Запорожката АЕЦ е превключила на резервна линия

Била е на ръба на временно спиране на електрозахранването
10 авг 2023 14:48, Стела Стоянова
35
Запорожката АЕЦ е превключила на резервна линия
Снимка БГНЕС, архив

Окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна отново е загубила връзка с последния останал основен външен електропровод през нощта и е била превключена на резервна линия, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в "Телеграм" на украинската компания "Енергоатом".

Според държавния оператор най-голямата атомна електроцентрала в Европа е била на ръба на временно спиране на електрозахранването, тъй като резервната линия е имала по-малко от половината от капацитета на основния електропровод, предаде БТА.

"Такъв режим е труден за атомната централа, продължителността му е ограничена и може да доведе до отказ на основното оборудване на енергоблока", съобщи "Енергоатом".

Още по темата

Запорожката АЕЦ със своите шест атомни реактора се контролира от руските военни от първите дни след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година. Тя се превърна в една от централните точки на конфликта, като и двете страни се обвиняват взаимно, че я обстрелват. Нито един от шестте реактора на електроцентралата не произвежда електроенергия.

Отделно от това назначената от Русия управа на централата съобщи в "Телеграм", че реактор номер 4 е бил преместен от "горещ" на "студен" режим на спиране поради признаци за изтичане на пара. Един от шестте реактора трябва да бъде в режим "горещо спиране", за да може да произвежда пара за собствените нужди на електроцентралата, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
като чета преди 1 година
коментарите и виждам, че по голямата част е за русия, само шепа грантаджии продължават сляпо да подържат пиндОсите краварски.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По заповед на Зеленски който не иска да спира войната Тоя ще ни загроби
27
1
 
11
 
! Отговори
До ПишманаФторката преди 1 година
Какво общо има снимката със статията ? И какво става в Нигер ? Франция снощи нападна суверенна държава Нигер. Нищо не казвате за това. Сега се чудите как да класифицирате вероломното нападение. Дали като акт на агресия или по скоро "защита на демократичните ценности" както ще ви наредят от Козяк ! Обяснете на хората защо сега няма да има санкции срещу Франция ?!
26
1
 
16
 
! Отговори
сина преди 1 година
ДА Е ЯСНО: Русия не окупира, Русия освобождава своите територии от нацистите, западните под ло ги и американопродажниците! Това е истината, която става все по-явна към края на войната!
25
1
 
10
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 1 година
зельо, как е в Купянск днес ? Магарев няма ли да дойде да ти помага или Брандо ти е достатъчен като доставчик на бело?
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе защо вече 16 годишните окраинчета нямат право да напускат 404?
23
1
 
15
 
! Отговори
абе преди 1 година
"окупираната централа"....алоооо, тая централа е построена от Русия, и си я върнаха отново братушките - не заблуждавайте хората!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна рискува да загуби ключовите си съюзници като Обединеното кралство и Полша заради политическите и военните ходове на президента Владимир Зеленски, пише наблюдателят Хамиш де Бретън-Гордън в колонка за Telegraph.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете за Купянск.Там са интересните събития.Тоя АЕЦ го дъвчат вече стана половин година.Или поне пишете колко кв.мелиметра са превзели укрите днес.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента край бреговете на Крим кръжат два британски бойни самолета, американски и британски Боинг, американски танкер за зареждане с гориво и американски разузнавателен дрон.Чий го дирят тея там?
19
1
 
9
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 1 година
Зельо, време е да се пенсионираш
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми стана ясно как руснаците си обстрелват АЕЦА който е под техен контрол.Тоест руснаците в централата са обявили независимост и руските войски ги обстрелват.Друго не ми идва на ум да проумея тая поредна укропропаганда.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учебник по история в България :По време на атомната бомбардировка в Хирошима ,загиват 2000 американци. Вследствие последиците от взрива загиват и хиляди американски военнопленници.Падението е страшно.До къде стигнахме в колонията ?
16
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Властите в град Купянск, Североизточна Украйна, наредиха днес задължителна евакуация за жителите му на фона на настъплението на руската армия, която от няколко дни твърди, че напредва в тази посока, предадоха Франс прес и Укринформ."Като се има предвид тежката ситуация в областта на сигурността и увеличаването на броя на обстрелите ... може да се евакуирате на по-безопасно място", посочи в канала си в "Телеграм" администрацията на този град, чието население преди войната наброяваше приблизително 25 000 жители.През септември украинските сили успяха да си върнат при контраофанзива контро
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво отрицателно IQ трябва да има човек, за да вярва, че Русия сама си обстрелва АЕЦ-а под неин контрол. Само едноизмерен планктон на евроатлантиците приемат всичко безкритично и каквато и да било мисъл.
14
1
 
10
 
! Отговори
F16 преди 1 година
До Анонимен "Зеленият наркоман да не е станал ядрен физик нещо, та сте го изтъпанчили над статията?" Той е ФЮРЕР, знае и може всичко. Даже може да оправи двигателят на Леопард 2 през ауспуха!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленият наркоман да не е станал ядрен физик нещо, та сте го изтъпанчили над статията?
12
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
В тайя статия толкова АМА ГЛУПОСТИ СЕ ИЗПИСАХА ЧЕ НЯМАМ ДУМИ!!! 1. 5 блока са спрени и в тях няма ядрено гориво 2. Последния блок е в режим горещо спиране - тоест няма ядена реакция но има остатъчн отделяне на топлина и се нуждае от ток за охлаждане. 3. Басейн с остатъчни касети които трябва да се охлаждат
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално в Украйна сега се сражават около 150 хиляди чужди войници под формата на наемници.Поляци,англичани и американци най вече.Но има и доста французи служили преди в Чуждестранният легион и сега пратени в Украйна.Бият се за космически заплати от порядъка на 20 хиляди долара на месец.
10
1
 
8
 
! Отговори
Зельоньй ФюрЪр : преди 1 година
"И аз съм превключил на резервна линия! Даже вече съм на няколко линии и две магистрали бЕло..."