Фармацевтите започнаха да се държат като търговци

Разхищаването на публични средства е рисково за баланса в НЗОК
4 юли 2024 15:06, Инна Ангелова
60

От вчера фармацевтите спират за няколко часа работа в знак на недоволство срещу нова методика на Здравната каса за отпускане на лекарствата. Пациентската организация “Заедно с теб” обаче не подкрепя протеста.

"Хората с тежки хронични заболявания и трудноподвижните, отивайки до аптеките и виждайки, че тя е затворена, може да останат без лечение. Фармацевтите винаги са казвали, че не са търговци, но направиха така, че звучат единствено търговски и бизнес интереси в публичното пространство”, заяви Пенка Георгиева от "Заедно с теб" пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че протестът може да бъде изразен с плакати и знаменца. Трябва да имат среща с институциите, където да изложат своите доводи. Допълни, че цифрите не са в интерес на фармацевтите. По данни на НЗОК за 2023 г. таксите за финансираните лекарства от Касата са 34 млн. лв., като от тях са усвоени 30,7 млн. лв. Бюджетът за 2024 г. от НЗОК е над 45 млн.

Повече от два пъти се увеличиха приходите на фармацевтите, изтъкна Георгиева и добави, че промените в наредбата са в интерес на пациентите, а новите рецепти са много по-лесни за изпълнение.

"Лекарствата по НЗОК и 100% реимбурсирани са 2-3 и много по-рядко - 4. Допълнителните в рецептата, които са за съпътстващите заболявания, не са включени и на тях фармацевтът си слага печалба. Фармацевтите не са честни и морални с обществото. Само две или три ще бъдат от Касата на 100%, за останалите си получават печалбата. Неморално е медицински специалисти да отказват достъп до лечение на пациентите", подчерта Пенка Георгиева в "България сутрин".

Георгиева допълва, че разхищаването на публични средства е рисково за баланса в НЗОК. Липсваше диалог между НЗОК, МЗ и Българския фармацевтичен съюз.

Пенка Георгиева е на мнение, че трябва да се увеличат компетенциите на помощник-фармацевтите, които в момента нямат право да продават лекарства с рецепта. В графиците в аптеките са, но при проверка се скриват и не се показват, алармира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стрината от поредното непео сега ли научава, че джипита, аптеки и болници са ДЛЪЖНИ да се регистрират по търговския закон и СА търговци. Да апелира за промяна в законодателството ,а не да ръси акъл кой как да протестира.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приказки под шипковия храст и педя човек, лакът пачки. вЕрваме ви, че сте в бизнеса да "помагате" на болните, най-вече като ги фалирвате с цените и надценките на базови лекарства.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 6, направо ще ни разплачеш. Горките те, зареждали за 1000 лв и правели 10 лв комисион. Алоууу. Тези ги разправяй на друго място. Няма по- долни и меркантилни. Отивам и за екементарни неща цените са космически. Защото според теб работят на 1%, под път и над път откриват нови лъскави аптеки и дерат кожи от нещастни болни хора като за последно. Де сопа де!
9
1
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 3 месеца
Ползват челен опит от безбожния...:)))
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гост - Ами попитай първо в складовете на колко го продават в Турция и в България и може би ще си отговориш на въпроса. А защо в складовете цените са различни можеш да попиташ например Марешки. Нали той има складове. И депутат беше даже...
7
0
 
15
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Аз да попитам фармацевтите как в Турция Нурофен два блистера струва 10 лева, а в България същият този Нурофен е почти 18 лева?
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ви светна за нещо, понеже имам информация от първа ръка. Има лекарства, които струват хиляди левове, а аптеките получават печалба по-малко от 10 лева за тях. Не са много, но има. Има аптеки, които въпреки риска това лекарство да остане непродадено т.е. да изгубят хиляди левове, го зареждат, за да може хората да имат достъп до него. Кой от вас е рискувал хиляди левове, за да спечели 10 лева в името на здравето на някой? Когато го направите, тогава обвинявайте фармацевтите, че са търговци...
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Фармацевтите започнаха да се държат като търговци" - Еми нали накрая на месеца като всеки търговски обект трябва да платят заплати, евентуално наеми, данъци. Като какви да се държат? Като св.Мария ли? Да плащат от джоба си лекарствата на болните ли? Лошо няма да го правят, но имат ли толкова пари? Длъжни ли са? Защо тази, която ги обвинява, че се държат като търговци не им плати заплатите на служителите и другите разходи? Тогава няма да се държат като търговци. Къде ги намират такива вдлъбнати?
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако мислите, че химията ще ви подобри здравето, далече сте от истината и си заслужавате тези пладнешки разбойници да ви изтръскат джобовете подобаващо.
3
3
 
17
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
Не искам да съм краен, но напоследък лекарите и фармацевтите действат сякаш са подизпълнители. По обществената поръчка за редуциране на населението.
2
3
 
9
 
! Отговори
Те са си преди 3 месеца
Само дето стоката е човешкия живот.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те не са спирали. И не като търговци. Друга е думата