През 2025 г. ще има комбинирана ваксина срещу грип и COVID

Разработена е от Moderna и въоръжава тялото с антитела
Обновена: 11 юни 2024 15:23 | 11 юни 2024 15:22, Инна Ангелова
58
През 2025 г. ще има комбинирана ваксина срещу грип и COVID
Снимка: Mufid Majnun от Pixabay

Комбинирата ваксина срещу грип и COVID вече е в последния си етап на клиничните изследвания, съобщава BBC, позовавайки се на информация от фармацевтичната компания Moderna.

Новата комбинирана ваксина се очаква да бъде пусната през есента на 2025 година или най-късно в началото на 2026 година. В момента ваксината е във фаза III и показва, че въоръжава тялото със защитни антитела и го прави толкова ефективно, колкото и отделните ваксини срещу грип и срещу COVID-19.

„Комбинираната инжекция би била по-удобна и по-лесна за поставяне“, обясняват Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, допълва bTV.

BBC съобщава допълнително, че конкурентните фармацевтични компании като Pfaizer и BioNTech също разработва комбинирана иРНК ваксина.

Учените се надяват, че тази комбинирана ваксина ще се модифицира и актуализира по-бързо от сегашните, като ще отговори по-добре на постоянно променящите се вирусни щамове. Предимството ѝ ще е, че чрез едно боцване ще бъдем защитени както от сезонен грип, така и от COVID.

Moderna съобщава още, че са се фокусирали върху по-възрастните хора. В проучванията им са взели участие 8000 доброволци – половината са на възраст между 50 и 60 години, а другата половина са надхвърлили 64 години.

Страничните ефекти като цяло са били леки – болка на мястото на убождането и обща умора в рамките на ден-два. Такива са и страничните ефекти при познатите вече ваксини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: грипваксинаCOVID
Още от Коронавирус
Ваксините срещу COVID довели до увеличаване на смъртността?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
15
 
! Отговори
Soxo преди 2 седмици
До IQ 3.14 > Съдът е решил, че тези вакси са неефикасни и дори опасни. Набаза стотици документи. Знам как работят ваксините, но знам и че няма досега одобрена генна ваксина. Дори тези, които пробутваха за ковида още не са одобрени от ЕМА, а имат само условно разрешение (т.е. политическо решение).
12
2
 
16
 
! Отговори
Кога да я чакаме? преди 2 седмици
В началото на 2025-та ли да чакаме новата ПЛАНдемия? Няма да ни оставят на мира. Искат за всички болести да ни "ваксинират".
11
2
 
20
 
! Отговори
гого преди 2 седмици
Да,бе...понеже защитихте хората с първите ваксини за ковид-................Я кажете за страничните ефекти от първите,мълчите като пръднали
10
7
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Рендетонапълно нормално, като джипитата пращат хора за бустер със 170 хемоглобин, а по медиите само на румци юмручето и на мангъра бълнуванията от брежнево време, те така става.
9
13
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Soxo некой май требва да ти обясни как точно работят ваксините.
8
2
 
21
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Модерна и Файзер избиха и превърнаха в инвалиди не по-малка хора с рнк Ваксите си от самия Ковида!!! Тъй, че - Мерси, ама не!!!!! Тествайте ги на ръководствата на Модерна и Файзер, и на техните семейства!!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещо не сме си били изпълнили въглеродните квоти за петилетката. Не може така.
6
2
 
21
 
! Отговори
Не, мерси преди 2 седмици
Не, благодаря. Можете да си я наврете там, където слънце не огрява.
5
3
 
21
 
! Отговори
Soxo преди 2 седмици
Само дето има решение на Върховния съд на щата Ню Йорк, с което се признава, че ковид-ваксите не са ваксини. Директно се казва, че и ваксиниран пак не спираш разпространението на вируса и не е гаранция, че няма да се разболееш. Възстановени са на работа всички уволнени, които са отказали да се ваксинират, както и да им се изплатят заплатите от датата на уволнението до сега.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро и във водата по водопреносната мрежа.
3
2
 
21
 
! Отговори
Смех на кубченца! преди 2 седмици
Нито на една дума НЕ вярвам. Особено за липсата на странични ефекти.
2
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Забавни са ми антиваксърите. Докато се напинят коя ваксина не работела и се разболяват наред цяла есен и зима от какво ли не, ние си караме кефа на Алпите на ски по време на грипните сезони ахахахахах. Няма нищо лошо в една грипна ваксина, особено ако си човек с висок доход и не искаш да се разболяваш и да си губиш времето сума дни вкъщи. АМа антиваксЕрите без 2лв. в джоба от 'де да знаете!?
1
5
 
20
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 седмици
Като в рекламата 3 в 1 1.за пърхот2 за гъбички3.за кловиКойто оцелее