През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
0
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 100 Тогава не ми пишете реплики на коментарите :)
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До :) 95. Няма за какво да се спори с теб.
98
6
 
9
 
! Отговори
Низостта и наглостта преди 3 месеца
след 35 години "демокрация" да пускате книги за комунизма. Всеки ден постигате нови низини. И знайте, че каквото и да дойде след "демокрацията", вие ще сте в списъка със жертвите му, именно заради наглостта си и липсата на обективност.
97
1
 
9
 
! Отговори
баща ви преди 3 месеца
Хайде пак демагогия , уж сега не ни управляват комунисти , а то пак същото ! Престъпления имаше ,но имаше и адекватни наказания , дори и смъртно ! А днес престъпниците са с привилегии , ... ако осъдиш убиеца строго ,значи му нарушаваш човешките права , и веднага Хелзинския комитет се задейства , особено ако престъпникът пък и разполага с пари !
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 85. Мчи толкоз си можел какво се оплакваш.
95
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 91 Като не може човек да спори, започва да обижда :)
94
3
 
3
 
! Отговори
До 85 преди 3 месеца
Ами не ..няма за кога вече..живота ми просто изтече в селско пролетарски простотии ..
93
4
 
14
 
! Отговори
Тогава нямаше преди 3 месеца
Чекмеджета със злато и пари във властта! Нямаше и Семерджиев да влачи дела за двойно убийство с години! Нямаше и такива с макетни ножчета които да ги пуска съда! Нямаше и убити при побой, че са направили забележка на неправилно паркирал, за които съда и журналистите да крият 2 месеца преди да се разбере, че е пуснат! Нямаше и римляни по селата да изнасилват баби! Нямаше и толкова неграмотни и продажни ***!
92
5
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Пропагандата си ти 86 В началото на 90-те и в Северна Италия не си заключваха къщите и колите. Започнаха да го правят, когато емигрантите от бившите соц страни ги научиха. :)
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До :) 87. дървен философ.
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимна 88. Дрън дрън ерина. В описанието за книгата ясно е обяснено за какво иде реч в нея.
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 84. Я кажи къф ад е било за тебе че ми е интересно ?
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
Това е вид престъпление, да поставиш под риск здравето на толкова хора, за да бъдат на манифестация.
87
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 81 Самият факт, колко трoлове тук пишете против, не показва ли красноречиво каква е ползата да се знае истината :)
86
6
 
12
 
! Отговори
Пропагандата си ти преди 3 месеца
Някакъв продажен чужд агент провокатор написал някакво парцалче в което пише измишльотини и фантазии и това ще замени истината изведнъж така ли?!? Това е чудесно но някой от нас имат и лични спомени, на други са им разказвали родителите, на трети и двете! Аз примерно знам от моите родители, че са ходили като деца по парковете сами по тъмно, без никой да се притеснява за тях. Аз лично не помня като дете да е имало наркомани навсякъде както сега и всички да се страхуват и да си водят децата!
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 84. Е...сега избега ли кат е вече лесно ?
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За някои беше хубаво,за други беше АД.Най- големия проблем за хората в соца беше,че много трудно се бягаше от тогавашния концлагер...
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето това е най-правилният коментар: 47 "Соцът както и демокрацията както и каквото и да било друго са обречени по причина качеството на народонаселението." И соцът, и демокрация са едни чудесно измислени утопии, но неприложими, защото сред хората винаги ще се намерят такива, които ще искат да прецакат другите, да вземат повече за себе си ощетявайки другите, да се наложат и да се облагодетелстват. Хората не са дорасли за такива общества и какъвто и строй да им се предложи, накрая прецакват нещата
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе автора, ти верно ли не се сещаш или се правиш на неразбрал, че при социализма имаше смъртна присъда. Айде сам си направи сметката кога е имало повече тежки престъпления.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До :) 78. Добре бе знаеш истината и после кво ? Айде сега докладвай след 35 години какво следва че знаеш истината за тогава ? Едва ли 15-20 годишните въобще ги интересува... Давай.