Наш дизайнер представя рокля с размерите на площад

Калоферската дантела е богатство в българската култура
19 окт 2024 17:05, Инна Ангелова
4

Световноизвестният моден дизайнер Иван Донев работи по проект за модна инсталация с името "Златните ръце на нашите баби и майки". В него иска да събере любовта и труда на всички жени от всички краища на България и да го представи пред света.

"Този проект започва от инициативата на нашите две посолства в Анкара и Токио. Калоферската дантела е незаменимо богатство в българската култура. Казах си, че няма да я плетем, а ще я създадем чрез труда на много жени от цяла България.

Пуснах призив във Facebook към хората да дарят онова, което е скрито в раклите или гардеробите, като респект и любов към жената, която го е изплела. Ще покажем и приказно ревю, което ще бъде вдъхновено от много социални каузи. Очаквайте голяма рокля - колкото един площад", сподели дизайнерът в съботното издание на "България сутрин".

Какво да очакваме в новата колекция?

Той обясни, че ще има основна базова рокля в бяло, върху която ще зашият каретата. За да постигнат желания гигантски размер, тя ще бъде направена на панели, отделни от роклята, които ще се сглобяват като голям пъзел.
Пред Bulgaria ON AIR Донев каза, че основните цветове в колекцията са черно, бяло и златно, като има и една червена рокля. Първото събитие е в Анкара на 18 ноември, а на 27 ноември е в Токио.

"Постоянство" е думата, която завладя целия ми живот. Моята работа е моят живот, моята любов, моето семейство. Да правиш мода, не е просто да шиеш дрехи, а да правиш изкуство", подчерта Донев.

По думите на дизайнера дрехите, които хората обличат, са огледало на това какво обществото иска. Той отбеляза, че всеки период - политически, исторически или климатичен, налага тенденциите в модата.
"Човекът прави модата, а не модата човека", добави Донев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: дантеладизайнерпроект
Още от Миш-маш
Има ли диетичен шоколад и колко калории има в него?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
НЕ!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За Илияна Йотова по размер. Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха
2
0
 
4
 
! Отговори
Разбрахте ли нещо? преди 2 часа
Почти във всеки дом се съхранява като светиня по нещо красиво, останало от чеизите на нашите прабаби и даже от чеизите на техните майки. И сега този синковец иска да дарим тези неща, та той да прави някакъв колаж?! Да е чувал нещо на тема културно наследство? Знае ли как по света съхраняват такива старинни вещи и как се наказва произволното боравене с тях, ако то представлява заплаха за физическото им опазване?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Uiiii kolko porasnal boykoto ',