Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой го избра този сърахливец??
184
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откакто приеха Полша в ЕС, немците се чувстват като ограбени и мечтаят за нов фюрер. Дали демокрацията ще ги свари преди да си го произведат.
183
5
 
18
 
! Отговори
тоти преди 3 месеца
Май още много жертви ще има и от двете страни АКО НЕ С РАЗБЕРЕ,ЧЕ УКРАЙНА Е БЕЗСИЛНА ,А НАТО иЕС НИЩО НЕМОГАТ ДА ПРАВЯТ ОСВЕН ДА НИ ПЪЛНЯТ ГЛАВИТЕ С ПРОСТОТИ,ДА ВЛЕЗНАТ В РУСИЯ !!Как мислите от София да стреляме по цели в Русия...това е ЛУДОСТ !!
182
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ГуньоТе са наследниците на изявения фашизъм, на този дето руснаците го напердашиха яко ! Затова все още имат спомени по дядова линия за случилото се и се страхуват да изпращат оръжия срещу Русия, камо лши срещу нейна територия. Ще ги смелят за нула време. АО тези хрантутеници, дето у нас надрънкаха простотии днис, не са наясно ни с Русия, ни с България. Просто ние сме добрички и ги приехме. Ха сега пак грасувайте за ГЕРБу, за ПП , за ДБ, че по-бързичко да влезем във война!
181
6
 
30
 
! Отговори
Гуньо преди 3 месеца
Молете се Русия да влезе и да прочисти цяла Европа. Вижте Урсулина, вижте Шолц-мутрите им вижте, добре ги вижте. Там е написано всичко. Няма читав лидер, всичко е кражба и смърт. Ако не го виждате, значи всичко е под земята, не само главата.
180
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
цитат Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.извод Европейските зелени са толкова зелени колкото родните ни зелени соросоидчетаа. Войнолюбието и обслужването на американската кафява икономика за сметка на Европейската конкурентноспособност на икономиките на родните си страни и останалите страни в ЕС. ЗЕЛЕНИ ДРЪН-ДРЪН ЕРИНА.
179
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наблюдателят на The American Conservative Джеймс Карден:За да се убедим, че концепцията на Запада за борба между демокрацията и авторитаризма е лъжлива, е достатъчно да погледнем върху самите ценни партньори на Вашингтон, такива като премиера на Израел Бeнямин Нетаняху, принца на Саудитска Арамия Мухамед бен Салман Ал Сауд или Владимир Зеленски, който обяви извън закона 11 опозиционни партии и отмени президентските избори, позовавайки се на суровите условия на военното време.Прочети още на: https://dnes.bg/voinata-v-ukraina/2024/05/27/nato-svalia-chervenite-linii-ukraina-shte-atakuva-l
178
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-големият кошмар в главите на анло-саксонците е евентуален съюз на Германия с Русия. Което е огромна заплаха и за САЩ, които нямат никакъв интерес от силен и независим ЕС.
177
6
 
28
 
! Отговори
Азот преди 3 месеца
Имайки предвид, че Украйна не е член на НАТО, какво би попречило на Москва са хвърля ядрени ракети в Киев, също както направиха американците през ВСВ?
176
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ние въшльовците,дето нито самолети имаме,нито армия се пъчим и се навираме между шамарите,това не е наша война,достатъчно,че храним и отглеждаме украинците стига им толкова.
175
6
 
27
 
! Отговори
Историята учи: преди 3 месеца
До жан Клод мале цар (?): България винаги като се е вклювала срещу Русия после са и резали територии.
174
3
 
16
 
! Отговори
жан Клод мале цар преди 3 месеца
До Историята учи: Ми България в това отношение е губила земи, така че някой май не е добре по история, а дава съвети :)
173
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бавно но сигурно защитата на Украйна се превръща в нападение над Русия. Ах, каква изненада!
172
1
 
44
 
! Отговори
хм преди 3 месеца
До Учтив Г-н Учтив, ако вие нямате какво да губите и искате да помагате безрезервно на Украйна, никой не ви спира. Никой не е забранил на доброволци от Запада да воюват на страната на Украйна срещу Русия. Аман от диванни философи, които са много смели от дивана в хола и пред клавиатурата на компютъра. Такива като теб ще са първите, които при една война ще се покрият и избягат по-назапад и на по-сигурно място, за да надъхват от разстояние простосмъртните как трябва да мрът с гордост и усмивка.
171
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германия е почти винаги източник на война. С бездействието си и резидента Шредер Германия допусна войната в Украйна
170
3
 
33
 
! Отговори
свободата или салама преди 3 месеца
май подкрепата си е подкрепа, а икономиката е с руски ресурси! ХА ХА ХА!
169
38
 
12
 
! Отговори
Учтив преди 3 месеца
Щолц е един малък Орбан. Вече за всеки е ясно, че и тоя се е продал на масква.
168
5
 
22
 
! Отговори
до Крава Евро-лапник преди 3 месеца
ХЕ хе много ме кефите като замучите ! Тия западни мантри са известни от поне 300 години!
167
3
 
28
 
! Отговори
Историята учи: преди 3 месеца
По-добре враг на запада, отколкото "подкрепян" от запада!
166
2
 
23
 
! Отговори
войната е война преди 3 месеца
а икономиката върви със енергийни ресурси! (и то руски) та шолц не иска да каже наораво а около! :):)