Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания
24 авг 2021 17:30, Нели Христова
309
Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

 Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица. На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „порицание“ за срок от 6 месеца.

 Преписка № 29254/2020 по описа на СРП, вх. № 785500-4770/2020 г по описа на ДВС-МВР е образувана по сигнал на Тодор Бойчев, препратен по компетентност от АП гр. Пловдив. С постановление от 27.07.2020 г., прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура възлага на СДВР да извърши предварителна проверка по случая. Към преписката е присъединена и друга - с № 513000-36056/2020 г., съдържаща материали от извършена вътрешна проверка, касаеща същия инцидент. В хода именно на тази проверка са идентифицирани 7-те полицейски служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. при колоните на МС, установени са 4-та служители, упражнили насилие, снети са обяснения и са им наложени дисциплинарни наказания.

 Според информацията, предоставена на комисията от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, в хода на проверката е извършена експертиза на записи от камери пред МС. Според вещите лица, кадрите позволяват „лицево-идентификационно изследване, при наличие на сравнителен материал“. Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като свидетел на събитията от един от арестуваните, камерите в 3-то РУ, където арестуваните са отведени след задържането им, както и „оптичен носител с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, поставен в прозрачен найлонов плик тип „джоб“, съдържащ записи от видеонаблюдението пред сградата на МС от 22:30 до 23:30 часа“. Последният съдържа 2 файла, на които се наблюдават „действия по задържане на граждански лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства“, се посочва в документа. Там е записано още, че на въпросните кадри е извършено видео-техническо изследване, обективирано в експертна справка № 26-Ф/2020 г. по описа на ОЕКД при СДВР, а материалите от извършената проверка са изпратени в СРП, на вниманието на прокурор Вероника Трифонова, за вземане на отношение по компетентност.

 „Това означава, че тези кадри са били на разположение на прокурор Трифонова. На тях ясно се вижда извършващото се полицейско насилие над оковани в белезници лица. Това е престъпление, недопустимо за военнопленници, камо ли в уж цивилизована държава и уж демокрация“, коментира председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов. Заповедите за наказание са подписани от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за един от полицаите и от директора на СДВР за останалите трима – те знаели ли е за какво са наказани служителите им или не са знаели, подписвайки заповедите, реторично попита адв. Хаджигенов. Той цитира и показанията на един от младежите с белезници, че „под колоните полицаите са се гаврили със задържаните, пускайки им газ“, което не се вижда на кадрите и точно заради това от комисията ще поискат експертиза на записа зад колоните, заради съмнения че той е манипулиран.

 „Те водят война срещу собствения си народ - не говоря за конкретните служители, те са изпълнявали заповеди. Говоря лично за Борисов и Гешев, които са отговорни за този срамен акт пред вратите на Министерски съвет“, категоричен бе адв. Хаджигенов, който припомни, че записите бяха извадени от нечие дълбоко чекмедже след 13 месеца упорито дълбаене, „като китайска капка“, случаят да получи истинско разследване и да има справедливост. „Искам справедливост не само за пострадалите ни деца, защото това са нашите деца, а за всички хора на площада, които не позволиха протестът да бъде смазан в зародиш и поведоха битка с властта. Искам я и заради тези, които в бъдеще ще излизат по площадите. 116 дни протести и сега, в парламента, водим същия бой срещу тиква, каскет и техните ботуши. Той далеч не е приключил и ние ще продължим да го водим – стъпка по стъпка“, заяви още Николай Хаджигенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
9
 
7
 
! Отговори
бай Тодор преди 2 години
Работата на полицията е да бие !Точка !
98
4
 
10
 
! Отговори
izh преди 2 години
Чакам да се огласят имената на тези дето замеряха полицаите с яйца, псуваха ги /става въпрос за тинейжъри / плюеха и търсиха сблъсък, като бяха сигурни, че полицаите няма да им нанесат телесна повреда - което е факт. С една дума ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА, която явно си има и режисъори и сценаристи. НО, ТЕМАТА МНОГО БЪРЗО СЕ ИЗЧЕРПИ И ДОНЕСЕ САМО ПОЛОВИНАТА ОТ ОЧАКВАНИЯ ЕФЕКТ, въпреки неистовите напъни на комунделите напр. РАШКОВ
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицаите трябва да бъдат наказани за полицейско насилие, а огласяването на имената им е продължение на опита да се придава политически отенък на събитието: нещо, което е типично за най-мрачните ДСарски тактики. С други думи, използва се едно пресътпление, за да се върши още по-сериозно.
96
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
500 лева даваха за влизане в бой с полицията, отделно се плащаше на другите, я бирата беше безплатна.
95
3
 
3
 
! Отговори
1111111 преди 2 години
А защо не са застреляни като в САЩ?
94
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата - в депресия. Тиквичките - в истерия.
93
6
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 2 години
гледай интервютата, вижда се как ги видят и после закопчани с белезниците ги бият. нямаш ли малко срам? социопат ли си?
92
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да биеш по този начин хора, с вързани зад гърба ръце, е опит за убийство. При ударите по ребрата и дробовете човек много лесно може да направи гърч, едно от момчетата цяла нощ се е оплаквало от болки в гърдите. Това е опит за предумишлено убийство.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 93/95 Пробвай пак, но този път по-грамотно.
90
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да има полицейско насилие и там е грешката на Б.Б, трябваше да ги помете и сега нямаше да са толкова отворени. Макрон като отупа Жълтите жилетки, гледам, че нищо никой не му направи!
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98Божков си помисли че е голем бос, ама знаем какво се случва с такива екземпляри по територията.....хахахаха :))) Нема по-голема мафия от държавата, явно некои хора не могат да го разберат :))
88
0
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 2 години
Да не се окажат същите имена?
87
6
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 2 години
старите комунисти от ГЕРБ/ДПС/БСП точно така бият без причина. Всеки българин който уважава България уважава и законите и правосъдието. Дано един ден получите това което заслужавате
86
6
 
10
 
! Отговори
132 преди 2 години
Eй,гoлям шум,гoлямo вaйкaнe,чe прeбили чeтиримa ...! Тe трябвaшe дa прeбият Хaджигeнoв, Минeкoв и Бaбикян,a нe тeзи .... Нo и зa тях щe имa възмeздиe.
85
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До "предатели" Ти сам верваш ли си? Горките момчета, как тихо и спокойно са се разхождали вечерта, и изведнъж "злодеите" полицаи се нахвърлили и започнали да ги ритат! Всички им верваме!
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия им е станало лошо и полицията ги пази докато дойдат докторите
83
4
 
11
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
А , тия гдето хвърляха камъни , бомбички , бутилки и палеха слама под краката на полицаите ...."В ТАЙНА ЛИ ГИ ДЪРЖИ... , РАШКОВ--ДУМБАЗИНА НА БКП С 19-ИМОТА....??!БРАВО НА БКП/БСП ..... И КОМУНИСТА СмРАДЕВ....!!!!
82
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За влизане в бой с полицията даваха 500 лева, правете сметка.
81
5
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 97 Пияндето Рашков не "чегърта" комунисти!
80
7
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Гледам, че цялата герберова Ан е впрегната да пише и да плюе.Цъкайте минуси прокажени продажници.