Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото е функционално неграмотен. По доходите му личи. Имаме 30 жилища, застраховани до 1. Това застраховател да откаже да плати не се е случвало. Пляскайте си минусите. Заради мисленето си сте бедни.
134
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
Ми те застрахователите са турени да взимат пари,не за да компенсират щетите.Справка: коментар 133.И естествено няма да има балъци, които да пълнят каца без дъно.
133
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът не застрахова, първо защото няма доверие и второ, защото застрахователните обезщетения са пълна подигравка. Каквито и пари да бъдат платени на производителите, те няма да върнат посевите и продукцията. Освен това, защо отново се стигна до тук? Нали има служба за борба с градушките? Защо не разбиха градоносните облация?
132
2
 
25
 
! Отговори
До .!. преди 2 седмици
мога да потвърдя, че е същото и при нас, ние гледаме череши и след една градушка която съсипа всичко, казаха, че по дърветата все още имало останали плодове и ни дадоха 470лв. говоря за 17 декара череши! А застраховка платихме по 205 лв на декар! Това с някакво намаление тогава!
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може би трябва да се доверим на изкуствения интелект за прогнозиране на времето. Ще ни изпраща съобщение на всеки десет минути с интензивността на природата. Синоптиците нямат никакъв интелект, или е жената с къси поли или онзи полу малпумник хотелиер Рачев
130
2
 
22
 
! Отговори
.!. преди 2 седмици
значи сега ще разкажа защо БГ не се застрахова! баща ми и аз гледаме пчели! участвахме по едни програми за земеделско подкрепяне при пчелите и там задължително застраховахме кошерите! Та де ама се случи пожар и от 53 кошера изгоряха 51, останаха 2 и идват на оглед и гледат и правят протокол и на базата на този протокол дават решение и в решението пишеше тъй като НЕ Е засегната цялата пчелна популация то ние ще изплатим само 40%! И сега вие кажете ... да се застраховам ли или да им таковам .....
129
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато мине градушката и му изпочупи керемидите, българинът рязко става по-беден и от суданец. Но иначе лятото прави задръствания към Гърция, а за чартърите за Малдивите места няма. Хитрец си ти, Андрешкоо, хитрец!
128
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българина застрахова само най важното му нещо в живота колата.
127
0
 
15
 
! Отговори
we преди 2 седмици
Защото застрахователите са същите мутри, но с костюми. Ако искаш обезщетение, трябва да ги съдиш.
126
1
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
Има и бедни българи, тук на брега търсят препитание горките. Разберете, че НЯМА радост за бедния в България. А за да са парите в крадците богати, бедните ще са много и бездомни даже.
125
0
 
18
 
! Отговори
защото преди 2 седмици
застрахователите не плащат нищо, нищо. В нашия вход след пожар , на най-пастрадалите със 100! унищожено имущество им платиха 3000. Трябваше да възстановяват всичките ста Най-пострадало беше жилището под злополучния пожар. Като отидеш в застрахователно дружество и се виждат полиците са каква сума са обещетенията се откажваш веднага
124
4
 
6
 
! Отговори
до 119 преди 2 седмици
До Анонимен,ти пък къде видя бедни българи,те са всичко друго но не и бедни,мрънкащи и алчни да,но бедни никога не са били и няма да бъдат,осигурили са се и за оня свят както сами казавт,не ми се вярва да не си чувал този израз
123
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За българинът всички са маскари и по правило той е най-бедният човек на планетата. За нищо не иска да плаща, но всичко му се полага от държавата. Когато притежава имот и печели от него, той си прибира парите, но когато градушката му изпочупи керемидите - държавата е длъжна да го обезщети, защото е сиромах и няма пари и за храна. Много лошо ни научи комунизма, много лошо!
122
8
 
4
 
! Отговори
защото преди 2 седмици
държава му покрива всичко,после се сдобива с нов палат без пари,за какво да се застрахова независимо,че е жълти стотинки,българина знае да взема,думата давам не я чувал даже
121
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Застраховаш се срещу наводнение и получаваш... 30 страници изключения и разяснения, какво точно не се включва в наводнението и колко купища допълнителни справки (от различни институции, всяка с таксичка) и документи ти трябват, за да получиш нещо... ако смогнеш в срок... Та загубили са хората вяра на застрахователите, *** не е да няма защо.
120
1
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Вече 2 години и половина съдя застраховател, защото отказва да плати обезщетение от гражданска за счупен крак на детето ми след ПТП. Пари още няма, сагата продължава.
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
герб - десни, дпс -крайно десни, възраждане - десни, ппдб десни, че и радикали-тоталитаристи, БСП - леви, ИТН - крайно десни, Величие - КРАЙНО десни, лидера олигарх. Десни депутати 219, леви - 21. Структура на обществото - Олигархия и състоятелни хора - 3 процента, средна класа - 30 процента, бедни 67 процента. СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КАК НЕ СТЕ ПРЕДСТАВЕНИ В ПАРЛАМЕНТА.
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А къде е Изпълнителна Агенция за борба с градушките.
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бедните българи, които тъповатоиупорито гласуват за десните са едни ПРАЗНОГЛАВИ ЧАМУГИ И ЗАТОВА СА И БЕДНИ. БОГАТИТЕ СА УМНИ И ГИ МАНИПУЛИРАТ КАКТО СИ ПОИСКАТ, ПОДИГРАВАЙКИ СЕ С ТЯХ.
116
1
 
10
 
! Отговори
БГ -МУШШЕНИЦИ преди 2 седмици
Имате интернет- влезте във дела ВКС -- в дела Окръжни Съдилища в големи градове--почти 40% от делата са граждани срещу Застрахователни Компании--ТОВА Е ИСТИНАТА В БГ