** и ми разправяй, че не си за петте лева." - А ти защо не си направиш 2-3 аптеки да печелиш и ти?
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Проблемът е точно в 5-те лева. Аман от благородници! Частните болници опоскват касата за сметка на държавните, сега и аптекарите се борят за своя пай. Ако имаш 2-3 аптечки с по стотина рецепти на ден *** и ми разправяй, че не си за петте лева.
35
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 дни
ако държавата се опита да направи държавни аптеки и всеки да ходи където искав държавната или частната да има конкуренция да пробваме и този метод
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Че кой оспорва правото на печалба на всеки бизнес? Важен е начина по който става това. Държавата им е дала възможност за печалба." - И аз ти давам възможност за печалба от 5 стотинки на ден. Ще работиш ли с мен?
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Повтарям. Всеки може да си направи аптека и да подарява лекарства колкото си иска. Никой няма да му се разсърди. Ако иска да ги подарява, ако иска да ги продава без надценка. Направете си една аптека и цялата рода ще си пазарувайте в нея евтино. Хора с диплома ви трябват само за да продават, но собственици можете да сте самите вие. Пари и за заплати ще ви трябват, но аптеките правят по 2-3 милиона на ден, така че няма да имате проблем. Хайде скъпи съграждани нехаресващи аптеките. Направете си!!!