През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
0
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 76 В качеството си на истина от последна инстанция ли го твърдите :)
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимна 77. И какво общо с темата на статията ?
78
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 75 Идеята е да се знае истината, вместо с години да се повтарят лъжи.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
Помня също, че по-късно когато бях в училище ни даваха йодни таблетки.
76
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези документи са измислени, изфабрикувани са. Такива документи няма. Пак го прочети: ИЗФАБРИКУВАНИ СА! Писани са имена в тези документи които вече не съществуват и не могат да се проверят от самите тях. Писани са случаи, които са далеч в миналото и няма свидетели вече за тях. Направено е проучване на някои от случаите в населеното място за което се отнасят и там хората се чудят наистина ли за тях става въпрос или са обект на филмче от "Скрита камера". Толкова за тези исторически документи. Ако бяха казали една жена ми каза, по щеше да има достоверност отколкото тези фалшификати!
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не разбрах основната идея !!! И какво като се "докаже" че през "социализъма" не е било хубаво ? Какво следва по-нататък това е въпроса ? А ? После ? Забравяме за "соца". И после кво ?
74
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 72 Обосновете се!
73
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 69 Има и то, много. Засекретени им викат :) Нито да се лъже е добре, нито да се раздухва на първите страници. Златната среда - информацията да е официално достъпна, без да се вбива в съзнанието на обществото.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До :) 71. Съвсем ти се обърка фантазията.
71
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Първата банкова обирджийка - веска ме джидиева е снаха на мирчо спасов, крадял и по соц-а, та се наложило бае ви тошката да се застъпва лично за него :) Днешните престъпници са вчерашните другари, синовете, внуците и правнуците им :) Случайно :):):)
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 68. Верну ли е тей ? Брейййй...ни съ вълнувай толкуз да не изгориш некой нерв.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До :) 63. Няма "скрити документи". Какво да скриват ? То тогава не са пишели по вестниците за всеки престъпник как къде какво и пуснат па прибран па прокуратурата па адвокатите и т.н. както е сега. Ти сега кат си наясно къде кой какво престъпление е извършил по-добре ли си ? Върши ли ти работа в живота ?
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 62, ей това ви е проблемът на им бе ци лите! Все се опитвате да "оборите" някого като сравнявате с днешните. Не става въпрос за днешните, а за вчерашните! И най ви боли когато ви кажат истината. Коне с капаци бяхте, и такива ще си отидете! Какви са днешните не оправдава вчерашните. Ама какво ли се учудвам? 80% сте нефункциониращи!
67
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека тогава авторът на книгата да каже той сам на какво престъпление е жертва при социализма. При социализма имаше ли мигранти от Африка в България? Имаше ли наркотици във всяко училище? Не, нямаше
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
Не се оплаквам, истината никой не може да промени. Имам и други спомени, разбира се.
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 52 "За радиацията е съобщено със закъснение, доколкото знам." Те пък сега много ти съобщават като има нещо вредно. Даже зорлем те тъпчат с кви ли не отрови и ти казват, че нАуката е решила, че са безвредни. А за радиация, и сега си хапваш радиоактивни украински продукти. Нали е демокрация и можеш да си ядеш радиоактивни неща по твоя воля...
64
3
 
7
 
! Отговори
За 52 преди 3 месеца
Ами нищо ти няма като гледам! А пък тогавашните марулки си бяха наистина чудни. Имало ли е радиация, била ли е опасна или само повишена, така са казали в "ефира" на Свободната Европа.
63
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 59 Вие казвате, че е пропаганда. Авторът се позовава на скривани от нас документи. Как ще ги оборите?
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 58. Тцъ тцъ тцъ...те сегашните демократични престъпници са хрисими и учтиви щото не живеят в онова гнусно време ха ха ха ха ха ха ха ха ах ха ах ах. Я давай щом ти се връща тъкмо ще добавиш цвят малко.
61
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 57 Че всичко това е дело на другарите :) Какво го лепите на други. Е, бат'разБойко - милиционер - мутра - политик.