Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление

Тези 600 лева, които взимам, са доникъде, казва възрастна жена
Обновена: 11 фев 2024 22:51 | 11 фев 2024 22:15, Нели Христова
296
Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите в столицата предимно се отопляват на парно, но пестят от отопление, защото пенсията не им стига.

"На парно се отоплявам. Не знам колко пестя, накрая на годината ще разберем", каза Огнян Стоянов, който е работещ пенсионер, тъй като само с пенсия няма как да се оправи.

Той сподели, че пенсията му е 1000 лева: "Ако ме питате мен, то трябва да е някъде около 2000 лева пенсията, за да можеш да си плащаш сметките и вече лекарства, пазаруване и т.н.".

На въпроса как се отоплява, Нина Заркова, която е писателка, отговори: "Когато както се случи. Радвам се на хубавото време. Нямам парно, има газ скъпа, има ток скъп, има и дърва, камина, така че каквото се случи".

Тя е категорична, че не може да не се пести от отопление. "Всичко се пести. Човек трябва да има балансиран бюджет", добави жената, като уточни, че води живот на средностатистически българин, който се занимава с изкуство.

Според Заркова българският гражданин се нуждае от много добри приходи, нуждае се от добро възпитание, за да харчи разумно парите си и да осигури добро бъдеще и прекрасно образование на децата си.

Катя се отоплява на парно, но частично, признава, че пенсията ѝ не стига.

"В една стая само. Другите съм ги затапила радиатори, и то отдавна. Имам 46 години и 7 месеца стаж, пенсионирала съм се като заместник-директор и получавам 720 лева", сподели жената и добави, че се е пенсионирала през 2004 година, цитирана от БГНЕС.

Надка Веселинова също се отоплява на парно и сподели, че пести от отопление. Тя обясни, че пенсията ѝ, заедно с тази на мъжа ѝ, им стига. Жената е категорична, че пенсията на един човек, за да може да живее добре, трябва да бъде над 1000 лева. "Тези 600 лева, които взимам, са доникъде", каза още Веселинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
напишете условия за пенсиониране у гугълнете преди да се излагате - за мъже в момента 64.7г за жени 62.2г.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
124 няма такова нещо като средна възраст за пенсия. Има различни категории труд има точки един ги събира по рано друг си ги купува. Воеените миньорите и други опасни професии се пенсионират доста рано. Като онзи виц където аз ако имам две прасета , а ти нямаш средно имаме по едно. Е да ама ти нямаш и някой друг трябва да ти купи луканка, щсстливци са тези които имат поколение на което им пука.
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Средна продължителност на живота на всички хора в България и средно време за получаване на пенсия са много различни неща. Хората доживяли до пенсиониране живеят доста повече от средната продължителност на живота за всички хора.
70
1
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 7 месеца
Ти може да не искаш но ти взимат,и аз може да не искам ама държавата ми бърка в джоба всеки месец.Редно е като ти вземат пари за данъци после да ти дават за заплати.Тук не знам някой да има избор и да каже сега тоя месец няма да плащам данъци или сам да си определя колко ще отдели от заплатата.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
119 и така не става, бурканбанк е било мноого преди и после хората са измислили система. Само че тя трябва да е в услуга на хората, а не в тяхна вреда. А какво искаш и не искаш е временно. Като станеш на 60 ще почнеш да броиш месеците. Като си бил на 7 си мечтал примерно да си шофьор на нещо на 40 вече ти е писнало да въртиш геврека.
68
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Средната възраст на пенсиониране сега е около 54 години. Работил 30 години и после 30 години получава пенсия.
67
2
 
2
 
! Отговори
до 118 преди 7 месеца
също от нси " Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната изчислена за периода 2020 - 2022г. е 71.9 години "
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вярно е. Газът стана много скъп преди около две години и сметките им се увеличиха почти два пъти. Нещо трябва да се направи за да им се помогне. Цените на парното им няма да се върнат на предишните нива.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според НСИ сигурно имаме и положителен прираст и нямаме безработица. Отишъл навън да работи хоп отбелязваме спад на безработицата, няма човек няма проблем. То не беше и Масларова, то не бяха и други такива.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според НСИ в България човек доживял до 65 години му предстоят средно още 14,18 години живот, т.е. ще живее средно 79,18 години ..
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
107 пенсионерите масово дават каквото могат от пенсията си на децата и внуците защото на политиците не вярват. От там идват и ало измамите . Политиците знаят че има някъде пари и поръчват на мулета да им ги вземат за да се набива страх.А ти пенсионер няма да станеш по простата причина че не знаеш дали си мъж или жена. Но ало измамник можеш да станеш даже вече наратива ти се вижда тук.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имам колега сина му работи в Пловдив в тоя завод за хладилници те 1300 лв това, е и е чужд инвеститор дали в чужбина ще дава, толкова на неговите сънародници ще го убият с камъни
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"ПеСнията" тва нещо като Спенснята ли е? Некъв нов рапър дет не съм чувал?
60
1
 
10
 
! Отговори
до 107 преди 7 месеца
и защо това е "ощетяване" ?такава е системата - цял живот ти взимат от заплатата за да може после да получаваш! Когато човек стигне до определена възраст и не може да работи - пенсията е да живее нормално .Какво предлагаш иначе тези над 70 години да ги очистим?
59
0
 
3
 
! Отговори
ДО 108 преди 7 месеца
Да започнем от Теб като експеримент ?
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В провинцията колко мислиш че вземат най много 1300 лв няма кой да ти даде повече
57
1
 
5
 
! Отговори
ЗА АДВОКАТ преди 7 месеца
Госпожа Катя , пенсиониран през 2004 г. , зам.Директор с близо 47 години стаж , и с 720 лева пенсия е някаква Грешка . Госпожата да си търси Правата . НОИ имат ясни правила и формули . Много хора си мислят че след 18 годишна възраст всичко се смята за Трудов Стаж - работил , не работил , внасял не внасял осигуровки .
56
2
 
3
 
! Отговори
до 100 преди 7 месеца
много обаче и не доживяват до пенсия а парите са взети,отделно малко останаха тези били 2 години в казармата,най много до година и половина,и какви неща се променят през годините- такива че тия пари за пенсии да се пренасочат за друго ли?
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пpи нaй-мacoвaтa, -тa ĸaтeгopия тpyд през 2024 година нeoбxoдимитe ycлoвия зa пeнcиoниpaнe ca 62 гoдини и 2 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 36 гoдини и 6 мeceцa ocигypитeлeн cтaж зa жeнитe и 64 гoдини и 7 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 39 гoдини и 6 мeceцa ocигypитeлeн cтaж зa мъжeтe. Какви 65 години сънуваш, какви 45 години стаж? В предишните години се изискваха по-малко стаж и навършена възраст.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съгласен съм да бъде над 1000 лв пенсията аз съм от провинцията всички мой познати масово са най много до 1300 лв заплата и деца гледат

Спонсорирани публикации