Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет

72% от българите не са посетили библиотека през 2023 г.
232
Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет
Снимка: БГНЕС

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес.

"За втора поредна година бихме искали да акцентираме върху това, че при увеличаващите се публични финанси в държавния бюджет, всичко, което се създава в рамките на културните дейности, цялостната културна политика трябва да се връща обратно към българските граждани. Резултатите са очаквани. Те повтарят миналогодишните, в които можем да кажем обобщени данни – повече от 60% от българските граждани не участват и не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност", посочи тя.

По думите ѝ това означава, че има наличие на липсващи политики и инструментариум. Когато се приема държавният бюджет, водещо за народните представители и изпълнителната власт в лицето на Министерството на културата следва да бъде българската Конституция, а там има един член, който беше изменен и културата и образованието бяха издигнати като общонационални ценности, отбеляза Андреева в интервю за предаването "Преди всички". Тя напомни и друг текст от Основния закон, който казва, че всеки български гражданин има правото да се ползва от културните ценности и дейности. Това очевидно не се случва, категорична бе Диана Андреева.

Като позитив в обобщените данни тя посочи, че за част от културните дейности, каквото е киното, има спад на неучастието с около 6% на годишна база. По думите ѝ това е най-високият процент от всички културни дейности на участие и активизиране на българските граждани.

За дълбоко субсидираните дейности с публични финанси, като театър, класическа музика, опера, балет – между 60 и 80% е неучастието на българските граждани, за киното е около 55%.

Като причина за неучастие българите посочват високите цени, липсата на достъп в населените места и липсата на свободно време, което се явява най-увеличаващият се проблем, изтъкна още Андреева:

"Българските пенсионери остават отвъд културните дейности. /…/ Има цели области без наличие на част от културните дейности или на всички в най-малките населени места".

Тя е категорична, че публичните финанси в държавата не са достатъчни за културните дейности.

Според Янина Танева от Фабрика за идеи малко от читалищата в страната успяват да се адаптират бързо и адекватно към новите нужди:

"Културата има сила и акупунктурна точка, в която могат, пресичайки се много от съвременните проблеми – социална изолация, психично здраве, културата е една публична инвестиция, която може да развърже страшно много възли на съвсем други полета".

Работим с изключително интересни артисти и общности, които са много щастливи от тази среща между поколения, между града и селото, между култури, защото направо са си различни култури, коментира още Танева. По думите ѝ обаче без национална политика, 1-2 или 3 организации много трудно може да променят сериозните тенденции, като например: "72% не са посетили библиотека. 62% не са били нито веднъж на театър. 82% не са били на концерт на класическа музика, опера или балет".

За да се промени това, трябва да имаме различен подход към инвестициите в култура, категорична бе Янина Танева и добави:

"Мечтая си политиките да бъдат правени така – когато за истинските проблеми на хората бъдат търсени истински решения".

"Има общонационални приоритети и те не могат да бъдат подчинени на политическо дребнотемие, на честа смяна на политическа власт или на партийни игри. Това са политики, които касаят българските граждани и са свързани с поставянето на социокултурните дейности – образование, здравеопазване и култура, като абсолютен приоритет, а те не са в момента. Те претендират, че са, но има много работа, която следва да се свърши", обобщи в заключение Диана Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: театъркултура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
Айде бе преди 4 месеца
Ами не ходи на опера Булгаристанеца селянин , така е , но тя операта е в София , и селяните са в София ! В провинцията има няколко опери за парлама , които никой не ги чува , и не ги вижда , как да иде тогава на опера ? То кино няма в по по - големите градове , да не говорим за по - малките , това момиче се тревожи за театър и опера , ай сиктир на такива личностно загрижени за културата на селянина , който няма автобус до областния си град да си купи лекарства , .....че не ходел на опера !
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами онзи дето можел да гледа в туба-та, нека все пак отиде да посети, която и да е било зала, че да види колко е различно. Животът се усеща. Нямаш само очи и уши. Имаш още поне четири сетива.
55
2
 
