Борел: Смъртта на Яхия Синуар “повратна точка за Близкия изток“

Открива се “нова перспектива” за примирие между Израел и Хамас
19 окт 2024 18:20, Инна Ангелова
11
Борел: Смъртта на Яхия Синуар “повратна точка за Близкия изток“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртта на лидера на “Хамас“ Яхия Синуар, смятан за архитект на атаките срещу Израел от 7 октомври, открива “нова възможност“ за примирие в палестинската територия, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

“След смъртта на Яхия Синуар се открива нова перспектива и ние трябва да се хванем за нея, за да постигнем спиране на огъня и освобождаване на заложниците в Газа и да работим за политическо решение“, каза Борел пред журналисти. Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните от Г-7 в Неапол.

Борел добави, че трябва да се даде възможност за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Вчера в социалната мрежа Х Борел нарече смъртта на Яхия Синуар “повратна точка за Близкия изток“.

“Заложниците трябва да бъдат освободени и войната в Газа, Западния бряг и Ливан трябва да бъдат прекратени“, написа той.

По-рано днес Борел предложи да се засили мандатът на мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), която понастоящем не може да се намесва между „Хизбула“ и Израел и която обвинява израелската армия, че умишлено обстрелва нейни позиции.

“Те не могат да действат самостоятелно; очевидно ролята им е ограничена. Бихме могли да предвидим разширяване на тази роля, но това ще изисква решение на Съвета за сигурност на ООН“, каза Борел.

Той призова за прилагане на Резолюция 1701 на ООН, която сложи край на войната между Израел и “Хизбула“ през 2006 г. и която предвижда в южната част на Ливан, граничеща с Израел, да бъдат разположени само мироопазващи сили и ливанската армия. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Близък Изток
Четирима загинали след израелски удар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
С олигофренските си изказвания, тия се надпреварват да стимулират и натопорчат всички мюсюлмани за джихад срещу нещастното европейско население.
10
0
 
0
 
! Отговори
Doc преди 13 минути
ГАРАНТИРАНО: За 21 дни ще правите жесток секс като порнозвезда - ще увеличите трайно пениса си със 7 см и ще започнете да получавате ерекция за 3 секунди (твърда като стомана, колкото дълго искате),прочетете повече тук--- https://come.ac/Menstill
9
0
 
0
 
! Отговори
Този умник предложи преди 16 минути
на страните от ЕС да вземат заеми и да ги дават на Украйна.То дадените и досега средства са изкрадени и съсипани,тя отказва да плаща взетите кредити и никой не иска да и дава.Затова дъртият титан на мисълта реши че е време отново да бъдат прецакани пионките от ЕС.Дали ще му се върже някой(може,ако управленците му са като нашите дупедавци)?А този отказал ли се е от заплатата си в полза на украинските корумпета?
8
0
 
3
 
! Отговори
борел кукундрел преди 31 минути
този даже и не го чета вече, абсолютно неадекватен във всичко.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 56 минути
по-точно убийството на Синуар, в ЕС отмениха смъртното наказание, а приветстват убийства на хора, не трябва ли съдът да отсъди кой е престъпник и наказанието съответно, а в ЕС то не може да бъде смърт
6
0
 
1
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 час
Наистина,само ликвидация на еврейската държава ще донесе мир в този район.Древните римляни са решили този проблем преди хиляди години,но политици с изтощени знания по история след ВСВ реанимираха световния злодей,който през целия ми досегашен живот разпалва войни заграбва територии избива хора.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Путин същото каза и за смъртта на Пригожин. Но касапницата се усили
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мда сигурно, чрез убийства към мир. Колкото повече убиват, толкова повече ги долюбват...
3
0
 
2
 
! Отговори
Старото преди 1 час
Глупости!За поробения водачи много!
2
1
 
1
 
! Отговори
С преди 1 час
Където има окупация и репресии, ще има съпротива. Единственият начин да има мир в Близкия изток е Израел да се разтури на дъски и пирони и евреите набучени на неомазан кол.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Дърт п.ърцулник на 80 г. и пенция влачи и заплата влачи :)))