Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление

Тези 600 лева, които взимам, са доникъде, казва възрастна жена
Обновена: 11 фев 2024 22:51 | 11 фев 2024 22:15, Нели Христова
296
Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите в столицата предимно се отопляват на парно, но пестят от отопление, защото пенсията не им стига.

"На парно се отоплявам. Не знам колко пестя, накрая на годината ще разберем", каза Огнян Стоянов, който е работещ пенсионер, тъй като само с пенсия няма как да се оправи.

Той сподели, че пенсията му е 1000 лева: "Ако ме питате мен, то трябва да е някъде около 2000 лева пенсията, за да можеш да си плащаш сметките и вече лекарства, пазаруване и т.н.".

На въпроса как се отоплява, Нина Заркова, която е писателка, отговори: "Когато както се случи. Радвам се на хубавото време. Нямам парно, има газ скъпа, има ток скъп, има и дърва, камина, така че каквото се случи".

Тя е категорична, че не може да не се пести от отопление. "Всичко се пести. Човек трябва да има балансиран бюджет", добави жената, като уточни, че води живот на средностатистически българин, който се занимава с изкуство.

Според Заркова българският гражданин се нуждае от много добри приходи, нуждае се от добро възпитание, за да харчи разумно парите си и да осигури добро бъдеще и прекрасно образование на децата си.

Катя се отоплява на парно, но частично, признава, че пенсията ѝ не стига.

"В една стая само. Другите съм ги затапила радиатори, и то отдавна. Имам 46 години и 7 месеца стаж, пенсионирала съм се като заместник-директор и получавам 720 лева", сподели жената и добави, че се е пенсионирала през 2004 година, цитирана от БГНЕС.

Надка Веселинова също се отоплява на парно и сподели, че пести от отопление. Тя обясни, че пенсията ѝ, заедно с тази на мъжа ѝ, им стига. Жената е категорична, че пенсията на един човек, за да може да живее добре, трябва да бъде над 1000 лева. "Тези 600 лева, които взимам, са доникъде", каза още Веселинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
91 интервюираните си траеха както и по голямата част от българският народ вместо да изколят соростаците, махнаха с ръка, рекоха не ми се занимава с политика, отидоха на село да гледат домати и животни. Обаче юпитата и там ги потърсиха изклаха им животните изкрадоха и измамиха който можаха и сложиха директиви отвън - не повече от 2 крави, не повече от 10 кошера и т.н ако не си фирма. Ей сега на 70 ще регистрира фирма. Тоест нищо от страх.
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
35 г. само се краде, вижте кои са милионерите и ще разберете кой ви е крал. Няма умници, само далавераджии, а такива хора унищожават, те не градят. Разграбиха всичко и сега си чистят имиджа. Фандъка нищо не направи с топлофикация, а толкова години дрема. Хората са изключили парното, но пак им идва 100 лв. сметка, за какво? Греелите съседите, а ти като грееш с климатика кой ти плаща. Само лъжи и обирджийство
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви 45 години стаж сънуваш? Пенсионират се с под 40 години стаж, доскоро жените на 55 години, мъжете на 60 години. Ако си учил във ВУЗ и си бил две години в казармата, си работил 35 години, а жените 32 години. Отскоро започна вдигането на пенсионната възраст и изискването за стаж. Другото, което не вдяваш е, че нещата се променят през годините и не можеш да прилагаш такива бакалски сметки.
50
2
 
6
 
! Отговори
до 96 преди 7 месеца
че до 65г не ти ли взима държавата всеки месец от заплатата? тия пари къде би трябвало да отидат? и помисли че и ти може да си пенсионер един ден
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
89 ква немска пенсионна система кво гдр кво фрг къв бисмарк ква прусия , нои е основан 1995 г четиИнститутът е създаден през 1995 г. със Закона за фонд Обществено осигуряване като правоприемник на Главно управление Социално осигуряване.[2]
48
1
 
