МОН: Без ощетени ученици на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Английският е сред най-предпочитаните предмети за втората матура
20 май 2024 12:19, Анисия Иванова
9
МОН: Без ощетени ученици на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми
Снимка: БГНЕС

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма.

"Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", увери зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова, цитирана от БНТ.

"Това е технически проблем, който ще се изяснява. Всеки конкретен проблем ще се поправя отделно в училищата. Става въпрос за малък брой ученици, но категорично ученици и учители няма да бъдат ощетени", каза тя.

На изпита по български език и литература в петък се явиха близо 47 000 зрелостници.

Още по темата

Лазарова беше категорична, че и "теч" от министерството на образованието няма как да има. Взети са мерки за сигурност.

Днес зрелостниците полагат втория си задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.

 "Традиционно сред най-предпочитаните предмети е английският език. И тази година учениците, които са заявили полагане на втора матура по английски език профилирана подготовка са 12 00 души. Следват география - 2200 души. По биология желаещите са около 2000. Следвани от философия, история и математика", заяви Емилия Лазарова - зам.-министър на образованието.

Зам.-министърът на образованието посочи, че 37 изпита ще положат общо на втора матура всички зрелостници. Продължителността на матурата, както и при първата, е 4 часа. Резултатите трябва да излязат до 7 юни.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: МОНматурагрешкаБЕЛ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Начален учител преди 2 месеца
Каква е целта на т.н. "малки матури" за 4.клас, МОН?Да се установи нивото на грамотност, знания и компетентности? Добре, но защо в този отвратителен формат? Без допълнителна целогодишна работа със сборниците, подготвящи за НВО, представянето ще бъде тъжно. Но часове за тази допълнителна подготовка - няма предвидени в учебния план. Побърквате началните учители, деца, родители, от години. Обаче, печалба има - за издателства, наши хора, частни школи, курсове, състезания, уроци. Това е.
7
0
 
1
 
! Отговори
Начален учител преди 2 месеца
Никога, през всичките години, откакто има НВО и матури, не научихме имената на авторите им, допуснали грешки. Срамота, МОН! Срамота е и предстоящото НВО след седмица. 25 задачи с многоцифрени числа, безброй изчисления и подусловия за 60 минути - за 10 годишни деца!? А по БЕЛ? За 60 минути - три тежки модула: диктовка и граматични задачи; непознат текст: четене с разбиране и много въпроси, включително с отворен отговор; т.н. творческа задача, всъщност вид съчинение, отговор на въпрос, писмо ...
6
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 2 месеца
Не се явяват на матура по математика 1. Защщто според сегашните учебни програми през последните години почти нищо не се учи освен профилираюите предмети, а на мнго малко места математиката е профилиращ предмет; 2. Защото учебният план е умошлено направен така,че математиката, както и физика, химия, псвен тпва история.. въобще да не се учат вмного училища, точно когато на тинейджърите започва на им светва нещо/ Умишлено, за да се пръкват колониални поданици, а не активни граждани.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докога въпроси за комунисти ще мъчат децата по изпитите.
4
0
 
11
 
! Отговори
14846 преди 2 месеца
не помня да е имало НВО без гаф от МОН, защо ли!?
3
2
 
8
 
! Отговори
Махнете калинките преди 2 месеца
На ГЕРБ в образованието и да се тръгне най:накрая напред.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
освен ако не повторят матурата, а те няма да я, та, както и да го решат този казус - ще има и ощетени и облагодетелствани...
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой има ли обяснение защо толкова малко ученици се явяват на матура по математика? Английския всички го знаят, там е лесно. Но защо се пренебрегва така математиката в нашето образование?