6
 
! Отговори
Руси преди 4 месеца
Който иска намира начин и ходи. Стига сте ми повтаряли колко сме зле и колко сме изостанали. Пак сме по-добре от сатанинския запад.
54
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 51 В Москва (която между другото е 12 милионен град) освен някой руснак не виждам кой друг би отишъл за каквото и да било. Имало "много театри". И колко "много театри" има, кажи. Дай да видим колко места има в тях.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И като отиде човек на театър или опера какво да не получава диплома за това? Несериозна работа. Културните хора са на полето и обработват растителните култури за да има другите какво да ядат. Но за това нищо не казвате а?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 49 Верно ли? И на коя постановка беше, която ти се видя така?
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само между другото: в Москва има повече театри отколкото в цяла България, а и почти всички европейски страни. Изключваме Англия, Франция, Италия, Испания и Португалия. Но не и Гърция, и Германия. Та, дотолкова по въпроса, че комунизмът потискал толкова години театъра.
50
3
 
0
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Аз се чудя откъде да изстискам парички за да посещавам ОЩЕ култура, тук някакви хора ми обясняват как "нямало какво" да гледат, слушат, посещават и т.н. Само по тия приказки знам, че те с културата нямат нищо общо.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Театър, ами то там софт порно каква култура, освен това не е нужно да ходиш на балет или опера, може да си ценител и да гледаш от тубата!
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Основния закон пише, че всеки български гражданин има правото да се ползва от културните ценности и дейности. Искам да вярвам, че се предлагат традиционни национални и световни културни ценности, но оставам излъган. Предлаганите културни ценности от сорта на хелоуин и софияпрайд гълтат парите от бюджета, а са отвратителни и непотребни.
47
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Аз не съм ходил на опера през целия си живот и не планирам.... А последно на театър ходих на "Улицата" и си излязох по средата потресен.Беше преди15-20 години.
46
0
 
8
 
! Отговори
Днес преди 4 месеца
Къде ви е новината за окончателното спиране на Симеоновския лифт?
45
0
 
5
 
! Отговори
КолтураМиЯнко преди 4 месеца
Аз съм Бел веднъж на стриптийзклуб това брои ли се
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Морски, ами какъвто президентът им наркомана такива им и танците на украинците- еврейски. Всичко си има причинно-следствена връзка. :)))
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Писах за Плевен, защото живея в Плевен, а и работя в културните институции, които споменах. Имам пресни впечатления, някои са тревожни, други не съвсем, но театър има навсякъде из България, дори из селата пътуват спектакли. Че и някои със звезди познати от екрана. Те нямат и проблем с публиката никъде и никога. Лошо е друго: че българинът е уморен, че обича и театъра, но най-вече като забавление, да се разтуши. Разбираемо е, но е тежко.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А колко hodiat v US ili Germany...0.01%
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тарковски е казал: "Изкуството е молитва." Изкуството е стремеж към Истината, път към Бога. Хората вече не вярват в Бога, камо ли да Го търсят.
40
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Тук укри бежанци пеят и танцуват на малки групи. Преди това пият нещо от термоси. Танците им много приличат на еврейските.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 14 Може да се каже със сигурност, че нито си гледал "произведения" от времето на социализма, нито от сегашното време. НИКОЙ от тия, които говорят така на едро не е. Единствената култура която са "гледали" е било по БНТ филмите и като ученици някой театър от даскалото ако са ви завели.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Плевен мога да кажа, че този месец има 9 театрални постановки, които театралния фен може да гледа за първи път. 5 премиери на ДКТ "Иван Радоев", 1 гостуващо в същия театър. 3 гостуващи в НЧ "Съгласие-1869", много са още постановките, които са от известно време на сцена и също може да са пропуснати, а си заслужават да се гледат и втори, и трети път. "Островът на съкровищата" беше уникално за българската сцена. Ефекти. Приключения. Сцена. Игра.

Спонсорирани публикации