България загива здравословно, ядем некачествена храна, не се движим...

Иван Неделчев и Яна Данаилова се обявиха за национална стратегия
24 юли 2023 09:24, Анисия Иванова
111

България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, показва проучване сред 50 държави в света.

"За съжаление, двигателната и хранителна култура при нас липсва. Опитваме се да вкараме в училищата час по здраве. Опитваме възрастните хора да ги накараме да се движат и да махнем мантрите, че спортът е само за медали и купи. Има нужда от национална информационна кампания, здравето на нацията е в опасност. Основният стожер на образованието в тази насока е семейството - личният пример, училището, популярни личности, министерствата, президентската институция, медиите", каза фитнес инструкторът гл. ас. д-р Иван Неделчев в "България сутрин".

По думите му не осъзнаваме как България бавно и постепенно се стопява.

"Вижте какво става на българските плажове и какво се продава в училище. България загива здравословно. Забравихме да общуваме, децата по 7-8 часа на ден са пред телефоните и компютрите. Агресията на пътя се тушира със спорт. Ако не образоваме хората как да се хранят, как да спят и колко е важна природата - не ни чака нищо добро", подчерта Неделчев.

Нутриционистът Яна Данаилова посочи, че хранителната култура на българина е изключително недобра и в нея преобладават високо преработените храни. Това е тайната на здравословното хранeне - да се храним с максимално близки до природата храни, които не са минали висока степен на индустриална преработка, отбеляза Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея високата концентрация на рафинирани брашна, захар и сол води до неблагоприятната статистика България да е водеща страна във всички негативни класации.

"Хроничните незаразни болести са до голяма степен предотвратими, ако се контролират 4 ключови фактора - нездравословната храна, прекомерната консумация на алкохол, прекомерната консумация на тютюн, липсата на адекватна двигателна активност", категорична е Яна Данаилова.

Тя се съгласи с Иван Неделчев, че стратегията за повишаване на хранителната култура трябва да бъде на национално и държавно ниво. Превенцията е в пъти по-ефективна от лечението, обърна внимание нутриционистът. На второ място е семейството и личният пример, потвърди Данаилова.

"Сега сме на Черноморието и няма какво да ядем. Приоритет номер 1 в моето семейство е здравословното хранене, защото вярвам, че храната е ключов детерминант за човешкото здраве. Едно дете се нуждае само от храна с висока хранителна плътност. Нямаме право да даваме празни калории на децата си. Човек няма нужда от кой знае колко калории. Ако нашата работа е предимно физическа и ако не преяждаме, тогава телата ни ще работят много по-добре. Истината е в превенцията, ежедневно движение и просто хранене. Разбира се, адекватен сън", каза още нутриционистът.

Иван Неделчев добави, че фитнесът е състояние на духа, на тялото, на социалното благополучие. Той посъветва зрителите 3 пъти седмично по един час да имат някаква двигателна активност.

"Не е задължително да влизат в силова зала. Нека съобразят тази двигателна активност с техните потребности. И допълнително всеки ден да имат ходене пеш, каране на колело. 10 000 крачки са санитарен минимум. Колкото повече движение, толкова по-добре. Да слезем от колите, в Западна Европа има задръстване от колела. Не е срамно да си приготвяме храната вкъщи и да си я носим в училище, в университета, на работа", коментира още фитнес инструкторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кво стана с 5-гито ве
40
1
 
3
 
! Отговори
Стратег преди 9 месеца
Колкото по-бързо изрежем гнилата част от общественият организъ, толкова по-добре.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Японците са богата нация и ще си имат роботи, които да се грижат за тях, и в един момент ще се оправят. А ние тук, понеже сме многознайковци, ще се вайкаме до последния момент и така и ще си изчезнем като нация.
38
0
 
11
 
! Отговори
до 38 Интересно е преди 9 месеца
да се спомене, но ако се потърси в ютюб все още може да се открият японски реклами от 80-те, включително и на българско кисело мляко. В рекламата, майка и дъщеря облечени в български носии ядат кисело мляко. Япония, въпреки всички наши издънки, е една от малкото страни, които все още имат топло отношение към нас... аз лично се чудя защо.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най вече некачествената храна в магазините и ресторантите. В България се продават *** защото това е най изгодно за търговците, а държавата не контролира нищо ( тотално абдикирала от задълженията си )
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Япония се топи по бързо и от нас.
35
1
 
13
 
! Отговори
Световно Инфо преди 9 месеца
След ВСВ Япония е с най-висока смъртноат в света.После след ВСВ,увеличаването на живота на японците се взима в ръцете на Правителството,за да оцелеят като нация.Днес японците са най-дълголетната нация на света.И на запитването на служители на свтовната агенция по храните, ,,каква е тайната?".японците казват така:. Българско кисело мляко,морски риби и други разни,и продукти от соя.".На първо място БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО !! Но от ремето на 80-те години,на всеки 28-дена,хвърчи самолет с подкваска.
34
1
 
27
 
! Отговори
знаем преди 9 месеца
Ядем най-некачествената храна в Европа благодарение на продажните ни политици. Съсипаха дребното българско земеделие и животновъдство. Още по Бойково време избиха прасетата, заради измислена болест. Ядохме 30 годишните военни резерви на Аржентина. Канцерогенни фъстъци. През ГКПП Капитан Андреево се внасяха тонове пестицидни и нитратни плодове и зеленчуци. Почти никакъв контрол от БАБХ. И какво ли още не, за което трябва политическа воля и мъжество, но у нашите продажници такова нещо няма
33
3
 
1
 
! Отговори
Нутришън преди 9 месеца
Нутришътист учете се бг плебеи да говорите правилно на английски!
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Беднотията и мизерията е начин на мислене. С никви пари на месец мога да ям само пиле, ориз и зеленчуци и да спортувам всеки ден. Обратно на логиката обаче най-бедните са най-дебели щото ядат само евтино и до припадък. На нищо не ви научи тоя комунизъм, пак сте взели най-гадното от два свята.
31
0
 
2
 
! Отговори
мани мани преди 9 месеца
А па то колко здрави измреха
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нутриционист.....баба ви все с помощта на нутриционист е оцелявала....
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе тоя народ си обича дюнерджийската култура и кьор софрите.
28
2
 
4
 
! Отговори
Да се вкарват преди 9 месеца
Продукти от Англия и нещата с качеството ще се оправят.Аз от български мутроковунисти неискам да копувам!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бедноста 23 - Верно, здравето е пари, но ЗАГУБЕНОТО здраве е 10 пъти повече пари. Тъй че всякой си избира какво точно иска да му се случва
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До В Рушия. Е вие шведите сте си добре.
25
3
 
8
 
! Отговори
Лютиков преди 9 месеца
Вчера минах 40 км с колело и свалих 1 кг за деня. Днеска мисля пак да го кача това кило.
24
6
 
3
 
! Отговори
В Рушия преди 9 месеца
Нямат време да болести там страдат от Крокодил
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бедноста. Друг път бедността.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изказали се, както почти всички такива, обича да обобщава за ЦЕЛИЯ НАРОД! Абе, кажи за себе си, другите ги остави! Ей на - аз може да не ям 100% супер-качесвена храна, но поне се стремя. Вероятно, до 70-80% ги докарвам. А движението - също! Не всички искаме да умрем рано! Некои знаем какво тр. да се направи за да НЕ става това иииии... го правим

Спонсорирани публикации