Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
2
 
4
 
! Отговори
История преди 3 месеца
До Анонимен 425..Големи патрЕоте...задаваш ли си въпроса защо се стигна дотук...едва ли...След като се разбра че въоръжението ни няма за в бъдеще да е руско...освободително....НАВРЕМЕ....трябваше да се поръчат изтребители.....само че популист номер едно в БГ.....Корни Нинова...не даде....парите по добре да се дадат за социални нужди...Е за това небето ще го пазят самолети от Натовска държава...Дано да си разбрал...
388
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До там ли стигнахте, та продаохте и небето.
387
2
 
16
 
! Отговори
Суека преди 3 месеца
УМНО-КРАСИВИТЕ *** скачат от радост ,че след 500 години турско робство пак ще ни харизат западните глобалисти на Турция ! Искахте Н***ТО ето ви = УНИЩОЖАВАНЕ на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ , вкарване на десетки хиляди чужди военни окупатори + военни бази за които не плащат и лев на България , искат да ни направят фронт срещу Русия т.е. пушечно месо както направиха Запада с УКРОландия ! Не разбирам еничарското мислене честно ! Синьо-жълтите да грабват мешките и да бегат на Източният Фронт предлагам аз.
386
0
 
2
 
! Отговори
Deso преди 3 месеца
Това , което е със звездички си е г @ щ и! Аман от тсендзура да не сме - 8 найсе!
385
0
 
10
 
! Отговори
Deso преди 3 месеца
Както се казва, *** долу. Ако бяхме купили грипени , отдавна щяха да са доставени, много повече за парите , които сега сме платили за нещо , което не се знае кога ще е доставено , а и не ни дават приятелите - госшодари да купуваме това , което е изгодно за нас .............
384
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очаквайте скоро...вилает ***,под ръководството на продажника Денкоглу !!
383
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
До 414. Лошото е, че вресливите ЛГБТИ евроатлантици, имащи себесе си за демократи са много нагли и постоянно облъчват обществото с глупости за това, че НАТО ще ни пази. Има много хора, които им вряват и ги подкрепят. На изборите за евродепутати аз ще гласувам за Възраждане. Съжалявам, но няма да пращам там въпросните ЛГБТИ за взимат няколко хиляди и да предават интересите на страната ни!
382
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тия ман5афи кой ги избра бе-че и ги управляват от свинефермата главното прасенце чипирано от вашингтон
381
4
 
18
 
! Отговори
Varg преди 3 месеца
Левски и Ботев се обръщат в гробовете си
380
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Изобщо не се изненадвам от тази новина. Повече ме интересува къде са парите за самолетчетата, които мутрата от Банкя даде на САЩ. Дори и министърът на отбраната ни ходи до там, за да ги търси. Сигурно са ги скрили в Народното събрание или в БНБ-то им. Как да не им честитит човек новите бюджети и 24-та г. Така е, когато някакви си прости охранители на БНБ ми обясняват нищата с финансите , парите и инвестициите.
379
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не е правителство =това е турска окупация .Призовавам малкото останали здравомислещи на следващите избори да гласуват за реална българска партия за да не се налага като дедите ни да защитаваме с кръв независимоста ни .Българи дошло е поредното време разделно защитете се щот башибозука не спи
378
4
 
26
 
! Отговори
уточнениет преди 3 месеца
Денкоглу-Гаргабриел , Тиквун ,Дебелян ,Киру-ХАсен и джуджето Танас просто плачат за въжето.
377
5
 
12
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Честито и на вас "Ку-ку"-вци.Таз година ще сте "булка",догодина люлка!
376
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АЩКОЛСУН ,ДЕНКОГЛУ ЕФЕНДИ
375
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе какви са тия коментари? Каква русия какви 5 лева къде видяхте русия в тоя пост бе продажници долни национални предатели такива? Как един път не се задтъпихте за България бе? Как все русия бе? Стига, не се ли налапхте и нагълтахте вече пууу
374
27
 
2
 
! Отговори
Куку преди 3 месеца
След като Рашка опази небето на Армения,Грузия,Молдова,Украйна,Сирия беше редно България да се пази с войски на НАТО.Турци,гърци,италиянци.Честито Рашкен!
373
8
 
32
 
! Отговори
боби преди 3 месеца
Бравоооо , след това и турски аскер ще ни пази от омразните руснаци , а после доброволно ще станем поданици на султана ! Честито ви Българи , след 500 лета може пак да се сдобием с държава , ако разбира се Русия пожелае да има такава !
372
3
 
26
 
! Отговори
Кабинет ли преди 3 месеца
Лакейте на Посолството го одобриха. Те не са легитимно българско правителство, а американска администрация, която управлява страната ни в полза и начин неизгоден за държавата. Бог да пази България!
371
9
 
0
 
! Отговори
До Юлиян преди 3 месеца
Американци в България не съм видял още. И за САЩ и дума не съм споменавал. Ако искаш спомени и всички останали страни на тоя авят и какъв е техния ефект върху България също
370
5
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 402 преди 3 месеца
А САЩ и НАТО с каква цел са тук?Да те направят милионер?