Размити ценности: Учениците пушат и пият, а ще им се искат декларации

Промяната може да дойде със стимули, а не със санкции
6 дек 2023 17:00, Анисия Иванова
56

Проект на постановление на Министерския съвет предвижда дете да бъде на ресторант след 22 ч. само с декларация.

"Ние сме в сферата на гостоприемството, хората идват да се почувстват добре, да се нахранят, да общуват. Наша работа е да ги обгрижваме, това е допълнителна административна пречка - колегите да следят дали е 22:05, кой е на 18 години, кой с кого е", коментира в студиото на "България сутрин" Павлин Петров от Асоциацията на заведенията.
По думите му готвените промени ще внесат допълнително напрежение в обществото.

"Толкова като искаме да превъзпитаваме децата, да намерят стимули да ги вкарат в спортните зали, ако мислят, че това е вредна среда. Това няма да доведе до никакъв резултат, няма логика в искането на тази декларация", каза още Петров.

Той уточни, че за барове и дискотеки ситуацията е различна и там лица под 18 г. нямат работа.

"Нощни барове, клубове и дискотеки - там не е мястото за тях, и за самия бизнес това е усложнение - кой с кого е влязъл, какво употребява, ако стане нещо - викат се линейки, полиция", мотивира се гостът.

Специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева коментира пред Bulgaria ON AIR, че ценностите на младите са размити.

"Ако се разходим около гимназиите в големите междучасия, ще видим пиене на енергийни напитки, пушене на различни електронни цигари, което говори за ценности. Сега не се крият, а е въпрос на показ. Продават ги помежду си, това те прави известен, готин, с пари, това увлича младежите, имаме нужда от мярка, която да спре това", призова Влаева.

Тя предположи, че ще настане хаос с проверките: "Ако видим мъж и жена с деца - те как ще доказват кое е техно? Ще искаме много лични данни - трябват ни две лични карти и един акт за раждане".

Павлин Петров предположи, че ако декларациите бъдат въведени, може да се стигне до отлив на посетители.

"Децата, ако решат, те наемат един апартамент, ще се съберат вътре и безконтролно ще направят каквото си искат. Трябва да работим върху възпитанието на децата - да знаят кое може и кое не, да са си вкъщи след 22 ч., това може да стане само със стимули", убеден е Павлин Петров.

Анна Влаева допълни, че по-добрият подход е чрез поощрение децата да имат по-богато ежедневие и различни занимания, така няма и да имат сили да мислят за вечерни излизания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Кики преди 8 месеца
Тези крадци и кожудери има ли от нещо да са доволни или съгласни??????? Аре махай се че дразниш окото само като те гледам.
26
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 18 се влизаше в казарма , на 20 ствахме самостоятелни и сами си плащахме сметките , до 25 ставахме родители на поне 1 дете . Сега лиготия , еднорози и живот при родители .Пълен майтап .
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 23. Тука става въпрос за ДЕЦА бе.
24
3
 
13
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Да си вдигне ръката, койно не смърка!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 22. Именно - те не знаят, че на света съществуват и други неща освен ония трите. Няма и кой да им покаже.
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каквото друсане беше края на 90те, сега си е направо въздържание. Нищо им няма, просто да учат
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма училищни бригади , няма трудово обучения , спорта е скъпо занимание . Какво друго да правят . На нас ни беше забранена западната музика , ама пак си я слушахме .Дисциплина им трябва на младежите , труд ! Така се създават навици , а не у фейса
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 18. То на капитализма отдавна е сложен край. Сега е корпоративен феодализъм. Държавите са без значение - управлява корпорацията чиято собственост са.
19
4
 
9
 
! Отговори
И сега преди 8 месеца
В училищата е бардак,буквално,а учителите все пари искат е видя се че нищо не са работили пълен провал.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко опира до родителите. Като разрешат на учителите да обикалят и ги контролират с дряновицата набърже ще забравят показността и слободията.
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе лека полека взехте да осъзнавате , че соца е по -добрия строй . Дори Голдън сакс , направи прогноза за Америка , че през 2024 година ще се сложи край на капитализма в този му вид
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те се друсат като украински политици, вие за пушенето и пиенето се притеснявате!?
15
0
 
14
 
! Отговори
чети внимателно преди 8 месеца
"По телевизията показват убили бизнесмен в чалготека, убили бизнесмен в таверна... Когато съобщят че са убили бизнесмен в библиотека тогава ще се оправим" - Теди Москов
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През соца имаше вечерен час 22.00 часа , но коло блока стояхме до 12 вечерта .Най голямото прегрешение беше да пушим цигари , за алкохол дори не смеехме да мислим . Сега до 40 живеят в детската си стая и целия свят им е крив
13
0
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До 10: а кой възпитава днешното поколение в любов към чалгата? Дали е училището или пияният родител който от ранна детска възраст му продънва ушите с най мазните маанета? Нали хората възпитани по време на цоца бяха първите кючекчии и хвъргачи на салфетки по потни чалга гърли.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Беее и през соца си фиркахме, просто по се криехме. Слушахме WASP, KISS, Accept. Мислехме, че KISS значи Club international SS
11
0
 
14
 
! Отговори
Боко преди 8 месеца
ВСИЧКО ИДВА ОТ НАЛОЖЕНАТА НИ ЧАЛГА КУЛТУРА...И ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ МУТРАФОНИ....БЕЗ ОБРАЗУВАНИЕ...БЕЗ ИНТЕЛЕКТ...А ИЗПЪЛНЕНИ ЕДИНСТВЕНО С АЛЧНОСТ...НАГЛОСТ И ПРОСТАЩИНА!!!
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чалга , дрога , хазарт , бързи кредити , безразборен секс , и винаги са в депресия , неразбрани и угнетени . Навремето при лошия стрий , с един шамар зад врата ни изчистваха негативната енергия , премахваха депресията и ни наместваха чакрите .
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До SS, най-забавното е, че всички, които врещите за ценности... дори не знаете какви са тези ценности :)
8
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До: SS какво очакваш от псевдо демокрация изградена от най свършите и долни комунисти? По време на цоца пък училището бе неизчерпаем източник на робски детски труд и тогава поне цигарите бяха разрешени за покупка от всички и пак си пушеха, ама сега големите моралисти.