България загива здравословно, ядем некачествена храна, не се движим...

Иван Неделчев и Яна Данаилова се обявиха за национална стратегия
24 юли 2023 09:24, Анисия Иванова
111

България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, показва проучване сред 50 държави в света.

"За съжаление, двигателната и хранителна култура при нас липсва. Опитваме се да вкараме в училищата час по здраве. Опитваме възрастните хора да ги накараме да се движат и да махнем мантрите, че спортът е само за медали и купи. Има нужда от национална информационна кампания, здравето на нацията е в опасност. Основният стожер на образованието в тази насока е семейството - личният пример, училището, популярни личности, министерствата, президентската институция, медиите", каза фитнес инструкторът гл. ас. д-р Иван Неделчев в "България сутрин".

По думите му не осъзнаваме как България бавно и постепенно се стопява.

"Вижте какво става на българските плажове и какво се продава в училище. България загива здравословно. Забравихме да общуваме, децата по 7-8 часа на ден са пред телефоните и компютрите. Агресията на пътя се тушира със спорт. Ако не образоваме хората как да се хранят, как да спят и колко е важна природата - не ни чака нищо добро", подчерта Неделчев.

Нутриционистът Яна Данаилова посочи, че хранителната култура на българина е изключително недобра и в нея преобладават високо преработените храни. Това е тайната на здравословното хранeне - да се храним с максимално близки до природата храни, които не са минали висока степен на индустриална преработка, отбеляза Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея високата концентрация на рафинирани брашна, захар и сол води до неблагоприятната статистика България да е водеща страна във всички негативни класации.

"Хроничните незаразни болести са до голяма степен предотвратими, ако се контролират 4 ключови фактора - нездравословната храна, прекомерната консумация на алкохол, прекомерната консумация на тютюн, липсата на адекватна двигателна активност", категорична е Яна Данаилова.

Тя се съгласи с Иван Неделчев, че стратегията за повишаване на хранителната култура трябва да бъде на национално и държавно ниво. Превенцията е в пъти по-ефективна от лечението, обърна внимание нутриционистът. На второ място е семейството и личният пример, потвърди Данаилова.

"Сега сме на Черноморието и няма какво да ядем. Приоритет номер 1 в моето семейство е здравословното хранене, защото вярвам, че храната е ключов детерминант за човешкото здраве. Едно дете се нуждае само от храна с висока хранителна плътност. Нямаме право да даваме празни калории на децата си. Човек няма нужда от кой знае колко калории. Ако нашата работа е предимно физическа и ако не преяждаме, тогава телата ни ще работят много по-добре. Истината е в превенцията, ежедневно движение и просто хранене. Разбира се, адекватен сън", каза още нутриционистът.

Иван Неделчев добави, че фитнесът е състояние на духа, на тялото, на социалното благополучие. Той посъветва зрителите 3 пъти седмично по един час да имат някаква двигателна активност.

"Не е задължително да влизат в силова зала. Нека съобразят тази двигателна активност с техните потребности. И допълнително всеки ден да имат ходене пеш, каране на колело. 10 000 крачки са санитарен минимум. Колкото повече движение, толкова по-добре. Да слезем от колите, в Западна Европа има задръстване от колела. Не е срамно да си приготвяме храната вкъщи и да си я носим в училище, в университета, на работа", коментира още фитнес инструкторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
10
 
19
 
! Отговори
Ристе Лодкаря преди 9 месеца
Да, но ядем говежди ангжло-краварски стекове за по 600 лв.- пържолите."Кой не скача е червенлл" Наскачахте ли се вече!?Ако не сте,много скоро ще се наскачате,като ви принудят да ядете брашно от ***,скакалци и плужачи.Много били полезни за българина.
60
8
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
КОМУНИСТИТЕ ЯДАТ САМО ПЕТОЛЪЧКИ ЗАТОВА СА ТАКА ФАНАТИЗИРАНИ.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бееее ква държавна политика за здравословен живот????? Тия дето мофат гледат кво да окрадът. А да изчезнем - ЕТО ТОВА Е ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА!
58
3
 
8
 
! Отговори
Токо Токов преди 9 месеца
Парите биха му стигали, ако си преглътне селсската чест, и се откаже от втория таралясник в семейство.
57
1
 
