Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет

72% от българите не са посетили библиотека през 2023 г.
232
Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет
Снимка: БГНЕС

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес.

"За втора поредна година бихме искали да акцентираме върху това, че при увеличаващите се публични финанси в държавния бюджет, всичко, което се създава в рамките на културните дейности, цялостната културна политика трябва да се връща обратно към българските граждани. Резултатите са очаквани. Те повтарят миналогодишните, в които можем да кажем обобщени данни – повече от 60% от българските граждани не участват и не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност", посочи тя.

По думите ѝ това означава, че има наличие на липсващи политики и инструментариум. Когато се приема държавният бюджет, водещо за народните представители и изпълнителната власт в лицето на Министерството на културата следва да бъде българската Конституция, а там има един член, който беше изменен и културата и образованието бяха издигнати като общонационални ценности, отбеляза Андреева в интервю за предаването "Преди всички". Тя напомни и друг текст от Основния закон, който казва, че всеки български гражданин има правото да се ползва от културните ценности и дейности. Това очевидно не се случва, категорична бе Диана Андреева.

Като позитив в обобщените данни тя посочи, че за част от културните дейности, каквото е киното, има спад на неучастието с около 6% на годишна база. По думите ѝ това е най-високият процент от всички културни дейности на участие и активизиране на българските граждани.

За дълбоко субсидираните дейности с публични финанси, като театър, класическа музика, опера, балет – между 60 и 80% е неучастието на българските граждани, за киното е около 55%.

Като причина за неучастие българите посочват високите цени, липсата на достъп в населените места и липсата на свободно време, което се явява най-увеличаващият се проблем, изтъкна още Андреева:

"Българските пенсионери остават отвъд културните дейности. /…/ Има цели области без наличие на част от културните дейности или на всички в най-малките населени места".

Тя е категорична, че публичните финанси в държавата не са достатъчни за културните дейности.

Според Янина Танева от Фабрика за идеи малко от читалищата в страната успяват да се адаптират бързо и адекватно към новите нужди:

"Културата има сила и акупунктурна точка, в която могат, пресичайки се много от съвременните проблеми – социална изолация, психично здраве, културата е една публична инвестиция, която може да развърже страшно много възли на съвсем други полета".

Работим с изключително интересни артисти и общности, които са много щастливи от тази среща между поколения, между града и селото, между култури, защото направо са си различни култури, коментира още Танева. По думите ѝ обаче без национална политика, 1-2 или 3 организации много трудно може да променят сериозните тенденции, като например: "72% не са посетили библиотека. 62% не са били нито веднъж на театър. 82% не са били на концерт на класическа музика, опера или балет".

За да се промени това, трябва да имаме различен подход към инвестициите в култура, категорична бе Янина Танева и добави:

"Мечтая си политиките да бъдат правени така – когато за истинските проблеми на хората бъдат търсени истински решения".

"Има общонационални приоритети и те не могат да бъдат подчинени на политическо дребнотемие, на честа смяна на политическа власт или на партийни игри. Това са политики, които касаят българските граждани и са свързани с поставянето на социокултурните дейности – образование, здравеопазване и култура, като абсолютен приоритет, а те не са в момента. Те претендират, че са, но има много работа, която следва да се свърши", обобщи в заключение Диана Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: театъркултура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Iron curtain преди 4 месеца
Има нещо наречено цивилизационни натрупвания. България е била до няма 100 г селска, почти никой не в можел да пише, само с цървулите на полето и после спи с овцете. Внуците на тези бяха комунисти, новите граждани, а сега се опитват да са европейци. Трудна работа. Хора от 1000 години са с култура. Затова не стават и нещата тук
36
0
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 4 месеца
Само ако плащаш на актрисата и ако тя е в образ. Само тогава се брои за култура.
35
0
 
