Запорожката АЕЦ е превключила на резервна линия

Била е на ръба на временно спиране на електрозахранването
10 авг 2023 14:48, Стела Стоянова
35
Запорожката АЕЦ е превключила на резервна линия
Снимка БГНЕС, архив

Окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна отново е загубила връзка с последния останал основен външен електропровод през нощта и е била превключена на резервна линия, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в "Телеграм" на украинската компания "Енергоатом".

Според държавния оператор най-голямата атомна електроцентрала в Европа е била на ръба на временно спиране на електрозахранването, тъй като резервната линия е имала по-малко от половината от капацитета на основния електропровод, предаде БТА.

"Такъв режим е труден за атомната централа, продължителността му е ограничена и може да доведе до отказ на основното оборудване на енергоблока", съобщи "Енергоатом".

Още по темата

Запорожката АЕЦ със своите шест атомни реактора се контролира от руските военни от първите дни след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година. Тя се превърна в една от централните точки на конфликта, като и двете страни се обвиняват взаимно, че я обстрелват. Нито един от шестте реактора на електроцентралата не произвежда електроенергия.

Отделно от това назначената от Русия управа на централата съобщи в "Телеграм", че реактор номер 4 е бил преместен от "горещ" на "студен" режим на спиране поради признаци за изтичане на пара. Един от шестте реактора трябва да бъде в режим "горещо спиране", за да може да произвежда пара за собствените нужди на електроцентралата, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Руснаците са пред стратегически важния Купянск и Киев току що обяви евакуация на 39 селища в Запорожие пред напиращите руски части ...тва ако е "контраофанзивата"
8
0
 
14
 
! Отговори
Полковник преди 1 година
Най добре да каже какво става на Купянското направление и как евакуират всичко живо към Киев.Масова паника защото укроотбраната се срина.Така се получава след неуспешна офанзива,скоро очаквайте още руски атаки по целият фронт не само в Купянск.Освен това да каже защо 30 процента от войниците на Украйна са чужди наемници и къде са украинците?В чужбина или при Св Петър повечето.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо наркоманчето е на снимката?!?
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как върви " контрата" зеле?-:)) Стигнахте ли до Бахмут най после?!-:))
5
0
 
5
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Линията за високо напрежение 750 kV, захранваща АЕЦ, беше изключена през нощта от защитните действия, захранването на станцията се извършваше от резервната линия 330 kV Феросплавная.В 13.50 часа Днепровската линия 750 kV беше пусната в експлоатация, се казва в съобщение на станцията.Вашата новина е стара...
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя не е вече Украинска бе Зеле! Какво я споменаваш още? И аз имах и мама и татко,но отдавна ги няма! Била е ваша,вече Не е!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Зеленото наркоманче вече започнаха да го стягат обувките." ----- скоро и вратлето.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото наркоманче вече започнаха да го стягат обувките.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски ли взе отношение по въпроса, че сте сложили негова снимка?