Поредният хит – наркодилърите в регистър в училище. А къде е Бай Ставри?

Писачите на стратегии против наркотиците в училище живеят в друг свят
Обновена: 3 окт 2023 18:05 | 3 окт 2023 17:38, Стела Стоянова
73
Поредният хит – наркодилърите в регистър в училище. А къде е Бай Ставри?
Снимка БГНЕС, архив

Регистър на наркоразпространителите е новият хит, който държавата предлага в борбата с разпространение на дрога.

Интересна идея, аз пък мислех, че наркоразпространителите не трябва да влизат в регистър, а в друга институция, където Бай Ставри е строг, но справедлив /почитателите на „Опасен чар“ и Тодор Колев знаят какво цитирам/.

На нейсе, полицията и без това е претоварена да отнема коли на пияни шофьори, да прибира квартални крадци на кокошки – защо разпространителите на наркотици да не ги вкара просто в един регистър, до който, забележете, достъп ще имат училищните директори. Бог знае защо. Те не могат, както заяви пред Днес.бг директорът на 119-то СУ Диян Стаматов, да ги освободят от училище, ако не са техни ученици, и ще имат затруднение да сигнализират в полицията, ако те не са на тяхна територия. Дори и да са техни ученици, ще трябва първо да им предложат подкрепа от психолог, докато продрусат още поне десетина съученици, споделяйки как са били травмирани у дома.

Още повече, че наркодилърът отдавна не е някой, който дебне в храстите до училището и че повечето от тези договорки стават по интернет. „За мен това е просто PR, от който нищо няма да произлезе“, коментира Стаматов.

А аз се сетих за друг случй на мой познат учител - хлапето продавало, ама свило част от дрогата и се покрило, и не се било появявало поне от месец в клас, но учителите били инструктирани да не му пишат отсъствия, защото "парите следват ученика". Едва когато бил обявен за национално издирване и полицаите се обадили, че ще дойдат в училището, учителите били изпратени по спешност да нанесат отсъствията на момчето, малко преди да го арестуват.

„Следващата стъпка би трябвало да е наркоразпространителите задължително да се впишат сами в регистъра, за да не затрудняват държавните органи... Друг е въпросът, че през последните години търговията става основно чрез интернет или между приятели. Лошият дилър с шлифер, скрит в храстите на училищния двор, отдавна е митология... ", коментира пък лекарят на хора със зависимости от Раднево доктор Иван Добринов.

„Някой помисли ли какво ще се прави после с младежите, които употребяват и разпространяват едновременно, тези, които са зависими и трябва да се лекуват? Основно ще се ловят най-дребните нещастници, които са последната брънка от веригата. И сега много от разпространяващите и употребяващите са известни, но няма никакви последвали ефективни мерки спрямо тях. МОН продължава да "събира всякакви налични материали по темата за наркотиците – информационни брошури, клипове, филмчета, методически ръководства, програми за работа с ученици и др.," Уважавам колекционерската им страст, но това няма никакъв смисъл! Пак се сетих за една любима сентенция: "Да спрем да се борим за чистота и да вземем да изметем!".

Лошото е, че желаещите да метат са малко, а онези, които искат да правят регистри, презентации и брошури са далеч повече.

И някак си не забелязват хлапетата на тротинетки, които периодично посещават все едни и същи точки – даже поощряват карането на тротинетки, защото щади въздуха над София. Защото писачите на брошури и организаторите на кампании от типа „Засади роза, не докосвай дрога“ си нямат и хабер от реалните проблеми с разпространението на наркотици, с които се сблъскват не само училищата.