6
 
! Отговори
до 93 преди 7 месеца
средната продължителност на живот в страната 71.9г. => от 65г до 73г = 8г получаване на пенсия
47
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Средното време за получаване на пенсия е над 20 години. С какви 8 години пресмяташ?!
46
9
 
4
 
! Отговори
Интервюираните да си преди 7 месеца
траят! 15 г. Гласуваха по-голямата част от тях за Баце! След това залъжеКирото, защото имал трапчинки! Просто са ми вече безразлични, дали гладуват или мръзнат! И най ме е яд, като почнат да ми обясняват как Импексовата им защитавала интересите, а има за кого да се гласува! Ако за 30г. демокрация тези дето се оплакват не са намерили за кого да гласуват, означава, че имат сериозен ментален проблем и може би трябва да отидат на психолог освен, ако не са пълноценни функционални неграм.отни.ци!
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Немската пенсионна система на Бисмарк, която работи в България от над 70 години си е много добра - работещите с пенсионните си осигуровки плащат пенсиите на пенсионерите. Проблемът в България е, че заплатите са мизерни, 15-20 пъти по-ниски по стандарта на живот, който осигуряват в сравнение с 80-те години, както и че се получават пари на ръка, което сега е около 1 милиард лева месечно невнесени осигуровки, главно от работодателите.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
45 години да ги умножим по 12 = 540 месеца;;; 540 да умножим по 300лв които държавата ти взима(това при заплата около 1200) = 162000лв ;; 162000лв да ги разделим на 96 месеца(за 8 години -до 73г - за страната средната я дават и по малко 71.9) = това са 1687.5лв реална пенсия при заплата около 1200лв.Колко пенсионера взимат такава пенсия? и къде отиват парите НИ?
43
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Това е "промяната", за която гласувахте. Промяна към заличаването на България.
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕДанъци; Социални трансфери; Скрити субсидии; Коефициент на Джини и Крива на ЛоренцДанъциНай-силен преразпределителен ефект имат прогресивните подоходни данъциТе атакуват директно доходитеИзменят съотношението на доходите преди и след данъчното облаганеНамаляват разликата в доходите преди и след облагане
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Полицаите ви крадат парите!
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
73 бягай да четеш Публични финанси Л 02 10 ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДОХОДИТЕРазпределение на доходите, неравенство и бедностКрива на ЛоренцПредлага удобен начин за сравнение между действителното разпределение на доходите и едно хипотетично абсолютно равномерно разпределение.
39
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
" ..тогава заплатите трябва да са 4-5 000 щото тая пенсия някой трябва да му я изработи . " Ами изработи ги тези 4000-5000 лева заплата! Защо работиш за 1000 лева заплата? Заради теб пенсионерите мизерстват според твоите думи.
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой да му каже на тоя че като иска пенсия 2000 тогава заплатите трябва да са 4-5 000 щото тая пенсия някой трябва да му я изработи а това сме бие работещите бедни. Така че да се радва и на тия 1000 лв
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
по логиката на пияницата мистик и може би още някой тролей- това че има по някой гламав и с деменция пенсионер - дай да мизерстват и да им дават колкото за един хляб и чаша вода на ден.А когато 40 години ти взимат голяма част от заплатата това за какво е ? много удобно за управляващите се изказват някои индивиди ,имайте предвид че всеки натам е тръгнал,интересно е и когато почине някой преди пенсия това че е давал години наред на скапаната държава би трябвало да има обезщетения за роднините му.
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важното е, че депутатите си вдигат 4 пъти в годината заплатите и си живеят на топло, на кого му пука за народа.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите от балконите в повечето случаи не са и техни, проблем е че след регистрацията на СИМ картите ало измамите станаха протокол, даже и един дал да се печата наръчник. Има ги и в Румъния и вече изпитано изпипано започна да се поднася към Русия, но руснаците веднага пресякоха чуждестраната намеса, а тук я боготворят.
34
3
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 7 месеца
Пенсионната система от 70 години е разходно-покривна, за каква смяна на системата бълнуваш само болния ти мозък знае. Какъв е този коефициент на преразпределение, какво преразпределяш и на какво основание?

Спонсорирани публикации