5
 
! Отговори
чети внимателно преди 4 месеца
"Днес българина е духовно болен." Вера Кочовска
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 27 Като гледане самата среща на живо по футбол даже е по- босичка като емоция от това пред телевизора. Единственото предимство да гледаш футболна среща на живо от това по телевизията е атмосферата която придава публиката по трибуните, а не самата игра на футболистите. ФАКТ! А на театър или опера не ходиш заради атмосферата която придава публиката, защото тя нищо не ти придава като емоция, а заради това което гледаш на сцената. Разликата схвана ли?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В младежките си години ходех често на театър. Слава Богу, в София има достатъчно. Но напоследък много разредих посещенията. Няма впечатляващи актьори, а и репертоарът куца. Май не си струва да се ходи на театър.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българската нация е нация техническа. Сегашното поколение не знае, но до 89-та г. това беше голямата фукня на бай Тошо. Имаше движение "направи си сам", даже и спец. магазини с материали и инструменти, всъщност железарии. И както винаги, всичко беше въздух под налягане. На Запад фирми продаваха мини машинки за хоби и бизнес, стругчета, дрелки, дремели, ще спомена Бляк и Декер, Граупнер, Проксон и пр. При нас ги нямаше, били машини за нетрудови доходи. Та и културата толкова, макар само билет тр.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На какъв по-конкретно театър, на какви опера или балет ? Трябва да се хвана от Цигумигуво да дода до Софето с преспиване за да е доволна стъкмистиката така ли ? Дианка пак дрънка за пари и ни вменява някаква вина. Истинските театрали обикаляли едно време села и махали какво ми се правят сега на велики и реват за субсидии.
30
0
 
4
 
! Отговори
друго си е преди 4 месеца
А бе да те нахапят кучета в операта не е като на улицата!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чалгария Култур Култур! Да живее новата интелигенция - Слави Чалгара, Боко Пъдара, Тошо Свинара, Ицо Комара и Мишо Шамара! Как пък избрахте да ви управляват само такива хора на изкуството? И всичките с такива творчески псевдоними?
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
защо трябва да свеждаме културата до опера и театър?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 15 Все едно да кажеш,че гледането на футбол вкъщи е еднакво интересно с гледането на живо. Много ясно,че обстановката е коренно различна и човек получава повече емоции,когато нещо се случва реално пред него. Единствено съм съгласен,че не е точно култура,а е по-скоро развлечение. За балета и операта и безплатно да канят хора много малко ще отидат. Там е за доста стеснен кръг от хора
26
1
 
12
 
! Отговори
Нация и държава ?! преди 4 месеца
Та тук кучета разкъсват хора по улиците. От години е така. За какво ми говорят нЕкои ?!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
всички хора на изкуството са хомосексуалисти, така каза Валери Симеонов :)))
24
1
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 месеца
100% киснат във фейсбук,тик ток ,и инстаграм.100% посещават чалга клубовете.100% ги вълнуват скъпи коли и далавери! Това създаде либерализмът! Плужечна маса- ниско интелигентни консуматори!
23
3
 
5
 
! Отговори
:))) преди 4 месеца
Аз като чу*кам актриса кОлтурен ли съм!?
22
0
 
4
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 4 месеца
Разбира се, че по броя на прекрасните арии, Травиата на Верди е далеч напред, но ... послушайте арията на Норма "Casta Diva" на Белини в изпълнение на руската гражданка Аида Гарифулина в Париж. Ще бъдете принудени да признаете, че Аида по нищо не отстъпва на Мария Калас.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А има ли в България култура и изкуство? Има ли опера, балет, театър?
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В шок е Киро защото при сблъсъка Найо Тицин на задната седалка с него му е захапал онази работа докато я е продухвал с уста.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко % харесват Кеф кеф, кеф?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 7, на театър ходят предимно млади, поне в София е така и не обвинявайте хората, че не ходели на театър, театрите ги закриха масово, останаха само читалищата като през турско, а книги могат да се четат в нета, аз лично си купувам книги или чета от домашната библиотека, която е доста стара и стойностна

Спонсорирани публикации