Дясна вълна в Европа ще направи влизането ни в Шенген по-трудно

Любомир Кючуков: Парите са тези, които преосмислят хода на войната
Обновена: 13 юни 2024 09:31 | 13 юни 2024 09:31, Инна Ангелова
50
Дясна вълна в Европа ще направи влизането ни в Шенген по-трудно
Снимка: БГНЕС

Дясната вълна, която е новата конфигурация в ЕП, ще направи по-трудно пълноправното членство на България в Шенген. Това мнение изрази Любомир Кючуков и допълни, че за страната ни и за Румъния по този въпрос няма да има позизитивно развитие скоро.

Бившият зам.-министър на външните работи припомни, че е имало предложения за т. нар. “Малък Шенген” между България и Румъния, имало е и предложения за добавяне към тази конфигурация и на Гърция. Според Кючуков обаче това не е възможно:

"Може би има своите позитиви - да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем отиде на малко по-заден план, а българското и румънското членство също не са приоритети на редица държави в ЕС. Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока - затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно - тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша".

Пред БНР Кючуков добави, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа и като цяло се придвижи надясно.

Според експерта това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Открояват се редица сериозни въпроси, смята той и даде пример с бюджета. По думите му може да се очаква засилване на позициите на т.нар. "пестеливи/скъпернически държави".

За войната в Украйна Кючуков сподели, че най-сериозният мотив за преосмисляне на подхода са парите, а не човешките животи. Той изтъкна, че националистическите партии не са антивоенни. И обясни: "Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната".

По думите му неуспехът на Виктор Орбан на тези избори е мечта на всички останали партии в ЕС. "Орбан доста умело успява да осребри собствената си скептична позиция за помощта на Украйна, постигайки отстъпки за самата Унгария".

Според него това, което предстои като дебат в ЕС, е как тази война свършва. Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполага промяна на конфигурацията.

Досега много ясно се очертаваха две червени линии в подхода и на НАТО, и на Русия към войната в Украйна - това беше да се избегне възможността за ядрен конфликт, както и да се избегне директен конфликт между НАТО и Русия. Според него обаче тези червени линии все повече изтъняват.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: войнаШенгенЕСЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
15
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 4 месеца
оня другия пък плейстейшън по-долу щял да запука Русия хахахахахахахалеко да не си счупиш маникюра
24
0
 
3
 
! Отговори
до АзъКанъАьъ7112136 преди 4 месеца
ХАХАХАХАХАХАХА
23
4
 
11
 
! Отговори
България над всичко преди 4 месеца
за това ли "няма" престъпност в Америка.. щото техните полицаи не прощавали хахахахахахаха..а, бе фантазьор... *** се хвърли от някоя висока сграда и не се мъчи повече с тоя живот на кино, който си мислиш, че живееш
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То тези линии изтътяват не заради десните партии, а заряди индивиди като Макарон, Марула и останалите фенове на Зеленски. Орбан си мисли предимно за страната си и това трябва да е приоритет на всеки политик. А за мигрантите само 1 решение е правилно. Нелегален ли е - екстракция. Граница се пази с оръжие, а не с бежански центрове. Европа има твърде много вътрешни проблеми за да се занимава с такива на други като Украйна, бежански или сушата в Мексико например
21
5
 
13
 
! Отговори
Фейк нюз преди 4 месеца
Новия рак след пандемията галено му викат така дифузен.
20
4
 
20
 
! Отговори
ароматния пръч преди 4 месеца
Ако дясната вълна ще сложи край на финансирането на войната дано успее.Да им дават САЩ,а те имат,много имат за даване.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
!!! Народняците нарочно говорят за дясна вълна. Да плашат хората. Няма такава. Не е достатъчна. Пак ще изберат урсула. Пак пандемия пак маски пак ваксини и рак дифузен . ...
18
12
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 4 месеца
До 12. Не сме за военен режим,а за Правителство на Съединените Американски Щати в България.Нямам предвид проамерикански само на теория "български" партии,а екип от Юристи,Икономисти,Финансисти,Политици,които са чисти граждани на Съединените Американски Щати. И не е злед САЩ да вкарат свои полицаи,защото техните не прощават на престъпниците. Ето от това имаме нужда.Само за една година България ще бъде икономически титан,а обществото очистено от престъпници. Десетгодишен мандат и просперитет.
17
2
 
10
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Може да ни броят винаги за втора ръка, но сме държава на ниво 3-тия свят.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Величавите, кога ще ги изпитваме от България, трябва да почваме, не, че нещо, но ще е забавно поне.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дясната вълна в България ще бъде купена и продадена и няма никакво значение. Има и други начини, но първо ще почнем с най хуманния. Е, ще има и някой пострадал, разбира се. Няма да е загуба, това не са хора
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До сега, като нямаше дясна вълна защо не влязохме, при положение, че трябваше да стане преди 10 години? Само ние не разбрахме, че политикате е вид бизнес и за да постигнеш това, което искаш, трябва да имаш добри политици, които да умеят да комуникират, да създават връзки, да "търгуват" подкрепа ... Погледнете какви са нашите в момента и ще разберете защо винаги ще ни броят за втора ръка.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами то затова членството е частично. За да ни връщат мигранти гласоподаватели но да не могат да се върнат обратно. С еднопосочен билет. Няма да сме член. Измамени сни.
12
4
 
6
 
! Отговори
За Военен режим сме! преди 4 месеца
Но ДС мафията е всесилна !
11
5
 
8
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Дясната вълна в Европа просто ще затвори държавните граници на държавите,така че са ми доста смешно ревльовците ,които искат България да влиза в Шенген. Просто е абсурдно да се мисли за влизане в Шенген,щом същият няма да има сухопътни измерения.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дясната вълна в България пък може да не иска в Шенген
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еврото да вземем и в Шенген ще влезем и русия ще запукаме. Дано, добри времена идват.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
шимгех минген айде всички у село и да фаштат мутиките дворовите пусти
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера в Казань, РФ стартираха международните спортни игри на БРИКС. Участват повече от 4700 спортисти от над 60 държави.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Офффф