19
 
! Отговори
Ганя и спорт? преди 9 месеца
За българина качеството на храната е на последно място. Той с 2500 лв заплата иска да купи поне два апартамента в София. От едният ще печели от наем. Като плати кредитите, остават едни хиляда лева да гледа семейството. С тях каква качествена храна за 4 човека да купи за 30 дни? Само лоша храна, няма пари и време за спорт, той тича от задача към задача и мисли, че света ще остане за него. Е това е, българина. Като се огледа, остарял, болен и с единият крак на оня свят. Ама то вече свършило.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бачкерът с Е60ката и 3к запалта в склада както е форумният лаф какво искате да яде?! Гордост за него е закуска вафла с кафе и 10 цигарки. Супер живот си живее...
55
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо ново. Гледам сутрин се редят по баничарници да хапнат канцерогенна баница с палмова мазнина, вместо на половин цена да си направят домашна с топ продукти. Не знаят какво да купуват от магазина, хапват колбаси с нитритни соли. Не е до липса на пари. До липса на манталитет и култура е. А за пърцуцата да не говорим- еликсир била, налива се до откат, пукне на 60, докато европеецът пийва качествено вино и уиски и живее до 95. Да не говорим за пресолените туршии, дето били много полезни...
54
0
 
17
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 9 месеца
С глупости ни занимават ! Кажете за Украйна какво ядът клетите украинци ? Те поне се движат ! Ами арабите горките ? Само движение не върши работа ...трябва да им се осигурни хубава , качествена храна ! Да пращаме за Украйна всичкото произведено месо тук .....в знак на солидарност пък на нас ще ни пратят резервите си от 10-20 годишна мръша ! Зеленски кога ще изготви новия списък с искове от България ?
53
1
 
4
 
! Отговори
печалбарство и ток преди 9 месеца
и по висок стандарт, а вредните храни и алкохол на народа са от хитрост и глупотевини . да живеем 100 години с кеца азис боко, пеески, зелиски, паси, плевелев, а и други егоисти на държавна хранилка
52
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
НУТРИЦИТЕ, ТЕ СБИРАТ ДВАМА МЛАДИ ПОД ВИРТУАЛНИ ЗВЕЗДОПАДИ... НИТО ДЕН БЕЗ НУТРИЦА, ВСЯКА НУТРИЦА ЖЪЛТИЦА.. И ДРУГИ МОТИВАЦИИ НА НУТРИЦИОНИЗМА.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гражданоите на ЕС все повече ще обедняват.
50
2
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Както казал шамана на канибалското племе по време на световния форум на диетолози и нутриционисти: Ние препоръчваме следното - за отлично здраве, яжте доктори! A doctor a day, keep doctor away!
49
1
 
9
 
! Отговори
Аня от Горна Баня преди 9 месеца
Каквото можете да сварите да купите от някоя баба или дядо от некое село- все файдичка ше е ! Ама не от тез , дето отглеждат продукция за продан , а от тез , дето го гледат за себе си! Или да купувате от чужбина ! Българско ( т.е. от България , щото у нас почти няма българско)- само в краен случай ! Тогава що-годе храната може да се каже здравословна ...
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Плюскането вечер е вредно, до 16.00 - 17.00 трябва да сте приключили с яденето. После само водичка и почивка
47
0
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
С ПЪРЖОЛИ ЗА 500 ЛЕВА ПАРЧЕТО ЗАГИВА И ФИНАНСОВО.
46
4
 
3
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
5 кила месо бъклица вино и кило ракийка са таман тревките не ги уважавам
45
0
 
11
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Казаното е вярно. Ще добавя и борбата със стреса. Трите стълба на здравословния начин на живот - възможно най-естествено хранене, добра физическа активност и преодоляване на стреса.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** не знае и не е учил че при всяко ядене първо се ядат зеленчуците ( фибрите ), после месото ( високо протеиновата храна ) и най накрая се яде хляб, сладки и разни други прости въглехидрати. Алкохола, пушенето, соковете и подсладените напитки са вредни и вместо тях повече вода. Захарта е отрова и колкото повече блъскате захарни храни толкова повече ви се прияжда.
43
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
НУТРИЦИОНИСТ - ТОВА Е ЧОВЕК КОЙТО ВИ УБЕЖДАВА ДА ЯДЕТЕ НУТРИЦИ!
42
4
 
6
 
! Отговори
Ушков преди 9 месеца
Друзя, аз така и не разбрах защо кремълския гном не отиде на срещата на брикс. нали това беше най-супер пупер дупер организацията която да наложи новия световен ред.

Спонсорирани публикации