При свободния пазар токът за бита поскъпва с 20% от юли?

8 лв. на месец отгоре, ако сега плащате по 40 лева
83
При свободния пазар токът за бита поскъпва с 20% от юли?
Снимка: Pixabay

Повишение на тока за битовите клиенти може да има от 1 юли т. г. когато се преминава на свободния пазар и се елиминира КЕВР като определящ цените. За това предупреди енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР.

Какво ще се случи с цената на електроенергията за битови потребители от 1 юли т. г. когато тя ще се определя от МС, обясни бившият зам.-министър на енергетиката в предаването „12+3“. Той прогнозира, че увеличението може да бъде около 20%.

При либерализиране на цените на пазара на дребно на ток ще се елиминира КЕВР.

"Регулаторът определяше цена за битовите потребители въз основа на ролята на НЕК като обществен доставчик, от 1 юли се премахва тази роля на НЕК и цената за бита до декември 2025 г. ще се определя на регулирана база от правителството. Като тази цена заляга в бюджета на държавата. КЕВР, както досега, ще определя цени за достъп до мрежите – преносна и разпределителна", обясни енергийният експерт.

Той още не знае дали ще определя прогнозна пазарна цена на ток, "защото тази роля – базовата, която ще определя МС ще е прогнозна".

"Но не знам от институциите на изпълнителната власт ли ще се извършва това или от независимия регулатор КЕВР. В преходния период до 2025 година е предвидено, разликата от прогнозната базова цена на правителството и цената на пазара – цена на борсата, тази разлика да се компенсира от Фонда за сигурност на електроенергийната система“, обясни Еленко Божков.

Той припомни, че „притеснения се появиха и от Румен Радев с неговото вето“:  Президентът върна закона за енергетиката именно с тези мотиви, че е възможно цените да се изменят, така че да не могат да се компенсират от Фонда, защото няма достатъчно пари във фонда и има някакви причини, които не дават възможност да се съберат пари във фонда.

Божков съобщи, че на тази година, на 22 февруари, МС е взело решение, с което „одобри прогнозни приходи на този фонд, оцени ги на 2,6 млрд. лв. за 2024 година“

"От тази сума 2,2 млрд. лв. трябва да са приходи от търговията от свободните емисионни квоти на въглероден диоксид, които България продава на европейските енергийни борси. Сега цените на квотите са устойчиво ниски. В доклада на КЕВР от 2023 г. бяха 85  до 100 евро на квота, а сега са 60 - 65 евро и то са устойчиво ниски. Това означава, че в този фонд ще се съберат 600 млн. лв. по-малко пари", коментира Еленко Божков.

Енергийният експерт припомни, че 800 млн. лв. бяха прибрани от фонда от финансовия министър Асен Василев и вкарани в бюджета, за да се намали дефицитът на бюджета и да влезе в рамките, за да може България да кандидатства за еврозоната.

"Единственият начин да се попълни фондът, ако се върне единият милиард“, смята Божков и призна, че се надява в новия кабинет министър на енергетиката да е от ГЕРБ.

"Всички говорим едно и също и считаме, че от 1 юли т. г., ако няма друг начин да се компенсира Фонда,
единственият начин е да се върне отново тази такса на обществото, което ще натовари всички потребители с едни 20 лв. на мегават часа и това говори за увеличение на цените около 20% за битовите потребители. Елементарна сметка направих за панелен апартамент и тя е за увеличение с около 8 лв. на месец при положение, че се плаща нормално 40 лв. на месец за ток", предупреди Еленко Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: токЕленко Божков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тока нагоре, всичко друго нагоре.:))
40
1
 
10
 
! Отговори
Умберто Тоци преди 2 месеца
Още има да скача цената...
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
40 лв е само за осветление, без отопление и без др., честитка:))
38
3
 
14
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 2 месеца
бг енергиен пазар е вече в бизнес плана на Акую, Черна вода и сърбия. ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ. през борсата ще ви го на бу тат просто по мазно, по турски, демократично и елекологично. най хубавото качество на етноса е не търпението, а индиферентността когато го прецакват. затова тук хвърлят парите от 5 етаж за нищо
37
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
дори в голямата демокрация като сащ, няма пазар на тока, има регулатор по щати.... вие си ги избрахте
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е това е, тока е внос и парадокса е внос от Македония, Сърбия, Румъния, Турция, от износител за тези страни, във вносител от същите.:)) Бг е аут и в енергетиката си, позеленя от зелената сделка.:))
35
4
 
17
 
! Отговори
Да са ни честити преди 2 месеца
ППДБЛГБТ и ГРОБ и ДПС и всички евроатлантически партии с твхната анти Българска политика. Скоро ще послъпне 3 пъти тока. Като затворим и тецовете и Аеца,,, само че Кир и Кокор дотогава ще са си обратно в Канада.
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички фотоволтаици са свързани с политици , тоест ще им плащаме на тях .Съдбата на роба .
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плащам около 120 лева на месец за ток. Ако сметките на Еленков са верни, то ще плащам с 24 лева повече, т.е. 144 лева. За къща на село отоплявана с ток, месечната сметка през зимата от 830 лева ще скочи на 1000 лева, само с 170 лева.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"свободен пазар" значи "всеки си прави каквото иска"
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да плащаш по 70лв на месец за тв не е нормално нещо
30
1
 
16
 
! Отговори
Ееееее преди 2 месеца
40 лева на панелка на месец- тоя луд ли е ве, това за какво стига ве, баси смешника
29
2
 
19
 
! Отговори
Стилиян преди 2 месеца
Много добре знаем колко са 20% на 40 лв, но не знаем кой плаща 40 лева ток.
28
1
 
16
 
! Отговори
един преди 2 месеца
Да благодарим на ББ който не зачете мнението на българския народ когато каза ДА на референдума за развиването на ядрена енергетика в България. И отново благодарности на същия, че подписа за затварянето на Мариците и ни вкара на свободния пазар на ток.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
вМЕСТО на фитнес на децата на велосипедите ще монтирам по едно динамо и ще се греем на калорифера
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слагахте минусите като ви обясняваха ИТ-тата как са взели по 20к от ЕС безвъзмездно за ФЕЦ. Някои мислим, други лаете. А за инженер Балкански ФЕЦ не работи ахахаха. Той от всичко разбира и затова е с най-ниски доходи в ЕС. Та, не спете, а слагайте панели. Имам и на вилата, и в апартамента, и в къщата си. Такъв кеф няма!
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОВА КОЕТО ПРОПУСКАТ ДА ВИ КАЖАТ Е, ЧЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО ОТ 20% ЩЕ БЪДЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ И ЗА НОВА ГОДИНА СИ ПРИГОТВЕТЕ 2,5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ КОИТО СТЕ ПЛАТИЛИ МИНАЛАТА ГОДИНА ПРИ РАВНА КОНСУМАЦИЯ!!!...
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както поскъпва живота, а доходите са все същите, май е време да се имигрира към скандинавия, ако ще се плаща повече искам нещо на среща - най-малко инфраструктура
23
3
 
22
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Отиваме но избори. Държавата е без контрол. На самотек.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 17, даде ми страхотна идея. Прочетох ти мнението и в този момент гледах към беседката на двора. Покривът ѝ става веднага с панели. Мерси съвсем искренно!