Впрочем, забелязахте ли колко души се записаха доброволно в регистъра на хазартнозависимите или колко четат слоугана на тотото „Играй отговорно“, преди да пуснат 20-30 комбинации и да си оставят заплатата в някое казино.
Следващата чиновническа идея ще бъде на регистъра на наркодилърите да пише „Друсай отговорно! Учи химия!“
И със сигурност ще вземат пари по някой проект.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Накарайте учениците поне да посещават училище, че сина на братовчедка ми завърши френска гимназия без да днае дума френски.
40
1
 
12
 
! Отговори
Гангстер преди 10 месеца
Наркодилърите не трябва ли да са изключени от училище? Малотни не арестуват.
39
1
 
15
 
! Отговори
Хоп преди 10 месеца
Ученик-наркодилър, ученик-танцьор на пилон. Те директорите ей сега ще ги оправят. Даже ще им компенсират комисионните.
38
1
 
9
 
! Отговори
Боц преди 10 месеца
Ама те ученици ли са?
37
0
 
16
 
! Отговори
Не мога да повярвам! преди 10 месеца
Свестен, интелигентен, смислен текст в "Днес"?Сънувам ли?Кажете, моля!
36
1
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 10 месеца
Ми тъз Стела Стоянова какво пише в началото за Опасен Чар тогава?
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Нищо не разбрах. Не съм гледал Опасен чар. Лека вечер." ---- Ако имаш предвид "Всеки разбира, не разбира - бърза да пикае!" - това е от "Оркестър без име ". Барабанистът (Мамалев) така отговори на вуйчо си, който му каза "Това музика ли е? Да ти пикам на музиката!". :))) Лека вечер!
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 31 Ивайло Вълчев го направи за смях в една своя песен за Лена, кедето оня харварски мааааалоумник искаше да каже "алангле", но изръси "алангро". То и затова песента започва с думите на Вълчев " Коласьон алангро, Ленче ле". То да беше само това. Десетки примери с него. Иначе завършил в Америка университет. Най- ме накефи обаче Костадинов когато един ден излезе на трибуната в присътвие на Киро и го поглежда по едно време и казва: На този човек трудно му се разбира какво иска да каже.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо не разбрах. Не съм гледал Опасен чар. Лека вечер.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"че 25 или не знам колко от учениците" --- Ето, че и аз сгреших. Исках да кажа половината, ама щото съм неграмотен и аз ....:)
31
2
 
3
 
! Отговори
от 30 преди 10 месеца
Вярно тоя юрдeк на снимката прилича на Тагарев - предателския ***.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"до 24 Те ако не знаят перфектно български език, значи са неграмотни според тях. " ------ Гледах клип с подбрани фрапиращи грешки в изказвания на Кирил Петков. Сигурно много от тези, дето твърдят, че 25 или не знам колко от учениците са неграмотни, са гласували и пак ще гласуват за него. Не искам да вкарвам политика тук, просто казвам, че неграмотен човек е нещо съвсем друго. И че е много прав Жоро Мамалев, когато казваше: "Всеки, разбира, не разбира - бърза да пикае!"
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 20 Вярно тоя *** прилича на Тагарев.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя регистър освен да накара някои директори да се спихнат тотално, друго няма да направи.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 24 Те ако не знаят перфектно български език, значи са неграмотни според тях. Аз се хващам на бас, че и тоя на снимката.... "братът" на Тагарев не може да напише един текст от 20 изречения без една граматическа грешка. Това прави ли го неграмотен?
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А ми гледаме Пеевски много е активен ,разбира от всичко ,от дрога ,военно дело ,църковни дело ,командва на преговорите с енергетиците ,;командва депутатите да не снимат с телефоните си
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По скоро да вземат да направят списък на легализираните наркоразпространители - като си купят другата поне да знаят че дозата е точно толкова и е това за което са си дали парите
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И да се регистрират в НАП по ДДС. И да си носят ПОС терминалче да издават касови бележки при закупуване на дроогата от ученици и учители, а който не си плаща данъците се прилага правилото: доонос - боонос
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От къде ги вадите тези статистики? Всеки втори ученик бил неграмотен!? Неграмотен значи да не може да чете и пише. Това, че много хора, дали ученици или възрастни хора, правят грешки не ги прави неграмотни. Например много от днешните ученици от обикновено училище, в езиците са може би на нивото (и някои над нивото) на учениците от подготвителен клас от езиковите гимназии преди. Да, заради интернет, но това също са знания.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахахахахаха Доносниците от Продължаваме Подслушването искат да направят и учителите доносници. Алоууу! Дайте списъците на наркодилърите на НСФАСУЛ, НСБОБ и другите служби, какво занимавате учителите, бре? Вие нямате връзка с главния мозък!