Без магазин, без аптека: Дрон доставя хляб и лекарства в малки германски селца

Дали тези доставките могат да спасят изчезващите села и да улеснят живота на жителите им?
19 окт 2024 16:50, Красимир Ангелов
20
Без магазин, без аптека: Дрон доставя хляб и лекарства в малки германски селца
Снимка: БГНЕС

В много от малките села в Германия няма хлебарници, магазинчета и аптеки. В някои от тях, като село Триплац, хлябът и лекарствата вече идват с дрон. Дали доставките с дронове могат да спасят тези места и да улеснят живота на жителите им? DW публикува интересен репортаж по темата.

Триплац е селце с 80 жители в източната германска провинция Бранденбург. Намира се в един отнай-слабо населенитe райони в Германия и участва в пилотен проект, чиято цел е да провери как отдалечените селца в страната могат да бъдат обслужвани по-добре, пише германската обществена телевизия АРД в свой репортаж.

С характерното си жужене 14-килограмовият товарен дрон се приближава към целта си – малка площадка за кацане на спортното игрище в селото. Триплац

Хранителни продукти и лекарства по въздуха

Дитер Пийч е пенсионер, който живее до въпросното игрище. Той наблюдава с интерес как странното летателно средство се приземява. То носи хранителни продукти и медикаменти от Вустерхаузен/Досе - градче на около 10 километра от селото.

"Особено през зимата, когато пътищата са заледени, е опасно да пътуваме до града. За по-възрастните хора не е никак лесно", казва той пред АРД.

Германското министерство на земеделието и ЕС искат да отворят долната част на въздушното пространство до 150 метра за местни доставки в селските райони. В малките населени места, останали без хлебарница, месарница или аптека, доставките по въздуха могат да решат проблема на местните хора, посочва АРД.

Кметицата на селото Ванеса Япс отваря прикрепената към дрона кутия за товари. "Мина добре. Сега да видим дали всичко е още прясно", казва тя. Час по-рано тя е поръчала на уебсайта на проекта Stadt-Land-Drohne две палачинки и ръжен хляб. В проекта участват шест магазина, търговец на плодове и зеленчуци, аптека и дори един гръцки ресторант, който иска да изпраща по въздуха готови ястия. Товарният дрон може да превозва пратки до 3,5 кг.

Не е ясно колко рентабилни ще са доставките

Засега получателите не трябва да плащат за доставките. Но никой не знае какво ще се случи след края на февруари, когато пилотният проект приключва. "Хората нямат много пари. Особено в селата", казва Диана Валтер от пекарната Kindt. Според нея една доставка с дрон не би трябвало да струва повече от 1-2 евро.

Около половин милион евро дотук са похарчени за проекта, който е почти изцяло финансиран от Федералното министерство на земеделието. С малка сума се е включила и община Вустерхаузен/Досе. Въпреки това не всички са доволни.

"Мисля, че много възрастни хора изобщо не могат да се справят. Би било по-разумно, ако имаше малък автобус, който да обикаля три пъти седмично и в който хората да могат да се качват и да разговарят помежду си. Съжалявам, но за мен дронът е чиста загуба на пари на данъкоплатците", казва пред АРД Петер Фенел, жител на Триплац.

Пилот направлява дрона

Ръководителят на проекта Робин Келерман се чувства като пионер в нова област. "Проектът е много сложен. Сигурно си мислите, че просто един дрон трябва да стигне от точка А до точка Б. Но знаем, че дяволът е в детайлите: от изваждането на разрешение, през наемането и обучението на персонал, през обслужването на съответната платформа за поръчки, до техническото осигуряване на начинанието – всичко това трябва да бъде свършено", казва той.

"Въпреки че дронът лети автономно, има нужда от пилот, който трябва да го направлява и да се намесва в случай на опасност." В рамките на пилотния проект общо 300 души в три населени места трябва да получат своите доставки с четири товарни дрона, закупени специално за проекта, посочва още АРД.

Кметицата Ванеса Япс е убедена, че доставките с товарни дронове имат бъдеще. Тя се надява проектът да продължи за постоянно и след края на пилотната му фаза.

"Ако ли не, тази бетонна плоча само ще загрозява спортното игрище", казва тя, сочейки площадката за излитане и кацане на дронове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от За да се разбираме
Кои са женските качества, каращи мъжа да се влюби бързо?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Нашите ромеи преди 3 минути
още не са го надушили. Въпрос на време е да го оглозгат.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
дрон може да доставя лекарства, но вендинг не може.... ааа или дрона е на някой конкретен фармацефт
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нищо ново. Поредна бачкаторска професия отива в историята. Шофьори, куриери, касиери, оператори на машини са чао.
17
5
 
4
 
! Отговори
ко стана ся? преди 1 час
прехвалената германия, най-силната икономика, европейските ценности....май не всичко е така розово, какво ще кажеш, урсула!
16
1
 
2
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 час
технологии...в много села у нас магазинът и аптеката са стар форд транзит или ивеко дейли и наобикалят няколко села по график през седмица-двеиндивидуален подход, човешко отношение
15
0
 
2
 
! Отговори
Професия на бъдещето преди 1 час
Пилот на безпилотен дрон..
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
в Рожен беше така, сега не знам как е
13
0
 
8
 
! Отговори
Най после преди 1 час
Германците ни догониха! След 35 години демокрация стигнаха нашия стандарт на живот! Честито :)
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това е бъдещето за хората. Само дроновете ще си живеят добре
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 6 А в Българските села пълно с магазини и аптеки а Умник?
10
2
 
5
 
! Отговори
Явно немците преди 2 часа
Бързо са догонили Русия :)
9
2
 
3
 
! Отговори
Без магазин, без преди 2 часа
Аптека..без отопление, без токе поне вътрешни тоалетни имат германците..
8
0
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 2 часа
И в Германия бързо свикват с мизерията да ти кажа..
7
6
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 часа
Русия има техническо предимство през запада. Там са свикнали да живеят в мизерия стотици години. Още мизерийка няма да ги уплаши.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ех че звучи руско. Няма магазини, няма аптеки. Супер.
5
1
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 2 часа
Не, в Бранденбург е мизерия..парите от данъци отиват за Украйна и бежанци..Инфраструктурата се разпада, магазини фалират..мостове падат, обезлюдява се младите ходят в по богати държави!
4
1
 
5
 
! Отговори
И тея са го преди 2 часа
Закъсали, аз си мислех че само в България няма аптеки в селата щото сме най-бедни!
3
3
 
5
 
! Отговори
Ох, че ЕвроЛиберално преди 2 часа
Ох, че ЕвроАтлантическо!
2
1
 
0
 
! Отговори
терминатора преди 2 часа
скай нет иде
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
У нас джунгалите ще нападнат дрона с камъни и ще го ограбят

Спонсорирани публикации