При свободния пазар токът за бита поскъпва с 20% от юли?

8 лв. на месец отгоре, ако сега плащате по 40 лева
83
При свободния пазар токът за бита поскъпва с 20% от юли?
Снимка: Pixabay

Повишение на тока за битовите клиенти може да има от 1 юли т. г. когато се преминава на свободния пазар и се елиминира КЕВР като определящ цените. За това предупреди енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР.

Какво ще се случи с цената на електроенергията за битови потребители от 1 юли т. г. когато тя ще се определя от МС, обясни бившият зам.-министър на енергетиката в предаването „12+3“. Той прогнозира, че увеличението може да бъде около 20%.

При либерализиране на цените на пазара на дребно на ток ще се елиминира КЕВР.

"Регулаторът определяше цена за битовите потребители въз основа на ролята на НЕК като обществен доставчик, от 1 юли се премахва тази роля на НЕК и цената за бита до декември 2025 г. ще се определя на регулирана база от правителството. Като тази цена заляга в бюджета на държавата. КЕВР, както досега, ще определя цени за достъп до мрежите – преносна и разпределителна", обясни енергийният експерт.

Той още не знае дали ще определя прогнозна пазарна цена на ток, "защото тази роля – базовата, която ще определя МС ще е прогнозна".

"Но не знам от институциите на изпълнителната власт ли ще се извършва това или от независимия регулатор КЕВР. В преходния период до 2025 година е предвидено, разликата от прогнозната базова цена на правителството и цената на пазара – цена на борсата, тази разлика да се компенсира от Фонда за сигурност на електроенергийната система“, обясни Еленко Божков.

Той припомни, че „притеснения се появиха и от Румен Радев с неговото вето“:  Президентът върна закона за енергетиката именно с тези мотиви, че е възможно цените да се изменят, така че да не могат да се компенсират от Фонда, защото няма достатъчно пари във фонда и има някакви причини, които не дават възможност да се съберат пари във фонда.

Божков съобщи, че на тази година, на 22 февруари, МС е взело решение, с което „одобри прогнозни приходи на този фонд, оцени ги на 2,6 млрд. лв. за 2024 година“

"От тази сума 2,2 млрд. лв. трябва да са приходи от търговията от свободните емисионни квоти на въглероден диоксид, които България продава на европейските енергийни борси. Сега цените на квотите са устойчиво ниски. В доклада на КЕВР от 2023 г. бяха 85  до 100 евро на квота, а сега са 60 - 65 евро и то са устойчиво ниски. Това означава, че в този фонд ще се съберат 600 млн. лв. по-малко пари", коментира Еленко Божков.

Енергийният експерт припомни, че 800 млн. лв. бяха прибрани от фонда от финансовия министър Асен Василев и вкарани в бюджета, за да се намали дефицитът на бюджета и да влезе в рамките, за да може България да кандидатства за еврозоната.

"Единственият начин да се попълни фондът, ако се върне единият милиард“, смята Божков и призна, че се надява в новия кабинет министър на енергетиката да е от ГЕРБ.

"Всички говорим едно и също и считаме, че от 1 юли т. г., ако няма друг начин да се компенсира Фонда,
единственият начин е да се върне отново тази такса на обществото, което ще натовари всички потребители с едни 20 лв. на мегават часа и това говори за увеличение на цените около 20% за битовите потребители. Елементарна сметка направих за панелен апартамент и тя е за увеличение с около 8 лв. на месец при положение, че се плаща нормално 40 лв. на месец за ток", предупреди Еленко Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: токЕленко Божков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 2 месеца
Цените са такива, каквито са. Иначе БЕХ ще трупа загубите. И пак ние ще ги платим.
80
1
 
7
 
! Отговори
даа преди 2 месеца
20 процента от юли ,а от ноември 120
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо ще правим АЕЦ щом тока ще идва от Германия.
78
3
 
25
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 месеца
Тъпо българско племенце. Докога с тая либерална демокрация , бе хора? Не виждате ли че колкото повече се правите на евроатлантици толкова по ни ограбват?
77
1
 
20
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Врче хората ще излязат по площадите
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В ЕС или не, никой не може да накара на сила и то предсрочно да приема и прилага каквото и да е.Кой каза да се затворят реакторите на АЕЦ-а предсрочно,да се затварят ТЕЦ предсрочно и да се купува от РСМ,Сърбия,Турция ток,никой,решение на Бг.Свободния пазар за ел енергия за населението,Лукойл,кой принуди насила Бг,никой.Е рецепти,даже в Швейцария няма,само на хартия, кой принуди Бг,никой,Бг сама се натиска с тези експерименти.Лошите и вредни решения са единствено на самите страни и правителства
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Термопомпи и климатици стават излишни.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако се мине на борсова търговия, климатиците може да не ни трябват вече. Ценовият шок ще е чувствителен - два, три пъти отгоре.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма как. В ЕС сме. Ние си го избрахме. Ако е само 20% увеличението бива, но в централна Европа цената на електричеството е далеч по-висока. Може би до няколко години увеличението да е 100%. Това е по-реалистичния вариант.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Законодателство на ЕС е това. Задължително е за всички страни от блока. Колкото струва тока в Германия, толкова ще е и в България. Вместо директна търговия между участници на пазара ще се премине на борсова (с посредници). Разбира се крайните потребителите на енергия няма да имат достъп до тези борси за електрическа енергия.
71
0
 
25
 
! Отговори
Мадуро преди 2 месеца
Ненормален народ..всеки го яхнал и колкото повече го *** отзад..на него толкова по готино му става..със две думи педераска му работа..
70
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
67 ти първо отиди кажи на "свободата" да ти върне ония милиони които "свободата" даде на британски "експерт" за да те излъже че сме нямали нужда от нови ядрени мощности. Сега купуваме ток даже от сърбите.
69
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за какъв ч еп ни е тогава този свободен пазар,като ще ни е по-скъпо и по-трудно,кой точно има интерес това да се случи,явно не е обикновения гражданин.Бизнес интереси ли защитава държавата ,или интересите на народа си
68
1
 
22
 
! Отговори
Леля чичо преди 2 месеца
12 години бойко ни оправяше само с 200 , сега се събраха с тея и ни оправят с 400 и се въртят във всички дупки
67
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свободата изисква избор. Повече възможност . Домакинствата са различни, фирмите също. Едни работят от вкъщи други навън . Не сме всичките еднакви . Е затова повече възможности за могат хората да си избират според условията и интересите си
66
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго си е свободата . Кеф ти риба кеф ти паламуд.
65
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самото премахване на нощната тарифа е увеличение с едни 30% и 20% още ако го вдигнат стават едни 50% увеличение. Честито на печелившите. Това е огромен успех за ПП-ДБ да ги поживи Господ дано
64
3
 
27
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
А кой източи този един милиард от фонда за подпомагане ??? Кокорчо в затвора , щом "изчезват" пари и няма виновни за това.
63
1
 
14
 
! Отговори
Козила експерт преди 2 месеца
60 пряк достъп и само чрез държавата, а такава няма отдавна, ти я унищожи. Дори в учебниците по пазарна икономика пише че има сектори които са от жизнено значение и трябва да са под държавен контрол, а ти какво направи? (Не)Знайно как едни такива вре$ливи и кре$ливи поличиха длъжности в нпота и от там дирекшън в политиката с оправдание "граждански сектор", макар че граждани изобщо да не участвали в назначаването им по нпота. И от политиката директно в бордовете на енергийни дружества и комисийки
62
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак ни лъжат. Какви 20%, поне 200% ще е поскъпването и то само в началото. До 3 години тока ще е 10 пъти по-скъп от сега.