Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да си мега зле с логиката, че да си мислиш, че във всеки регион на България има доходи и хора, които биха имали възможност да си покриват разходите за живота и кредита за жилище... Няма ли продажби... цените на абсолютно, включително и жилищата падат... Съседите си продават апартамента от 20 години и още живеят в него, защото му искат "актуална".... цена....
57
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само да ви припомня, че в момента доматите на пазара вече са по 4-5 лева, килограм сирене е 20 лева, килограм кренвирши е 12 лева, дето бяха по 5 лева. Парче пица , дюнери всичко с двойни цени. Значи всичко скача, само апартаментите ще ви подаряват. Дообре
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АнонименЕми то излиза, че България е много богата държава, всеки втори може да извади 50-100 хиляди евро от джоба си за втори и трети апартамент...А в германия в последните 5-10 години има увеличение на населението и растеж на търсенето заради многото мигранти, бежанци и пр., няколко милиона. А цените вече падат. При нас всичко ще бъде със закъснение
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тъкмо вече няма да мрънкате по форумите, а ще си купите като ги свалят с по 50 хиляди , защо не купувате, а защото му искат сигурно 250 хиляди, а вие в джоба сте с 5 лева
54
3
 
21
 
! Отговори
До 51 преди 11 месеца
Моите наблюдения са същите. Има жилища със свалена цена от по над 50хиляди евро за няколко месеца. За какво говорим, някой вече усеща на къде духа вятъра и тича пред влака!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До На тези 55 Мдаа, и коман4ите доста ще се зарадват на къщата в провинцията 610с всякакви удобства, докато я обезкостяват...
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ИмеПадат цените в Германия защото те не са свикнали на по 5-6% лихви по кредитите. Добре , че не сме с евро , че и при нас нямаше лихвите да са по 3% . В Германия 90% от жилищатата се купуват с ипотечен кредит. Там почти всички живеят на кредит с кредитни карти. Това много им оскъпява живота. Защото ако до вчера са давали по 100 евро на месец за лихви по кредитните си карти , сега вече дават двойно и тройно. В България 60% от купавачите на жилища не ползват никакъв кредит.
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В София предлагане почти няма.
50
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Продължение: а тези първите, които ще ги уволнят едва ли ще са немци, по скоро българи и румънци. Познайте тогава какво ще стане с търсенето и у нас...
49
3
 
27
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Следя цените например в германия, и падат вече от над година леко, но това е само началото. Спират се масово нови строежи, може да почнат да уволняват строителни работници. Всичко това заради високите лихви, става по -трудно да се вземе заем. Скоро може и истинска рецесия да има, тогава ще спадне търсенето още повече. А България както винаги остров на спокойствието ... както 2008 г...
48
10
 
18
 
! Отговори
На тези преди 11 месеца
цени никога не бих си купил имот в София. По скоро бих инвестирал в някоя туристическа дистинация и бих завъртял някакъв бизнес. За 100 000 евра в провинцията ще си направиш прекрасна къща със всички удобства.
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какво му е на Овча Купел. Метро и за 15 минути си в центъра където цените са двойни. Била, Кауфланд, Лидл из кваратала... Знаеш ли че на много места в чужбина , понеже цените не са достъпни и хората живеят на 50-60 км от мястото където работят. Знаеш ли го това нещо.
46
4
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 11 месеца
Едните чакат да почнат да ги дават без пари, другите ръст в геометрична прогресия.Аз влизам само за коментарите, но през ден статия за имотите малко насища сайта...
45
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ми пука по колко са станали жилищата, пука ми, че няма места за паркиране и улиците са разбити. Хубаво ще е данъците да се вдигнат няколко пъти.Нормално е данъците на апартамент в София да са по 1000 евро. Щом ми дават за пример цените на имотите в Германия да направим и данъците като там 1 процент от пазарната стойност на имота. Щом той струва половин милион, плащай по 5000 данък.
44
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цените ще паднат, защото няма купувачи. Вече трети месец гледам как цените на няколко апартамента падат с 2к евро, но никой не ги купува.
43
8
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Живея в Офча купел и съм...много доволен. Наследих офчарника от дядо си. Не го...продавам.
42
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не разбрахте ли , че на нищо цените няма да падат. Скоро няма да може да си купите и автомобил, защото от ЕС ще ви задължат да карате електромобили за по 100 хиляди. Цената на тока ще скочи от 20 ст на киловат , на 60 стотинки. Водата ще стане 10 лева за кубик.
41
23
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 11 месеца
Toй "балона" е чисто оправдание за неудачници - как да обясниш на жена си, която настоява да си купите жилище, че не можеш да си го позволиш? Не е ли по-лесно да я убеждаваш че имало някакъв балон, и веднага след като се спука, ще купиш апартамент?! А и да ви кажа че не става само с кредит - трябва предварително да съберете поне 20% от цената за самоучастие, както и поне 15 000 за разходи по прехвърлянето и някакъв минимален ремонт! Вие съберете тези пари, пък после чакайте "балона да се спука"
40
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма продажби........ . Това е истината и затова е облъчването с тези публикации.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам кога ще станат по 10 милиона евро, ама помня като бяха по 20 милиона лева. Помните ли , че през 1997 година при 10 долара заплати когато се сринаха, цените на апартаментите не се сринаха и останаха по 200 долара за квадрат. Тогава сметнете , че са ви били необходими 20 заплати за един квадрат, сега са ви необходими заплата и половина за квадрат. Както и на много други места . Дори на места като Лондон, Париж ви трябват 3 заплати за квадрат.

Спонсорирани публикации