Грешка в задача на Олимпиадата по математика

Според експерт, училищата са били уведомени своевременно
13 дек 2021 10:30, Петя Славова
35
Грешка в задача на Олимпиадата по математика
Снимка: БГНЕС

За грешка в една от задачите на Олимпиадата по математика за 7 клас алармират родители в социалните мрежи.

Според постовете им в една от задачите първоначално било зададено е 7 на 112-а степен, а впоследствие е поправено на 7 на 132-а степен.

Твърди се още, че децата са уведомени за грешката два часа след началото на Олимпиадата. Мария Христова е една от майките, разбрали за грешката и подала сигнал по случая.

"Първото нещо, което искам да обясня е, че тази Олимпиада и по-скоро следващият ѝ кръг са изключително важни за децата, които искат да кандидатстват след 7-и клас в някои от училищата, в които резултатите от тази Олимпиада се взимат предвид, например НПМГ. Разбрах, че има проблем със задача номер 2, която дава 7 точки. Задачите са три, общо 21 точки за първия кръг", обясни пред БНТ майката.

В някои от училищата е сменена степента в задачата, а в другите училища, до които не е стигнала тази информация, децата ще получат съвсем различни отговори, каза още тя.

 "В случая наистина има допусната техническа грешка в изписването на една от цифрите в задачата. - обясни  Мария Георгиева, главен експерт в Регионалното управление по образованието – София и председател на Комисията за Олимпиадите.

По думите й, училищата са уведомени своевременно, в резултат на което задачата е коригирана. Нека родителите да са спокойни - всички резултати на учениците, дори и на тези, до които, според майката, не е достигнала информацията, ще бъдат зачетени и децата ще получат съответния брой точки, естествено, при вярно решена задача", увери тя.

Възможно е да се допускат грешки, но е важно да те да бъдат своевременно коригирани, обясни още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МатематикВитанов, ами ако погледнеш задачата ще разбереш защо има значение грешката. При 132 се получава едно много удобно съкращение и резултат от израза -1, докато при 112 се получава една неприятна дроб.
29
1
 
4
 
! Отговори
Болест преди 2 години
Каква олимпиада, за кого за учениците или за учителите, вие объркайте децата да си загубят времето, а после има грешка, голям резил. Каква подготовка ще имат, От хора.?
28
2
 
11
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Е тези калинки при три задачи 1 грешна ха,ха,ха.И тези ще оценяват дацата.На олимпиада грешка ,на матури грешка, няма грешка само при вдигане на заплатите.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МатематикВитанов Ти наистина ли си толкова плиткоумен да мислиш, че на олимпиада ще дадат задача с 132 умножения?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Върбан Викаш вие при социализма грешки не правехте. Безгрешни бяхте.
25
2
 
2
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Ха! Оправили били проблема, ще зачитат решението и с едното условие и с другото. Не знам конкретната задача, но понякога от конкретните числа тежестта на задачата може да се промени от елементарна на нерешима. Калинки дебнат навсякъде, и либерасти. Този преход 30 години дотук, не можем го оправи за 130. Не че сме почнали, засега копаем дъното и се заравяме в тинята.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да има грешки като всички математици се юрнаха по телевизиите да ни обясняват за Ковида, за ваксините.. Явно там е по-голяма далавера от решаването на задачки За Това не останаха хора в училище да оправят задачите
23
0
 
1
 
! Отговори
L. преди 2 години
На коя клавиатура 1 и 3 са в съседство или този, който е набирал текста си е гледал през пръсти работата.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 Чети на 16 ГОДИНИ говорим за такъв доход и всяка година расте!!! В България на по 30 още ги издържат мама и тати!!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19 вярвам ти, нашата учителка в елитно софийско училище, беше такава ***, простотията до шия, никакъв изказ, вулгарна. Едва я издържаме 4 години, само като се сетя за нея и настръхнал. Разговорите с нея бяха излишни, съсипа децата. Отражение на българското общество, от няколко напуснали учители знам, че интригите, простотиятаса нетърпими и ако някой по-свестен попадне, системата го сдъфква и изхвърля. 12 ти клас на 18 г. родителска среща, закона ясно казва, че на 18 вече си възрастен. Абсурд
20
5
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
В Германия не е нужно висше?! Ясно какъв *** си, щом за тебе 1200 евро са нещо в Германия. 1200 евро ми е само вноската на колата и то в България. Мерси. Прочее, работя в немско-швейцарска компания и всички на сериозни позиции са с докторска степен. За вас, бедните гастарбайтери, висше не е нужно, защото просто нямате нито акъл, нито желание да се развиете. Кретате там с 3000 евро и се мислите са велики. А сте просто смешни ратаи.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава простотия, това трябва да се провери от няколко човек, да се положи подпис, което значи отговорност. Живея в Германия и тук системата е толкова гъвкава, различна с училища според нивото на детето. На 16 имат право да учат и да работа успявайки професия, офис работа, техническа, търговия всичко. Печелят между 700 и 1200 Е месечно, стават самостоятелни. Малцина имат висше, просто защото не е нужно. В БГ учене на кило,качество 0 и куп излишни, остарели знания.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братовчедка на моя колежка, която е била проблемна ученичка и трудно е влизава в час в училище, сега преподава на начални ученици, защото просто да завършиш педагогика е най-лесното в БГ вуз. Сами си правете изводите, за качеството на образованието, което идва.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да организираш олимпияда с бол преподаватели и в края да те спъне техническа грешка?! Нямало ли е кой два пъти да провери написаното....
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те "математиците" са в студията на телевизиите и говорят по цял ден за ковит.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големия гаф винаги е този, когато някои учители информират част от децата за нещо, а други не. После принципа е ама вие трябва да знаете, щом другите знаят. Не, не трябва. Учителите трябва да информират всички еднакво.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То правят грешки в матурите, вие за олимпиади говорите. Всеки си прави каквото му скимне в това образование. А за шуробаджаначетата дето ги спускат с парашут и даскалите ги бутат не ми се и подхваща. В нашия клас си имаме няколко такива. Мога роман да напиша на тема как да изкараме 6тица на някой, който не знае за 3, но майка му е еди коя си! Ей това да махнат новите и държавата ще цъфне. Но едва ли, тоя подход е от тошово време. Нямам надежди. Може би в някоя друга държава, но и там си ги имат.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6такъв "отличник" си бил, че дори не можеш да прочетеш кратък текст (като тази статия) и да му хванеш смисъла. Не, грешката не е за "грешката е за всички деца" тъй като някои от училищата са били информирани - други не.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като са уведомени училищата? След като има грешка в условието на такава задача, то тя се счита за решена!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"експертът" може ли да обясни какво би станало в една частна компания със служител който от немарливост допусне грешка, която ощетява всички клиенти?