Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоталитарният ЕС регулира всеки аспект от живота ни. Защо да не ни изпратят и на война.
124
12
 
4
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Много са зле Копейките! Говорят за някаква радиация, сякаш е нещо странично, някъде отвън, и тях не ги касае! Те и за войната говорят така! Половин милион окупатори вече дадоха фира, а те се правят, сякаш муха ги ухапало! Истината е , че за да победи Украйна, им трябва авиацията! А дотогава, Путин ги засипва с пушечна биомаса , и каквото завладее, след това ще минира, и ще реве...аууу, тия ни нападат!
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 144 Вече ти беше обяснено, че нито разрушителната сила на съвременното ядрено оръжие, нито радиацията са подобни на бомбите от Хирошима и Нагазаки, да не говорим за всички останали ефекти от такъв вид война. Забелязвам един интересен феномен - преди руските пропагандатори плашеха с унищожение на света с ЯО, а сега взеха да обясняват как "ама не, то щяло да си остане по-голямата част незасегната". Май полека лека ги хваща шубето, а? Като ви е страх, не плашете с ЯО, щото знае ли човек
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Петър - Русия няма нужда от ядрени бомби да заличи Украйна. Ядрените бомби могат да се изпозлват за мостова и масивно съоръжения по днепър, но да се заличи Украйна това може да стане с килимни бомбардировки нат Киев, Лвов и други големи градове, само за няколко дни тези градове да се изравнят със земята и Украйна ще рухне.
121
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Хирошима и Наказаки си живеят както преди. Ядрените бомби ще разрушат само САЩ и западна Европа, голяма част от Русия, но като цяло Сибир ще се запази с горите, водите, полезните изкопаеми и природата. А останалия свят ще преживее негативите на остатъчната радиация, както Японя след Хирошима и Наказакаи, а атомната централа Фукуяма беше по голяма радиация, но после след няколко месеца япоснското правителстов ядеше риба от водите на Фукуяма. Не се притеснявай за радиацията.
120
4
 
4
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
До сегодная:Прав си ако Украйна беше получила това кето иска ,Русия до сега щеше да е заличила Украйна с 5,6 ядрени бомби буахаха.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Петър "и защо ФАЩ се доближиха до границите на Русия" САЩ и Русия граничат откакто я има една от двете държави. География не си ли учил?
118
1
 
21
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
ВСЕКИ НОРМАЛНО МИСЛЕЩ ЗНАЕ, ЧЕ ОЩЕ 90-ТА ГОДИНА НАТО ОБЕЩА НА РУСИЯ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ РАЗШИРЯВА НА ИЗТОК! НО НЕ! ТЕ НЕ САМО ЧЕ СЕ РАЗШИРИХА, НО И ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ЗАИГРАВАТ С КОРУМПИРАНАТА УКРАЙНА. НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ И ВОЕННИ АНАЛИЗИ, НО ВСЕКИ Е РАЗБИРАЧ
117
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 137 Ми, нищо, стои и гледа как Русия бавно и постепенно бива смилана от 10 пъти по-слабата Украйна.
116
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинската армия е най-великата армия и може веднага да приключи с Русия, но западът и е вързал едната ръка и и пречи да се бие пълноценно срещу руските агресори.
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 134 Верно ли че хиляди взривени ядрени бойни глави (между другата, всяака стотици пъти по-мощна от ядрените бомби от Хирошима и Нагсаки) ще оставят хората на планетата да си живеят "както преди"? Къде ви намират такива "учени"?
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с НАТО 1 трилион военен бюджет, високи технологии 80% от световния БВП, 18 хиляди унищожителни икономически санкции + 40 милиона нацистка държава готови да умират и да се бият във война с Русия срещу изостанала нискотехнологична Нигерия със сняг, 1.5% от световния БВП, само 70 милиарда военен бюджет, икономика по-малка от Португалия където 80% от населението няма канализация и ползва външни тоалетни?
113
2
 
15
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
До Анонимен 115.Абе я кажи ,защо ФАЩналага санкции на Куба ,Венецуела,Китай,Иран ,Русия и всички държави, които не приемат тяхната полетика ,като по този начин предизвиква недоволство сред населението ,и защо ФАЩ се доближиха до границите на Русия ?ФАЩ тэсиха война и я намериха използвайки Украйна.Защо ФАЩ е завзел половината държави който имат нев и ГАЗ и след това наричат терористи жителите на тези държави?
112
16
 
2
 
! Отговори
Bukov преди 3 месеца
Време е най после и Путин да се спъне по некви стълбища или случайно да падне от прозореца на бункера
111
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Руя - Не се притеснявай за планетата, ще бъдат унищожени напълно само САЩ и Западна Европа, и Русия ще пострада сериозно, но няма да бъде унищожена. Останалият свят - Африка, Южна Америка, Азиа, Индия, Австралия ще си останат и ще си живеят както преди.
110
23
 
6
 
! Отговори
Сегодня.ру преди 3 месеца
От две години насам Украйна се бие с една ръка срещу Русия. Другата ръка е вързана от най-различни абсурдни изисквания и условия. Ало бяха получили адекватна помощ, войната вече щеше да е приключила. Шолц е страхливец, а сегашните германците нямат нищо общо с оня славен и мъжкарски народ от миналото. Срам!
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако НАТО не се намеси пряко с военна сила, с Украйна е свършено.
108
2
 
5
 
! Отговори
Руя преди 3 месеца
Тия откача..и ще унищожат планетата.Тия нямат мозък.
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навсякъде в Европа и Британия се готви военна повинност, и система за мобилизация свързана с тоталното дигитализиране! Риши Сунак каза, че ако спечели ще въведе задължителна военна служба.
106
1
 
5
 
! Отговори
Кинжал преди 3 месеца
България предложи да създаде щаб на НАТО на своя територия.